W symulacji narzedzia zawsze wychodza od dolu


Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

W symulacji narzedzia zawsze wychodza od dolu

#1

Post napisał: wojtek90 » 08 lut 2017, 02:36

W moim Edgecam 2016 kiedy probuje dokonac veryfikacji procesow w symulatorze, narzedzie
"wychodzi" z dolu ekranu "pociagajac " za soba czesc lub nawet (przy duzych narzedziach) caly material tak ze niemozliwe jest weryfikacja procesow.
Moze ktos wie jak to nalezy ustawic?
Dzieki.



Tagi:


witek12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 119
Rejestracja: 09 sie 2014, 18:19
Lokalizacja: Toruń

#2

Post napisał: witek12 » 08 lut 2017, 16:25

Witam

jak robię symulacji obróbki to wszystkie narzędzia wychodzą z góry, nigdy wcześniej z czymś takim się nie spotkałem.
Czy wszystko masz ustawione prawidłowo ?? wygląda tak jakbyś miał tam masz coś poprzestawiane.

Uruchom program wybierz opcje -> system -> bryłę potem przejdź do
Schematu pracy i wybierz opcje pozycjonowania następnie Edycja i tu :

- zaznacz "Wybierz środowisko " oraz zaznacz " Ustaw do frezowania "
- następnie we Frezowaniu zaznacz Początkowe Zero ma być ustawione - Góra
- następnie wyrównanie osi zaznacz X,
- następnie Położenie zera XY ustaw na środku, a w Z-et zaznacz pierwszą pozycję.

tak mam u siebie.

Pozdrawiam


Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

#3

Post napisał: wojtek90 » 09 lut 2017, 00:16

Drogi Witku

Pozdrawiam Ciebie i Torun za Twoim posrednictwem. Spedzilem tam kilka pieknych lat.

Teraz o problemie.
Dzieki za pofatygowanie sie i odpowiedz na moj problem.

Niestety ten sposob nie dziala. Ustawilem dokladnie tak samo jak opisales ale nie zmienilo to ruchu narzedzia w symulacji. Ciagle "jedzie" od dolu do gory pociagajac za soba kawalek (w zaleznosci od wielkosci narzedzia). Po dotarciu do okreslonej pozycji (Home ?) obrobka kontynuowana jest normalnie.

Zapomnialem dodac ze dotyczy to tylko pierwszego narzedzia w cyklu.
Kolejne juz pracuja normalnie.
Wyglada mi na to ze zle jest gdzies ustawiona pozycja inicjujaca start.
Nie wiem niestaty jak to zmienic.
Moze masz jakas inna sugestie? Chetnie skorzystam.
Dzieki.
Wojtek


Gnierad
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 31
Rejestracja: 15 sty 2015, 12:43
Lokalizacja: Gniezno

#4

Post napisał: Gnierad » 09 lut 2017, 11:49

W postprocesorze zmień punkt bazowy/wymiany narzędzia. Ew. podczas wyboru narzędzie wejdź w zakładkę "Oprawka" i usuń wartość "Z płytki".


lisek_Daniel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 182
Rejestracja: 02 cze 2010, 19:09
Lokalizacja: Oława

#5

Post napisał: lisek_Daniel » 09 lut 2017, 13:14

a czy po każdym
wywołaniu narzędzia i danym cyklu narzędzia masz odwołanie "do wymiany" bo u mnie tak jest ze jak nie dam do wymiany to wówczas tak jest ze narzędzie wyjeżdża z dołu stołu.

wersja EC 2014 R1

pozdrawiam

Lisek
Codziennie uczę się czegoś nowego :)
podziękowania dla wszystkich

Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale :-)
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)


witek12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 119
Rejestracja: 09 sie 2014, 18:19
Lokalizacja: Toruń

#6

Post napisał: witek12 » 09 lut 2017, 13:33

Witam

Cieszę się, że mile wspominasz pobyt w Toruniu.

Co do problemu, to spróbuje jeszcze zrobić to co koledzy podpowiadają.
Mogę wysłać Ci przykładowy programik na frezarkę ( w wersji studenckiej , epf ), który u mnie działa prawidłowo, bedziesz mógł sobie sprawdzić jego działanie u siebie i czy będą nadal te same problemy.

