regulacja nadmuchu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
regulacja nadmuchu
Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć czy w zwykłym chińczyku 90x60 co2 ze zwykłym "kompresorkiem" do chłodzenia wiązki lasera jest jakiś patent / sposób do regulowania jej siły nadmuchu ? bo mam wrażenie że nierówno mi pracuje ten kompresorek i mam impulsyjne chłodzenie co objawia mi się nieregularnym efeketem grawerowania
Czy ktoś może mi powiedzieć czy w zwykłym chińczyku 90x60 co2 ze zwykłym "kompresorkiem" do chłodzenia wiązki lasera jest jakiś patent / sposób do regulowania jej siły nadmuchu ? bo mam wrażenie że nierówno mi pracuje ten kompresorek i mam impulsyjne chłodzenie co objawia mi się nieregularnym efeketem grawerowania
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
-

Zdjęcie przedstawia moje dwa problemy
1 - smolenie podczas grawerki, próbowałem już nawet wyłączyć nadmuch powietrza w karetce oraz wyłączyć wentylator od zasysu powietrza - nic nie pomaga
a materiał nadaję się do takiej grawerki bo na innym laserze idzie bardzo czysto i nie ma tych śladów przydymienia
przy numerze 2 nie widać zadymienia bo dałem karetkę wyżej niż powinna być ale wtedy szczegóły są nieczytelne
2 - linie boczne są w projekcie takiej samej szerokości co linia górna a w efekcie wychodzą boczne linie o wiele cieńsze - dlaczego ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
1. do grawerowania wyłączaj nadmuch, ja graweruję "wyżej" o 1mm nie widać tak linii przejść. Co do odymienia to sprawdź na drugim laserze na którym jest czysto czy masz takie same parametry. Mnie jeszcze nie udało się całkowicie usunąć odymienia (nie wiem czy to w ogóle jest możliwe) zawsze muszę odkurzać myć maskować itp
2. to akurat dla mnie oczywiste ale to może koledzy specjaliści Ci wytłumaczą nie podejmuję się
2. to akurat dla mnie oczywiste ale to może koledzy specjaliści Ci wytłumaczą nie podejmuję się