W jaki sposób sterować obrotami?

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 149
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: W jaki sposób sterować obrotami?

#31

Post napisał: piotr56 » 02 gru 2018, 10:07

Witam
ABKK, po kolei :)
UNO za 17,90 niczym się pewnie nie różni od UNO za 25,90 pewnie na jednym mniej zarobi sprzedający. Sądząc po cenie to obie wersje są klonami i pomijając przyjazne ceny mają inny driver do USB. Ponieważ przerzuciłem worek różnych układów Arduinopodobnych uważam to za zaletę, w przeciwieństwie do oryginału z którym miałem kłopot z driverami :).
Sprawa druga, celowałbym raczej w Arduino Nano a nie UNO, jeśli chodzi o program to żadnej różnicy nie będziesz miał, ale jeśli chodzi o konstrukcję mechaniczną to UNO ma gniazda ( samice ) a Nano szpilki i UNO pokazuje swoją wyższość w stosowaniu gotowych nakładek które wciskamy w UNO, jeśli chcemy coś zmontować na płytce uniwersalnej to w Nano mamy szpilki ( goldpin ) które możemy wliutować w płytkę uniwersalną bo są one dokładnie w rastrze 1/10". W UNO mamy rząd gniazdek podzielony na dwie części które niestety nie zachowują rastru, nie da się tego prosto wlutować w płytkę uniwersalną.
Sterownik o którym piszesz da radę, silnik który proponuje kolega tez da radę, ale oba są przerośnięte do zadania, czyli niepotrzebnie droższe, myślę że silnik który masz i driver A4988 w zupełności wystarczy.
Jak u Ciebie z lutowaniem?
Jeśli słabo to polecam gotowca, poszukaj na Allegro Arduino UNO + CNC Shield + jeden driver A4988 taki jak tu https://abc-rc.pl/cnc-shield-v3 oczywiście dostawca może być inny, tu jest wyraźna fotka i komplet części w jednym miejscu.
Podpinasz silnik i zasilanie a do jakiegoś pinu z rzędu goldpinów podpinasz przycisk do startowania procedury, zero lutowania i układ działa.
Pozdrawiam




Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 778
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: W jaki sposób sterować obrotami?

#32

Post napisał: Avalyah » 02 gru 2018, 10:39

piotr56 pisze:że silnik który masz i driver A4988 w zupełności wystarczy

Jeżeli ten silnik już jest kupiony to również się zgadzam.


Autor tematu
ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 188
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: W jaki sposób sterować obrotami?

#33

Post napisał: ABKK » 02 gru 2018, 11:38

Silnik mam kupiony ale do innego urządzenia :) dlatego potrzeba drugi - biorę od kolegi, bo od razu mi program ogarnie :)

Z lutowaniem radzę sobie dobrze, ale jak są gotowce to po co komplikować :)


piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 149
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: W jaki sposób sterować obrotami?

#34

Post napisał: piotr56 » 02 gru 2018, 12:01

Witam
Polecam taką kolejność, Arduino + Shield i silnik który masz ( tu trzeba popatrzeć na wyprowadzenia czy da się podłączyć do drivera bipolarnego, jak ma 6 drutów to ogólnie się da ), jak przetrenujesz działanie to kup silnik Nema 17 na około 3V-5V i całość zasil z 12V-15V ustawiając na driverze ograniczenie prądu odpowiednie do silnika.
Mając takie zasilanie będziesz mógł tez zasilić Arduino przez Vin i nie będzie potrzebny drugi zasilacz.
Mam taki zestaw i przy 12V nie da rady zatrzymać silnika palcami, mój silnik 17HS4401, silnik ma małą indukcyjność ( ponad 4 razy mniejszą niż twój silnik ) przez co nie ogranicza momentu przy wyższych obrotach. Tego typu silnik kupisz za około 40-50zł choć uważam że wybór silnika jest mało krytyczny. Szkoda że daleko mieszkasz, mógłbym wypróbować działanie na tym co mam.


Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 778
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: W jaki sposób sterować obrotami?

#35

Post napisał: Avalyah » 02 gru 2018, 12:16

ABKK pisze:Hmmm prosta sprawa.

Z jakiegoś powodu myślałem, że cała obrotnica ma 15 obrotów wykonać :oops:


Autor tematu
ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 188
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: W jaki sposób sterować obrotami?

#36

Post napisał: ABKK » 03 gru 2018, 23:37

Wszystko zamówione - kolega Avalyah zobowiązał się podjąć pomocy.
Zapowiada się lepiej niz chciałem.

Dzisiaj zamówiłem graty :)


Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 778
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: W jaki sposób sterować obrotami?

#37

Post napisał: Avalyah » 03 gru 2018, 23:53

ABKK pisze:Zapowiada się lepiej niz chciałem.

Oby się też tak skończyło :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”