Wąski otwór, jak użyć frezu?

Jak w Alphacam optymalnie zrobić waski otwór?

Alphacam

Autor tematu
Kishon
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 13
Rejestracja: 16 sty 2020, 10:15

Wąski otwór, jak użyć frezu?

#1

Post napisał: Kishon » 28 wrz 2020, 23:08

Witam, od niedawna używam Alphacam'a. Dzisiaj wycinałem w MDF otwory-fasolki. Szerokości 6mm zakończone półkolami. Mam gotowy rysunek z naniesionymi otworami, po otwarciu w programie wybieram frez 6mm. próbowałem opcji obróbka konturów i kieszeni. W obu przypadkach musiałem zmniejszyć średnice frezu inaczej nie da się wykonać operacji. Problem jest w tym, że maszyna obrabia geometrię dwa razy. Zaczyna z jednego skrajnego punktu, dociera do przeciwległego i całkowicie wycina otwór, po czym wraca do punktu startu i wyjeżdża z materiału. Ten drugi ruch jest już nie potrzebny. Wiem, że jeżeli zamiast narysowanych otworów, poprowadzę tylko linie przez ich centrum, to w obróbce takiej otwartej geometrii maszyna wyfrezuje otwory jednym ruchem, i wyjedzie narzędziem na przeciwległym końcu. Niestety na rysunku jest tych otworów bardzo dużo i nie ma szans na ich przerobienie, na geometrie otwarte. Pytanie: czy mogę w alphacam wygenerować proces z jednym ruchem do wycięcia takich fasolek? Szerokość otworu jest równa średnicy frezu.

Obraz ścieżek w geometri zamknietej i otwartej:
Fasola_sciezki.png
Fasola_sciezki.png (9.84 KiB) Przejrzano 157 razy



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2198
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wąski otwór, jak użyć frezu?

#2

Post napisał: Steryd » 28 wrz 2020, 23:45

Nie ma w tym programie takiej operacji jak profil, czyli obróbka ścianki bokiem frezu? W takiej operacji wystarczy zaznaczyć krawędź fasolki i jedzie.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Kishon
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 13
Rejestracja: 16 sty 2020, 10:15

Re: Wąski otwór, jak użyć frezu?

#3

Post napisał: Kishon » 29 wrz 2020, 00:00

Rysowanie linii odpada, bo mam kilka elementów po około sto otworów o różnych kształtach. To tak naprawdę oznaczało by rysowanie projektu na nowo.
Operacji profil nie widzę i nie znam. Ale z ego co piszesz,to też wymagała by ręcznego oznaczania każdej ściany geometrii?
Wydaje mi się, że nie da się tego w Alphacam zrobić w sposób o jakim myślę. Ale może jednak się mylę?


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Wąski otwór, jak użyć frezu?

#4

Post napisał: wojtek10916 » 29 wrz 2020, 11:19

Zaznacz jedna krawędź (linia prosta) i zaznacz aby narzędzie szło bokiem
cos takiego Obrazek


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2198
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wąski otwór, jak użyć frezu?

#5

Post napisał: Steryd » 29 wrz 2020, 11:26

O czymś takim pisałem, tylko jak ma sto takich wyklikać to i tak niewesoło.
Nie ma tam operacji rowek po prostu?..
i automatu wybierającego kontury na płaszczyźnie?
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Alphacam”