Załączanie buzzera w Mazatrolu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Załączanie buzzera w Mazatrolu
Moi koledzy - operatorzy w firmie bardzo byliby mi wdzięczni, gdybym włączył im możliwość dźwiękowego sygnalizowania o zakończonej produkcji na nowszych maszynach Mazak. Chodzi o buzzer na panelu. W starszych maszynach (tokarkach) na Mazatrolu 640MT i T w parametrach maszyny jest grupa parametrów R i dokładnie parametr R74, a jeszcze dokładniej bit pierwszy załączony na 1, powoduje załączanie buzzera w tryb ciągly i tym samym informuje o zakończeniu procesu produkcji. Operator musi jedynie wcisnąć reset. Funkcja bardzo przydatna w naszych warunkach. Niestety w nowszych maszynach, konkretnie w Mazatrolu 640 M i Nexus w parametrach maszyny nie ma grupy parametrów R. I tu prośba do zaawansowanych użytkowników lub serwisantów, gdzie może znajdować się ww. parametr. Sprawa może być trudna do znalezienia, o ile w ogóle możliwa. Niestety mimo bardzo dobrych kontaktów z serwisem, nie udało im się mi pomóc. Ale sami wiecie jak bywa z serwisami.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 2
U mnie jest to bardzo proste , tylko że mam maszynę (Mazak QT350-MY )ze sterowaniem Matrix Nexus ADVISER - czyli gada jak najęta przy każdym przełączeniu funkcji.
(łatwo wyłaczyć jak i załączyć tą funkcję jak i z doborem języka , damskim lub męskim głosem - w wersji japońskiej nieżle brzmi
-mam tą funkcję w parametrach użytkownika lub PLC jak również wejść w tą funkcje z M. XP -musiałbym sprawdzić w pracy)

-
- Posty w temacie: 2
W Mazatrolu 640MT , 640MTPRO, 640T , 640M, 640MPRO - To praktycznie podobne sterowania (różnią się osiami : M- milliing( frezowanie) , T - turn ( toczenie ) NEXUS w Mazaku znaczy - Wersja podstawowa (uboga ) sterowania
Po tych sterowaniach weszło sterowanie Matrix - i matrix nie ma R parametrów ale ma parametry RB i tu jest załączany buzzer - tylko to jest opcja także w Nexusie tego nie będzie . Najłatwiej to sprawdzić w książce od schematów elektr. parametry RB - OPCJE
Pozdrawiam mam nadzieje , że pomogłem
Po tych sterowaniach weszło sterowanie Matrix - i matrix nie ma R parametrów ale ma parametry RB i tu jest załączany buzzer - tylko to jest opcja także w Nexusie tego nie będzie . Najłatwiej to sprawdzić w książce od schematów elektr. parametry RB - OPCJE
Pozdrawiam mam nadzieje , że pomogłem

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Przeanalizowałem program i dziś już wiem, że nie ma na dziś możliwości załączenia buzzera po cycle finish w Mazatrolu 640 M Nexus. Wyjście buzzera Y117 nie ma w programie uzależnienia od cycle finish parametru R2106 bit D, pomimo iż taki parametr fizycznie istnieje. Potrzebne jest dopisanie linii w programie PLC. W wersji 640 M wydaje się to pardziej możliwe i trwają prace nad uruchomieniem tej opcji.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Cześć.Podam Wam później parametry włanczania buzzera w Nexus 250 MY II w 350MY II oraz w integrexie 200 IV
[ Dodano: 2011-11-16, 18:47 ]
Wlanczanie buzzera na koniec cyklu Mazak Nexus Matrix 250 MYII oraz 350 MYII
Parametr RB17 BIT 5
Wlanczanie buzzera na koniec cyklu Mazak Integrex 200 IV
Parametr RB14 BIT 1
[ Dodano: 2011-11-16, 18:47 ]
Wlanczanie buzzera na koniec cyklu Mazak Nexus Matrix 250 MYII oraz 350 MYII
Parametr RB17 BIT 5
Wlanczanie buzzera na koniec cyklu Mazak Integrex 200 IV
Parametr RB14 BIT 1