Waga - krążki

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 20 lut 2009, 13:16

ok :grin: ...a jaka forma według was jest lepsza dla producenta :
1. liczenie za metry cięcia ??
2. liczenie z wagi cięcia ??
przyczym nadmieniam że klient dostarcza materiał. My tylko robimy usługę cięcia.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

Remen
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Remen » 20 lut 2009, 20:35

Ja akurat nie zajmuję się wyceną , ale wydaję mi się , że to raczej zależy od tego jakie tniemy elementy i jaką zastosujemy technologie zastosujemy bo może się okazać , że lepiej kupić płaskownik uniwersalny i jego ciąć (wtedy spada ilość metrów cięcia) i pośrednio od wielu czynników jeszcze pewnie . Jak podasz przykład to będzie można gaworzyć , ale coś mi się zdaję , że to offtop więc lepiej chyba założyć nowy wątek (być może w innym dziale) . Pozdro
:wink:

chrisz1796
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: chrisz1796 » 20 lut 2009, 21:09

Tak jak kolega Remen napisał: zależy co, ile z jakiej grubości...

Ja zajmuję się wycenami i liczę zależnie od wyrobu w kilogramach lub bardzo rzadko metrach cięcia lub czasie wykonania.

A generalnie klient u mnie ma kupić detal a nie zlecać wypalenie, a jeśli robię z materiału powierzonego to robię drożej i często informuję klienta, że jak by kupoał detal gotowy u mnie to zazwyczaj będzie to dla niego korzystniejsze.

pozdro4all

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: upadły_mnich » 20 lut 2009, 23:07

cnccad pisze:ok ...a jaka forma według was jest lepsza dla producenta :
1. liczenie za metry cięcia ??
2. liczenie z wagi cięcia ??
ta, przy której niektóre maszyny (bez wskazywania palcami producentów - tak hipotetycznie) nie dostają czkawki na zakrętach

na luzie (lub nie..kwestia gustu)
pytanie na maturze (kurka nie wiem czy teraz o takie proste rzeczy pytaja ale załóżmy, że tak):
"jak obliczyć wagę krążka z otworem"? ...(Nie, nie możliwe, żeby pytali)
0dpowiedź prawidłowa:
"kupić np. wycinarkę wodną powiedzmy firmy K..., zainstalować CAM-a, wyciąć, uwzględnić 50zł/h wszystkich kosztów
wynik podać w Euro (bo złotówka się waha)

brawo...ocena 6

k..a to już jest paranoja
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Remen
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Remen » 20 lut 2009, 23:51

Proszę , jaśniej bo nie rozumiem za bardzo ciebie. Zdaję się , że jest jakaś informacja między wierszami , możesz ją podać wprost ?

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: upadły_mnich » 21 lut 2009, 00:31

kolego Remen to nie było do Ciebie
Może już dosyć w tym temacie
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Remen
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Remen » 21 lut 2009, 01:12

Wracając do pola powierzchni jest taki wzór (w podsawówce miałem).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Picka

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 lut 2009, 09:50

hm ... dzięki za odpowiedź ale wniosek jest taki:
każda z tych metod jest chyba dobra. Nikt z was koledzy konkretnie nie uzasadnił. ( bez urazy , piszę tak jak jest )
Czyli chyba kwestia gustu. U mnie program CAM liczy jedno i drugie , tyle że wychodzą drobne różnice .... 5...10 euro w wyniku końcowym.
Popracuję jeszcze nad bazą ... coś musi wprowadzać te róznice

Remen
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Remen » 21 lut 2009, 21:10

Ja nie wyraziłem się chyba precyzyjnie , więc szybciutko się poprawiam . Chodzi mi o to , że masz np. do wycia 60 szt. blaszek o wymiarach 200x200 [mm]. Metraż cięcia będzie 60x200x4=48 000 czyli 48 metrów .
Oczywiście możemy się wycwanić i zamiast palić pojedyńczo palimy tzw. czekoladkę :wink: 6x10 elementów i wtedy mamy

2000x7+11x1200=14 000 + 13 200 = 27 200 czyli 27,2 metra.

No tak , ale przecież można kupić płaskownik uniwersalny 200 mm szeroki (jeśli wiemy , że możemy mieć odchyłkę 1, 2 mm ) , zbudować sobie szablonik na stole i jechać

11x1200 = 13 200 .

Teraz przy stałej masie produktu mamy trzy różne warianty .Który wziąć do obliczeń ceny ? Pewnie pierwszy , a zrobić wg trzeciego :wink: . Kolejnym czynnikiem moim zdaniem jest powiedzmy sobie upierdliwość roboty bez użycia maszyny cnc . W końcu czasem bywa tak , że zleceniodawca waha się między zleceń a zrobieniem ręcznie u siebie w zakładzie . Moim zdaniem wycena jest sprawą złożoną i trzeba mieć sporo doświadczenia żeby zrobić to dobrze . W sprawach wyceny jest jeszcze aktualna "stara egipska zasada" która mówi :"małą łyżeczką , a częściej" .

ps. wiem , że może trochę przynudziłem , ale chcę się wypowiedzieć na tyle prezyzyjnie na ile umiem .

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 lut 2009, 21:30

Kolego Remen .... i ja doceniam , tę wypowiedź. Dziękuje.
Po to pytałem na forum doświadczoną ekipę ludzi.
Ale koła , prostokąty , kwadraty to nic w stosunku do kształtów krzywoliniowych.
Prostą metodą było by po prostu zważenie elementu ale ... podam prosty przykład gdzie klient mnie zapytał o taką sytuację.
Miał do zrobienia 20 szt kół zębatych z materiału powierzonego ze względu na wiele czynników. W kołach zębatych były również wycinane otwory ale ... co ciekawe że pracę chciał sobie o tyle ułatwić że jak zakupił maszynę 3D plazmową to miał możliwość zrobienia również na niej skosu.
I tu powstało pytanie .... jak na nowicjusza trudne.
mnie ono również przytkało. Już pomijam ten ukos ale koło zębate ... ?? Jak z długości cięcia liczyć to rany .... płaci się jak za zborze a jak z wagi liczyć .... to mało kasy wpadnie bo dużo otworów , wycięć ... po prostu odchudzone koło.
Dlatego też program CAM liczy to jak liczy że zawsze wyjdzie różnica i chyba się tego nie przeskoczy.
Na szczęście ... nie mam z takim dylematem często do czynienia :grin: ale takie przypadki są często w firmach gdzie instaluję maszyny 3D.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”