Wałek w Sinutrain - Siemens

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
PeterBOR
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 22 cze 2020, 21:51

Wałek w Sinutrain - Siemens

#1

Post napisał: PeterBOR » 22 cze 2020, 21:59

Cześć wszystkim.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z G-Code. Próbuję nauczyć się tego w Siemens Sinutrain. Mam problem z wykonaniem wałka. Próbowałem wykonywać przy użyciu "Shopturn" jednak nic z tego nie wyszło. Czy mógłby ktoś pomóc mi napisać kod dla poniższego wałka? Chciałbym przeanalizować krok po kroku na g-codzie, jak należało to wykonać.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam

Obrazek




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2079
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wałek w Sinutrain - Siemens

#2

Post napisał: Steryd » 22 cze 2020, 22:52

Co Ci nie wyszło? Tam nie ma co nie wyjść. Jedyne co to pomijasz kanałki w konturze. Robisz je potem osobno.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
PeterBOR
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 22 cze 2020, 21:51

Re: Wałek w Sinutrain - Siemens

#3

Post napisał: PeterBOR » 25 cze 2020, 11:07

Udało mi się uzyskać taki efekt. Niestety tą fazkę na początku ucina nóż. Rowki nie są poprawnie wykonane. Próbowałem zmieniać zamocowanie oraz bawiłem się typami noży i w żadnym nie chciało zebrać materiału. Zdaję sobie sprawę że to dla wielu z was prosta sprawa ale proszę mieć na uwadze że dopiero się uczę i robię to czysto hobbistycznie ;)
Nie do końca też pamiętam gdzie ustawić ten punkt wymiany narzędzia, chociaż wiem że widziałem tą opcję na 100%
Maszyna to "Lathe with driven tool"
Obrazek
Obrazek


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2079
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Wałek w Sinutrain - Siemens

#4

Post napisał: Steryd » 25 cze 2020, 12:20

Kanałki się robi nożem do kanałków, on musi mieć zdefiniowane dwa naroza (D1 i D2), albo ręcznie.
Punkt wymiany definiuje się w nagłówku, albo w magazynie (zależy od maszyny) ale jak używasz w trybie demo, to i tak go olewa, dodaj przed konturem wymianę narzędzia na to którego używasz i odjazd w kosmos.

Co do obcinania fazy, to pewnie jest błąd w konturze. Ale nie widać.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
PeterBOR
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 22 cze 2020, 21:51

Re: Wałek w Sinutrain - Siemens

#5

Post napisał: PeterBOR » 26 cze 2020, 18:01

Dziękuję za pomoc. Udało się uzyskać efekt końcowy ;) Zmieniłem punkt zmiany narzędzia i już dalej poszło ok.


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 694
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Wałek w Sinutrain - Siemens

#6

Post napisał: Pneumokok » 26 cze 2020, 19:10

To planowanie zgrubne, które robisz linia-po-linii na początku - można użyć jednego cyklu do planowania powierzchni czołowej, nie trzeba pisać tak jak to zrobiłeś. W ten sposób jest jedna linia zamiast 10 i łatwo zmieniać ap i posuw, itp...
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”