Chociaż od dawna przyglądam się forum i wiele ciekawych rzeczy się stąd dowiedziałem, jakoś nie było okazji aby się uaktywnić. Mój pierwszy post na tym forum niestety związany jest z sytuacją, w której się obecnie znalazłem. Zwracam się z takim oto problemem, być może ktoś się z tym spotkał lub orientuje się w przyczynie:
Ploter laserowy przestał pracować w osi Y (oczywiście w najbardziej gorącym momencie). Nie dało nic odinstalowanie i ponowna instalka programu, przeinstalowanie XP, przełożenie karty na inny komp. Ploter to rasowy chinol Victor VL 1200 z programem LaserCut 4.0, karta MPC03ls, szklana tuba 60W. To było wszystko na co mnie stać w kwestii prób reaktywacji plotera. Niestety nie jestem ani elektronikiem, ani automatykiem. Serwis firmy, w której kupowałem ploter, przyjął do wiadomości i powiedział, że musi się zastanowić i da znać co dalej... na razie są na etapie zastanawiania się i podejrzewam, że na nim pozostaną.
Dodam, że przed ostatecznym padnięciem, wystąpiła taka usterka ale po włączeniu/wyłączeniu systemu wszystko wróciło do normy. Pochodził jeszcze dzień i zdechł. Kłopoty z ploterem generalnie zaczęły się od ok. pół roku: a to przestał ciąć i grawerować na niskich ustawieniach mocy (od około 10% nie było różnicy czy 10 czy np. 1), a to przycisk 'move frame' przestał działać, później zaczął a przestał inny, kilka razy tuba zaczęła emitować wiązkę bez włączania startu itd. A teraz oś Y kompletnie nie działa podczas gdy oś X wykonuje ruchy zgodnie z tym co ma wycinać (dla zobrazowania załączam filmik z zachowaniem plotera w trakcie wycinania koła). Osią Y nie da się ruszyć ani z poziomu programu, ani ręcznie z pulpitu plotera.
Gdyby ktoś miał jakikolwiek pomysł lub sugestie, co sprawdzić aby przynajmniej określić co padło, będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2014-09-18, 17:27 ]
Wygląda, że nie załączyło filmiku. Ta sama operacja na zdjęciach:
1. Punkt początkowy
2. Przejście do punktu rozpoczęcia wycinania koła
3, 4, 5 Wycinanie (posuw głowicy tylko w osi X)
6. Powrót głowicy do punktu początkowego - efekt: koło w wymiarze 1D