LaserCut przyspiesza na prostych i ich nie docina
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
LaserCut przyspiesza na prostych i ich nie docina
Witam.
Nie wiem dlaczego maszyna szybciej wycina proste : nie ważne pod jakim są kątem, czy są łamane etc. Wycina je po prostu szybciej od krzywoliniowych np. elipsa jakiś wężyk.
Nie wiem co w opcjach LC odpowiada za takie przyspieszenie.
Czy może być to problem ze sterownikiem serw?
Nie wiem dlaczego maszyna szybciej wycina proste : nie ważne pod jakim są kątem, czy są łamane etc. Wycina je po prostu szybciej od krzywoliniowych np. elipsa jakiś wężyk.
Nie wiem co w opcjach LC odpowiada za takie przyspieszenie.
Czy może być to problem ze sterownikiem serw?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
linie proste składają się z punktu początkowego i końcowego, linie krzywe np okrąg, elipsa składają się z wielu krótkich odcinków, to w zależności od rozdzielczości lub faktora.
A może być odwrotnie, prędkość cięcia na prostych jest normalna , a na krzywych zwolniona?
To bardziej prawdopodobne, bynajmniej ja tak mam, ale nie w LC tylko JC.
A może być odwrotnie, prędkość cięcia na prostych jest normalna , a na krzywych zwolniona?
To bardziej prawdopodobne, bynajmniej ja tak mam, ale nie w LC tylko JC.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Kolejny z problemami z językiem polskim?guardian_angel pisze:To bardziej prawdopodobne, bynajmniej ja tak mam, ale nie w LC tylko JC.
http://sjp.pwn.pl/slowniki/bynajmniej.html
-
Nie realne mam prędkości w granicach 30-40... Na moim starym chińczyku da się zauważyć ten efekt ale jak mamy prędkość na 400.Zaremba pisze:To normalne. Pewnie masz ustawioną za wysoką prędkość cięcia.
No i jeszcze ciekawostka na zdjęciu widać że przy prędkości 30-45 dodaje gazu na prostej.
Dodatkowo przy tych samych nastawach mocy i różnych prędkościach.... kiepsko tnie na mniejszej prędkości.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Porównanie z dooopy.DominikPierog pisze:Nie realne mam prędkości w granicach 30-40... Na moim starym chińczyku da się zauważyć ten efekt ale jak mamy prędkość na 400.Zaremba pisze:To normalne. Pewnie masz ustawioną za wysoką prędkość cięcia.
Nastawy w LC to nie są wartości bezwzględne.
(Dla tych co nie rozumieją wartością bezwzględną jest np. 5m/min).
To co ustawiasz w LC to jest tylko ilość impulsów wysyłana przez sterownik.
Różne maszyny mają różne różne silniki, przełożenia i mogą mieć całkiem inne podziały kroków a co za tym idzie różne prędkości przy tej samej nastawie.
-
Ok ale to nie dotyczy problemu.
Tutaj moc jest ta sama ale zwiększana jest prędkość maszyny zakresy nie duże 30-50.
Wygląda na to że krzywa ma zawsze tą samą prędkość cięcia bez względu na ustawiona w projekcji.
Zawsze się dobrze wycina. Natomiast prosta wycięła się dobrze tylko przy najmniejszym nastawie prędkości. Od czego zależy ta różnica ?

Tutaj moc jest ta sama ale zwiększana jest prędkość maszyny zakresy nie duże 30-50.
Wygląda na to że krzywa ma zawsze tą samą prędkość cięcia bez względu na ustawiona w projekcji.
Zawsze się dobrze wycina. Natomiast prosta wycięła się dobrze tylko przy najmniejszym nastawie prędkości. Od czego zależy ta różnica ?

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jak nie dotyczy? To samo sedno problemu.DominikPierog pisze:Ok ale to nie dotyczy problemu.
Próbujesz uzyskać pirwszą prędkość kosmiczną na prostych to się nie dziw, że nie docina.
Na łukach zwalnia bo musi i tam wychodzi dobrze to dostosuj prędkość do takiej jaka jest przy cięciu łuków.
Dałeś jakąś mega prędkość i dziwisz się, że maszyna nie daje rady.
LC to nie jest jakiś 8 cud świata tylko sterownik do prostych, chińskich maszyn.