Wirnik nie kręci

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3660
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Wirnik nie kręci

#31

Post napisał: jasiu... » 28 cze 2020, 20:08

orion, to napisz mi, jaki katalog i w którym miejscu, bo chętnie sprawdzę, jakich łożysk to dotyczy. Też SKF używamy. U nas tego nie stosują, więc chciałbym wyjeśnić, dlaczego.




orion32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 553
Rejestracja: 18 kwie 2017, 21:55

Re: Wirnik nie kręci

#32

Post napisał: orion32 » 28 cze 2020, 20:16

Poszukaj sobie, a znajdziesz na pewno.
Tu masz takie urzadzenie
https://pl.rs-online.com/mobile/p/podgr ... k/4979584/
Może u was takich nie stosują, bo stosują inne metody. Podgrzewanie, to nie jedyna metoda.
Ja natomiast obecnie, średnio raz w tygodniu montuje tylko przy pomocy podgrzewania pakiety łożysk na wrzecionach, tak samo jak producent.
PO to dno -aksjomat


Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 926
Rejestracja: 26 gru 2009, 09:33
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Wirnik nie kręci

#33

Post napisał: Areo84 » 29 cze 2020, 21:51

Jasiu , podgrzewa się i to jest normalna praktyka przy montażu łożysk odkrytych zwłaszcza w większych sprzętach gdzie nie ma podejścia na prasę a dobranie przyrządu do montażu, czy chłodzenie często grubaśnego wału byłoby co najmniej upierdliwe. O kowalstwie chyba nie ma co wspominać. Warunek to nieprzekraczanie 120 ° C
jasiu... pisze:jaki katalog i w którym miejscu

Choćby katalog- informator FŁT SWW 0631 : str 102, 103.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6768
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Wirnik nie kręci

#34

Post napisał: pukury » 29 cze 2020, 22:07

Hej.
Zwróćcie Kol. uwagę na jeden fakt - urządzenie z linku grzeje indukcyjnie
No i minimalna średnica wałka to 20mm - pewnie są i na mniejsze średnice.
A to co innego niż piec i wio.
Akurat w tym przypadku to bez sensu.
W takim silniku łożyska nie siedzą aż tak mocne - chyba że przyrdzewiały .
Posmaruj wałek i wbij jak Kol. napisali - przez wewnętrzną szalkę.
pzd.
Mane Tekel Fares


Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 926
Rejestracja: 26 gru 2009, 09:33
Lokalizacja: Lubelskie

Re: Wirnik nie kręci

#35

Post napisał: Areo84 » 29 cze 2020, 23:00

tutaj pewnie temat można rozwiązać nie dużym młoteczkiem i odpowiednią tuleją i skończyć rozważania gdzieś na pierwszej stronie :wink: , ale chciałbym zauważyć że one zeszły tu już na duże łożyska w bardziej poważnych sprzętach.
jasiu... pisze:W budowie maszyn stosujemy łożyska o średnicy od maleńkich do półtora metra około. Instrukcja montażu nie dopuszcza ich podgrzewania.
Dodane 2 minuty 6 sekundy:
a jakież to łożyska tam macie?


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3660
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Wirnik nie kręci

#36

Post napisał: jasiu... » 30 cze 2020, 16:15

Różne. Dziś pytałem, czemu nie grzeją. Odpowiedź była pragmatyczna. "Bo my robimy szlifierki". Faktycznie, musimy stosować łożyska w wykonaniu specjalnym, bicie praktycznie ma być niezauważalne. Tam są generalnie bardzo dokładnie określone luzy i podgrzanie łożyska mogłoby coś pozmieniać. Przy okazji, oczywiście, że paski są napinane kluczem dynamometrycznym.


Autor tematu
zyx5050
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 8
Posty: 41
Rejestracja: 27 lip 2019, 12:24

Re: Wirnik nie kręci

#37

Post napisał: zyx5050 » 30 cze 2020, 20:04

robertar pisze:
28 cze 2020, 13:34
zyx5050 pisze:Łożyska zdemontowałem, ale jak je wsadzić z powrotem na wał nie mając prasy hydraulicznej?

Znajdź w pobliżu zakład usługowy (samochodowy, ślusarski itp.), gdzie mają taką prasę. za parę złotych Ci to zrobią.
Mam jeszcze pytanie. Czy trzeba stosować simeringi jeżeli łożysko jest uszczelnione blaszkami? Stare nie miały i od strony wirnika były założone po jednym simeringu (nawet jest wytoczone miejsce pod simering z obu stron). W ogóle pierwszy raz spotykam się z takim wałkiem, pojednej stronie jest fi 14, a po drugiej fi 17 mimo, że wszystko razem pasuje z deklami to pierwszy raz widzę taki wał o różnych wymiarach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”