WEEKE BP 12 Optimat - wymiana narzędzia z magazynku

Dyskusje dotyczące maszyn grupy Homag, Weeke

Autor tematu
smad
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 07 sie 2010, 11:21
Lokalizacja: Szczytno

WEEKE BP 12 Optimat - wymiana narzędzia z magazynku

#1

Post napisał: smad » 07 sie 2010, 15:54

Witam.
Pracuję na wspomnianej maszynie i nikt z operatorów nie wie jak skorzystać z magazynka narzędzi, by maszyna sama wymieniła narzędzie w trakcie pracy. To ogromnie ogranicza jej funkcjonalność :neutral:
Wiem, że podczas kupna (używana) jej (jeszcze zanim zacząłem pracę w firmie) koledzy mieli dniowe szkolenie na niej i operator korzystał z magazynka w demonstracji możliwości CNC.
W programie obróbczym wpisuję pracę narzędziem nr2 z magazynku przez funkcję "-12", WEEKE podjeżdża do magazynku, otwiera go, ustawia się w miejscu na narzędzie nr1 w magazynku, by je oddać i staje... magazynek nie podnosi się (trybie ręcznym działa magazynek, każde miejsce na narzędzie podnosi się na tą samą wysokość). :neutral:
Czy ktoś z forumowiczów miał styczność z taką maszyną lub może ma instrukcję obsługi do niej albo podobnej?
Dodam, że w graficznej diagnozie błędów maszyny jest błąd z podnoszeniem głowicy freza, tzn. jeżeli nie jest w trybie pracy pokazuje się błąd, ale jak tylko zaczyna się minimalnie już opuszczać do pracy to błąd znika. Kilka razy maszyna się blokowała w osi Z i trzeba było ją ręcznie podnosić...
Mam nadzieję, że dość jasno wytłumaczyłem swój problem, proszę pisać jakbym miał jeszcze jakąś informację podać :) Pozdrawiam.



Tagi:


Matador
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 124
Rejestracja: 24 lut 2009, 10:46
Lokalizacja: Lublin

#2

Post napisał: Matador » 07 sie 2010, 17:54

W BP15 jest tak samo.
Czujnik zbliżeniowy ,zamocowania narzędzia we wrzecionie, nie
daje sygnalu lub jest uszkodzony lub za daleko od uchwytu narzędzia.


pzdr


Autor tematu
smad
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 07 sie 2010, 11:21
Lokalizacja: Szczytno

#3

Post napisał: smad » 07 sie 2010, 21:09

I przez to nie chce wymienić narzędzia?


Matador
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 124
Rejestracja: 24 lut 2009, 10:46
Lokalizacja: Lublin

#4

Post napisał: Matador » 09 sie 2010, 07:02

Sprawdz,może byc inna przyczyna.


pzdr


Autor tematu
smad
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 07 sie 2010, 11:21
Lokalizacja: Szczytno

#5

Post napisał: smad » 22 wrz 2010, 19:16

Poradziłem sobie z magazynkiem ;) ale nie wiem jak oddać narzędzie do magazynku i pobrać dowolne inne...
Jest polecenie na samo oddanie narzędzia lub jego pobranie?


Matador
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 124
Rejestracja: 24 lut 2009, 10:46
Lokalizacja: Lublin

#6

Post napisał: Matador » 23 wrz 2010, 06:53

Czy ręcznie można wyjąc narzędzie z agregatu frezarki ???

Masz program obróbki na 2 frezy.
Uruchamiasz maszynę zalanczasz pompę,wpisujesz numer narzędzia jaki
masz aktualnie we wrzecionie agregatu na polu 1,potwierdzasz,naciskając
pedal próżni ,plus przycisk potwierdzen ze wszystko gotowe do obróbki.
Wszystko to oczywiscie w procesie automatycznej obróbki.
Bolce zerowe opadają,a po chwili podnoszą,maszyna zapisala sobie numer
narzędzia.
Następnie wpisujesz nazwę programu obróbki na 2 frezy i jazda.
Maszyna obrobila 1 frezem,podjeżdza po 2 pobiera i obrabia.
Jesli wylączysz pompę po obróbce , musisz wprowadzic numer narzędzia
ponownie.

Wszystko to co opisalem tyczy BP15

Napisz ma maila podam nr.tel


Dwd89
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 30
Rejestracja: 17 gru 2010, 12:32
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Kontakt:

#7

Post napisał: Dwd89 » 17 gru 2010, 13:01

w bp15 s3 z 92 roku każdy z 2 frezów ma swoje "ramię" czy jak to nazwać, i też robiłem z użyciem 2 frezów (jeden formatował materiał, a potem drugi robił otwory) też kilka razy za bardzo ręcznie podniosłem wartość Z bądź podczas pracy kiedy maszyna frezowala padł kompresor i trzeba było recznie za pasek przy zębatce podnosić ;/ ;/ ;/ u mnie chyba nie ma magazynku z narzędziami bo każde narzędzie jest na swojej pozycji i wskazujesz tylko nr narzędzia (-01 frez pierwszy, i -02 frez drugi)


jarucki
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 742
Rejestracja: 11 sty 2011, 23:40
Lokalizacja: okolice nałęczowa

#8

Post napisał: jarucki » 10 gru 2016, 16:53

Temat stary....
Ale czy ktoś z Szanownych Kolgow, moglby napisać/ rozpisać / opisać. Piny ze zlacza od elektrowrzeciona?
Jest tam ogragle gniazdo z 6 pinami

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Homag, Weeke”