Wibracje przez listwę zębatą

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 116
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Wibracje przez listwę zębatą

#1

Post napisał: r955 » 30 lip 2020, 21:32

Witam,
Buduję przecinarkę plazmową na listwach zębatych, prowadzenie jest na prowadnicach szynowych 20.
Zamontowałem pierwszą prowadnicę, od niej drugą, zamontowałem bramę a potem listwę zębatą M 1.5 (przyznam że było ciężko ją równo ustawić do prowadnic mimo że to profil 17x17)
Silnik to 12Nm z kołem zębatym, M1,5 Z=16 (dość małe).
Po przykręceniu silnika odpaliłem, maszyna wpada w straszne wibracje. Poluzowałem silnik i sprawdziłem jak działa przy dociśnięciu ręką (można by to przerobić na docisk sprężyną), było lepiej ale nie wystarczająco nadal wpada w wibracje.
Zastanawiam się, czy przyczyna nie jest zbyta mała zębatka Dp=24mm. Pytanie, czy przerobienie tego na pasek nie byłoby najlepszym rozwiązaniem, lub przekładnia plus duże koło zębate.
Miał ktoś może podobny problem?



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5160
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#2

Post napisał: adam Fx » 30 lip 2020, 21:45

Tak jeden z moich widzów ..rozwiązaniem było zastosowanie przekładni pasowej oraz mocowanie silnika na wahliwym elemencie ze sprężyną co kompensowany nierówności listwy i zapewniają stały docisk na całej długości. Znaczenie ma też zastosowanymi mikrokrok

Dodane 51 sekundy:
Aha jeszcze ważna sprawa czy masz już dobrze geometrię ustawioną to znaczy czy prawa strona bramy jest ciągnięta równolegle do lewej strony bramy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


minipc
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 54
Rejestracja: 28 wrz 2016, 07:59
Lokalizacja: Lubicz
Kontakt:

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#3

Post napisał: minipc » 30 lip 2020, 22:17

r955 pisze:
30 lip 2020, 21:32
Witam,
Buduję przecinarkę plazmową na listwach zębatych, prowadzenie jest na prowadnicach szynowych 20.
Zamontowałem pierwszą prowadnicę, od niej drugą, zamontowałem bramę a potem listwę zębatą M 1.5 (przyznam że było ciężko ją równo ustawić do prowadnic mimo że to profil 17x17)
U mnie będzie podobnie, jednak ramę robię z profili alu typ wzmocniony 40x160mm, brama 80x160mm. Prowadnice liniowe THK 20 i listwy zębate. Planuję dać pasek i napinacz projekt jak niżej. Sprawdź czujnikiem zegarowym tak jak radzi Adam równoległość bramy.

Obrazek


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 116
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#4

Post napisał: r955 » 31 lip 2020, 09:13

Witam,
Dzięki za szybka odpowiedź, jeżeli chodzi o prowadnice, to są równoległe, brama bez silnika chodzi całkiem dobrze (prowadnice są dość blisko rozstaw 350mm bo to brama na jednej belce).
Jest jeden silnik 12 Nm, krokowy z enkoderem.
Zmieniałem mikrokroki nawet na 256, w programie Myplasm, ale powinienem to zrobić raczej w sterowniku, bo jak zmieniam w programie to silnik za każdym razem ma inne prędkości i pokonuje inne odległości :)
Co do docisku i przełożenia to ok. tylko koszt tego rozwiązania może być o wiele większy niż zmaina na pasek zębaty.
pytanie, czy pasek zębaty rozwiąże problem.
Dziś popołudniu powalczę z mikrokrokami w sterowniku bo je się programuje podobnie do falowników.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3350
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#5

Post napisał: Zienek » 31 lip 2020, 10:10

Zmiana mikrokroku na MyPlasm to tylko dostosowanie się do tego co jest w sterowniku silnika. Lepszą płynność osiągniesz faktycznie konfigurując właściwy mikrokrok w sterowniku silnika.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 9372
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#6

Post napisał: RomanJ4 » 31 lip 2020, 10:56

A masz zębatkę z kasowaniem luzu międzyzębnego?
listwa-zebata-poprawny-docisk-kola-zebatego-t85465.html
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 116
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#7

Post napisał: r955 » 31 lip 2020, 11:10

A masz zębatkę z kasowaniem luzu międzyzębnego
Zwykła zębatka z najtańszą listwą :/ Chciałem kupić większą listwę z modułem 1,5, ale wszystkie dostępne z tych tańszych mają 17x17mm, a te lepsze to już koszt bardzo duży (chociaż jak mi teraz przyjdzie zmienić na pasy to na to samo wyjdzie).
Otwory są co 15cm a mimo to nieukłada się równo.
Ale pomijając to, na odcinkach gdzie silnik dolega dobrze i nie ciasno też są drgania.
Pokombinuję z mikrokrokiem i zobaczymy co to pomoże.


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 116
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#8

Post napisał: r955 » 01 sie 2020, 18:03

Ustawiłem mikrokroki i nic to nie dało.
Musze troszkę usztywnić konstrukcję, ale pewnie nie wyeliminuje to całkowicie drgan.
Zauważyłem że bez silnika też lekko wibruje, ale daje się przesuwac jednym palcem.
Jak ustawiacie pierwszą listwę aby była prosta? Trzeba mieć jakiś liniał, pytanie czy łata 3mb nadaje się do tego?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5160
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#9

Post napisał: adam Fx » 01 sie 2020, 21:40

r955 pisze: pytanie czy łata 3mb nadaje się do tego?
od biedy ;/ byle była wysokiej jakości. ja jako liniał używałem ramienia kątownika na który potem stawiałem prostopadłość bramy .
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
r955
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 116
Rejestracja: 22 lis 2007, 20:59
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Wibracje przez listwę zębatą

#10

Post napisał: r955 » 01 sie 2020, 23:53

Ramienia katownika?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”