Gotujemy zgodnie z G kodem

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 140
Rejestracja: 31 mar 2025, 19:21

Gotujemy zgodnie z G kodem

#1

Post napisał: Astralny Byt » 13 sie 2025, 20:13

Wszyscy kochamy maszyny cnc .
Ale wszyscy ,może nie wszyscy ale wiekszość uwielbia gotować , smażyć . Piec .
Otwieram temat potrawą Ryż na ostro po Polsku .
------

Dodane 6 minuty 21 sekundy:
Co i jak .
Ryż zwykły w torebce gotujemy ,potem odkładamy aby wody odeszły :)
Bierzemy jeden z gotowych sosów na bazie pomidorów ,takich sosów jest wiele ,co kto lubi .Do małego garnka dajemy na jedna paczke ryżu wcześniej ugotowanego to jakies 0,3 litra sosu , Dodajemy wody 0.1 litr i gotujemy delikatnie .Do tego dalemy z 4-7 krojonych ostrych papryczek z Grecji . Testujemy smak ,dodajemy cukier ,sól .
Po 10 minutach gotowania sosu dodajemy ten ryż . Danie dla dwoje ludzi co mało jedzą albo dla jednej osoby .

Dodane 10 minuty 20 sekundy:
Jest to danie o smakach Europejskich . Średnio albo mocno pikantne o wyrażnym smaku papryki . Kluczowe dla smaku jest dodanie prawdziwej ostrej papryki a nie jej sproszkowanej wersji .



Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4474
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Gotujemy zgodnie z G kodem

#2

Post napisał: pitsa » 14 sie 2025, 07:57

Wychodzimy z warsztatu do ogrodu, zrywamy z drzewa gruszkę, przecieramy o flanelową koszulę od środka w miejscu gdzie jeszcze nie jest wysmarowana, wgryzamy się w owoc i delektujemy naturalnym smakiem. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


ryanbright
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 22 sie 2025, 03:25

Re: Gotujemy zgodnie z G kodem

#3

Post napisał: ryanbright » 22 sie 2025, 03:26

Bardzo fajny pomysł! Lubię przepisy, które nie wymagają długiego stania przy garach, a jednocześnie dają konkretny smak. Ten ryż na ostro po polsku to świetna baza Chiikawa Puzzle Game – każdy może dopasować ostrość pod siebie, zmieniać ilość papryczek albo bawić się w różne sosy pomidorowe.


Autor tematu
Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 140
Rejestracja: 31 mar 2025, 19:21

Re: Gotujemy zgodnie z G kodem

#4

Post napisał: Astralny Byt » 24 sie 2025, 04:51

Bedac w naszej ukochanej Biedronce kupiłem takie wielkie pieczarki na grila ale zrobiłem je w cieście . Wyszło to bardzo smakowicie wiec przepis sprawdzony i opisze co i jak .
Tak wiec chodzi takie wielkie pieczarki z Biedronki . One sa pakowane w zasobniki po trzy sztuki o wadze okolo 0,5 kg .
Na posilek dla jednej osoby wystarczy polowa zasobnika .
Na rodzinny posilek dwie dorosłe osoby plus dzieciak powinien wystarczyć jeden zasobnik . Oczywiscie plus ziemniaczki ,surówka itp.
Podam proporcje dla jednej osoby . Na koniec podam swoja ocene .
=============
Bieremy naczynie w którym mozemy miksowac ,zeby nie chlapało na boki .
Dajemy tam jedno jajo kurze . Sol . Pieprz .Cukier . Troche aromatów z ziół jakie ktoś lubi . Miksujemy to mechanicznie dodajemy 25 ml mleka . i miksując dodajemy mąke stopniwo do osiagniecia odpowiedniej gestosci .Grzyby kroimy w plastry o grubosci 1 cm .

Dodane 7 minuty 52 sekundy:
Gestoś ma być taka zeby latwo dało sie obtaczać grzyby i zeby to latwo nie spływało ,no inaczej nie potrafie tego opisac , To ciasto ma sie przyklejać łatwo do pieczarek i nie może być ani zbyt geste ani za rzadkie .
Na patelnie dajemy olej aby pokrył przynajmniej na 2 milimetry patelnie i smażymy . Intensywnosc grzania ma być taka aby po dwuch minutach smażenia ciasto zrobiło sie mocno słomkowe ,potem przewracamy grzyby na drugą strone .

Dodane 3 minuty 12 sekundy:
I na koniec moje odczucia . Smak mega grzybowy ,same grzyby sa soczyste nie suche ,smarzone w ciescie zachowują wody i smak . Ciasto miejscowo chrupiące dopasowane do smaku grzybów .Intensywność soli i pieprzu jest indywidualna ,kazdy ma znależć swoje premium .Dodatek cukru jak dla mnie intensyfikuje smaki ,mały dodatek dla porcji na jedną osobe około pół płaskiej małej lyżeczki

Dodane 19 minuty 18 sekundy:
pitsa pisze:
14 sie 2025, 07:57
Wychodzimy z warsztatu do ogrodu, zrywamy z drzewa gruszkę, przecieramy o flanelową koszulę od środka w miejscu gdzie jeszcze nie jest wysmarowana, wgryzamy się w owoc i delektujemy naturalnym smakiem. ;-)
Mniej wiecej oto chodzi .Ale dodałbym . Wylazimy z swojej pieczary ,myjemy łapy i szukamy gruszki w ogrodzie . Ale pewnie to samo miałes na mysli.


Autor tematu
Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 140
Rejestracja: 31 mar 2025, 19:21

Re: Gotujemy zgodnie z G kodem

#5

Post napisał: Astralny Byt » 29 sie 2025, 17:56

Ok ,ale mysle ze z czasem rusze ten temat bo wszycy kochamy jesć


Autor tematu
Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 140
Rejestracja: 31 mar 2025, 19:21

Re: Gotujemy zgodnie z G kodem

#6

Post napisał: Astralny Byt » 08 wrz 2025, 17:49

=========
Co ugotawać jak w lodówce pustki .
Miąlem To kilka dni temu . W zapasach znalazlem jedynie makaron świderki ,olej i słoik ostrych papryczek z Grecji .Raczej resztki papryczek w tym sloiku .
Ugotowałem makaron swiderki ,przełozyłem do rodelka który ma ciekawą ceche bo nie przywiera do niego smażona potrawa .Zalałem to olejem rzepakowym i olejem z oliwek obwicie i smażyłem ostro aby uzyskać efekt ,potem dodałem około 3 papryczki posiekane z tego słoiczka a po wyłączeniu grzania dodałem płaską łyżeczke cukru oraz płaską stołową łyżeczke zalewy z tego słoika ,Papryczki z Grecji . Co wyszło ?
Boskie ostre makaroni ,zjadlem z smakiem .

Dodane 11 minuty 58 sekundy:
Polecam ,zaskakująco dobre .Tylko makaron , olej z rzepaku troche oleju z oliwek i ostre papryczki ,nieco soli i cukru .


Autor tematu
Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 140
Rejestracja: 31 mar 2025, 19:21

Re: Gotujemy zgodnie z G kodem

#7

Post napisał: Astralny Byt » 15 wrz 2025, 20:45

Dziś zrobiłem klasyczny żurek ,z torebki żurek ale na warzywach i kiełbaska i śmietanka ,ziemniaczki ,klasyka

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”