Pozdrawiam


Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

#7

Post napisał: wojtek90 » 10 lut 2017, 01:36

Gnierad pisze:W postprocesorze zmień punkt bazowy/wymiany narzędzia. Ew. podczas wyboru narzędzie wejdź w zakładkę "Oprawka" i usuń wartość "Z płytki".
Czesc

Wydaje mi sie ze Ty zaproponowales rozwiazanie mojego problemu. Poniewaz zauwazylem ze te narzedzia wyjezdzaja z dolu tyko jezeli uzywam postprocesora dla obrabiarki Haas . Przy innych nie ma tego problemu, ale poniewaz pracuje na Haas jet to dla mnie wazne.
Bylbym Ci wdzieczny gdybys szerzej opisal jak zmienic punkt bazowy/wymiany narzedzia w postprocesorze. Jak sie do niego dostac? i gdzie szukac tych parametrow?
Dzieki.
Wojtek

[ Dodano: 2017-02-10, 01:40 ]
witek12 pisze:Witam

Cieszę się, że mile wspominasz pobyt w Toruniu.

Co do problemu, to spróbuje jeszcze zrobić to co koledzy podpowiadają.
Mogę wysłać Ci przykładowy programik na frezarkę ( w wersji studenckiej , epf ), który u mnie działa prawidłowo, bedziesz mógł sobie sprawdzić jego działanie u siebie i czy będą nadal te same problemy.

Pozdrawiam

Dzieki za zajacie sie moim problemem. Jak widac powyzej jestem blisko rozwiazania problemu.
Mysle ze ta zmiana w postprocesorze rozwiaze spawe.
Jeszcze raz dzieki.
Pozdrawiam.
Wojtek


Gnierad
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 31
Rejestracja: 15 sty 2015, 12:43
Lokalizacja: Gniezno

#8

Post napisał: Gnierad » 10 lut 2017, 07:25

Pytanie brzmi czy masz podprocesor z grafiką maszyny, jeśli nie, to najczęściej wystarczy w narzędzie zmienić Z płytki.

W samym postprocesorze wchodzisz w "Obrabiarka", dalej zmieniasz "Poziom początkowy" oraz w zakładce "Magazyn" parametry "Wymiana narzędzi"


Autor tematu
wojtek90
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 26 lis 2015, 23:25
Lokalizacja: barrie

#9

Post napisał: wojtek90 » 10 lut 2017, 23:05

Gnierad pisze:Pytanie brzmi czy masz podprocesor z grafiką maszyny, jeśli nie, to najczęściej wystarczy w narzędzie zmienić Z płytki.

W samym postprocesorze wchodzisz w "Obrabiarka", dalej zmieniasz "Poziom początkowy" oraz w zakładce "Magazyn" parametry "Wymiana narzędzi"

Dzieki za odpowiedz.
Nie mam w postprocesorze grafiki maszyny.
Moglbys mi bardziej wyjasnic co to znaczy " zmienic Z plytki". Opisz prosze to bardziej szczegolowo. ( ja mam problem z jezykiem polskim, a juz w szczegolnosci jesli chodzi o maszyny i o komputery). Tak ze wybacz moje dyletanctwo.
Pozdrowienia.
Wojtek


Gnierad
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 31
Rejestracja: 15 sty 2015, 12:43
Lokalizacja: Gniezno

#10

Post napisał: Gnierad » 13 lut 2017, 07:31

wojtek90 pisze:
Gnierad pisze:Pytanie brzmi czy masz podprocesor z grafiką maszyny, jeśli nie, to najczęściej wystarczy w narzędzie zmienić Z płytki.

W samym postprocesorze wchodzisz w "Obrabiarka", dalej zmieniasz "Poziom początkowy" oraz w zakładce "Magazyn" parametry "Wymiana narzędzi"

Dzieki za odpowiedz.
Nie mam w postprocesorze grafiki maszyny.
Moglbys mi bardziej wyjasnic co to znaczy " zmienic Z plytki". Opisz prosze to bardziej szczegolowo. ( ja mam problem z jezykiem polskim, a juz w szczegolnosci jesli chodzi o maszyny i o komputery). Tak ze wybacz moje dyletanctwo.
Pozdrowienia.
Wojtek
Podczas edycji narzędzia wchodzisz w trzecią zakładkę. Wszystko widać poniżej na zdjęciu.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”