Wabeco F1210E HS CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1197
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#21

Post napisał: Avalyah » 13 maja 2017, 11:41

MarioMAX pisze:luz nawrotny i tak 0,05mm więc jak w chińskich.
W jaki sposób radzić sobie z takim luzem? Bo jeżeli kasować w programie, to czy jest specjalna różnica wtedy przy zastosowaniu śrub kulowych z luzem nawrotnym 0.05mm czy nawet trapezowych z katastrofalnym luzem 0.2mm?

Czy może taka wartość już jest akceptowalna i się to olewa?



Tagi:


Autor tematu
MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 144
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

#22

Post napisał: MarioMAX » 19 lip 2017, 21:18

Avalyah, Spróbuj wykonać w machu eliminację backslash, tragedia powyżej 0,1mm ;-) może gdyby się to lepiej sprawowało to nie było by aż takiej różnicy.

No ale czas na aktualizację, czasu niestety zawsze mało, po pracy ciężko znaleźć choćby chwilę, ale staram się, bo przydało by się, żeby maszyna zaczęła na siebie zarabiać.
Obrazek
Obrazek
Taka niby fajna niemiecka maszyna, która nowa kosztuje worek pieniędzy, a ma wadę jak każda taka kolumnowa, jak mierzyłem czujnikiem zegarowym stół, to po skasowaniu luzów i próbie ręcznego skręcania, wyginania, podnoszenia czujnik nie drgnie powyżej 0,01mm, jednak jak złapie się za kolumnę i korbkę osi Y to udaje się ręcznie taką kolumną ugiąć ( czujnik do wrzeciona ) 0,1mm. Więc zdecydowałem się przerobić jej stół, i teraz jest ok 0,03mm, przy frezowaniu pewno nie powstawały by siły w takich miejscach co sam przykładałem ręcznie, ale przynajmniej zutylizuję jakoś wibrację.
Dajej wady, zamontowane śruby kulowe, a backslash po chwili pracy 0,2mm o.O no i kurcze nie wiedziałem co mi to powoduje, okazało się, że zamontowane łożyska na śrubie to zwykłe kulkowe 6001, czekam aż mi przyjdą skośne 7001, już mam przyrząd do zablokowania śruby.
Na dniach będzie zamontowana osłona krańcówek z przodu.
Obrazek
Jak frezowałem, to doszedłem do wniosku, że praca bez osłon, i porządnego lania chłodziwem w stali to dramat, frez ( czego już na filmie nie widać ) dość szybko stał się czerwony jak robił drugą szczękę, no i wiem, że nic już z niego nie będzie ;-( więc muszę przeprojektować osłony i zlecić laser i wyginanie jak najszybciej, żeby móc zamontować porządne chłodzenie, a nie kapanie wodą.
[youtube][/YOUTUBE]

Mam jeszcze pytanie, zastosowane wrzeciono z falownikiem 2kw 7500obr, i powinno się go dać obsłużyć mach-em, mam PWM 0-10V, tylko nie wiem jak to podpiąć, znalazł by się ktoś dobry służący pomocą?


ghostlpa
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 92
Rejestracja: 17 sty 2012, 22:09
Lokalizacja: Lublin

#23

Post napisał: ghostlpa » 22 lip 2017, 09:43

Nie lubię krytykować wolę chwalić, ale czemu podstawa jest taka wąska? W planie były osłony a mam wrażenie że gdy je założysz to całość przewróci się przy próbie oparcia. Ogólnie bardzo fajna maszynka swojego czasu miałem podobną zx7045. Miała taką wadę że połowa przejazdu X wypadała poza stołem w powietrzu (względem osi wrzeciona) :grin:


Autor tematu
MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 144
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

#24

Post napisał: MarioMAX » 22 lip 2017, 10:07

ghostlpa, Będą dodatkowe boczne stopki, dospawam takie "trójkąty"
Nie wiem co mi do łba strzeliło, że takie to wykonałem. Jak zaprojektowałem, to wyglądało ok, ale jak wykonałem to już uznałem, że to będzie się gibać strasznie, jak będą osłony to już nie wspomnę, oparcie się o nią by spowodowało wywrócenie się.
Dla ciebie oś X to która ? Bo w takich frezarkach oś X to zazwyczaj szerokość stołu, czyli w tym wypadku 500mm a oś Y to u mnie 180mm stół przód tył, i pewnie stół miałeś tak cienki, że oś długa, a nie ma w czym frezować, tak ?


Autor tematu
MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 144
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Wabeco F1210E HS CNC

#25

Post napisał: MarioMAX » 05 lut 2018, 21:35

Minęło trochę czasu, dużo się u mnie dzieje, a miałem ogromny przestój, ponieważ zmieniłem pracę. Już się uspokoiło ( w miarę, ciągle w biegu ) No i znalazłem czas na zaprojektowanie od początku osłon, jak narysowałem to poszły na laser i gięcie ( śmiesznie niską cenę zapłaciłem ) blacha stalowa 2mm. Na dniach przyjdą uchwyty i zawiasy, i wtedy zamontuje razem z pleksą i dam na lakierowanie proszkowe ( jeszcze nie wiem jaki kolor. Aha uprzedzam pytania o liche nóżki frezarki, jak zabudowa będzie w lakierowaniu, to dospawam dodatkowe 4 nogi, bo stabilna obecnie nie jest. Również maszyna czeka na zbudowanie 4 osi, bo silnik jest, sterowanie też, tylko jakoś ładnie to skonstruować. No i do miesiąca pewnie założę działalność. Przydało by się zacząć na siebie zarabiać, bo już 3 frezarki będę miał ;-) cały czas do przodu. ( za zabudowę zapłaciłem 600zł brutto )
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Autor tematu
MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 144
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Wabeco F1210E HS CNC

#26

Post napisał: MarioMAX » 30 sty 2020, 20:55

Dużo czasu upłynęło, ale przynajmniej mogę uznać projekt za zakończony, a nie niestety jak wiele projektów tutaj przerwane w połowie. Wszystko wyszło elegancko:
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Znaki
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 81
Rejestracja: 19 sty 2019, 15:54

Re: Wabeco F1210E HS CNC

#27

Post napisał: Znaki » 13 lut 2020, 17:52

I jak wrażenia z użytkowania zabudowy? Coś byś inaczej zrobił? Jakieś rady?
Niedługo będę potrzebował zrobić coś podobnego i szukam pomysłów


Autor tematu
MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 17
Posty: 144
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Wabeco F1210E HS CNC

#28

Post napisał: MarioMAX » 14 lut 2020, 12:15

Nic bym nie zmienił, jest super.
Nie dzwoni podczas obróbki, bardzo stabilna i elegancka ;-)
Nawet jak obrabiała stal to nie przenosiła drgań.

Co prawda skopałem parametry, bo za wysokie obroty i troszkę piszczał frez, ale gdybym je jeszcze bardziej zwolnił ( na filmie 3500rpm ) to była by bajka plus chłodziwo to już w ogóle.
Jak na tak małą maszynę radzi sobie świetnie, głębokość 6,5mm, posuw 800mm/min bokiem 0,5mm
frez fi4 4ostrzowy. Niestety maszyna i tak będzie zmieniać właściciela.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6919
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Wabeco F1210E HS CNC

#29

Post napisał: bartuss1 » 16 lut 2020, 19:42

A po całosci rycie frezem to ile wgłąb?
No moze i dokonczony, ale d nie urywa. No chyba że wzorem francuskiego kucharza odnosnie ciasta - proszę o cierpliwość hehe
Ja swoje wszystkie skończyłem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”