laser bez sterowania i slim3s
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
laser bez sterowania i slim3s
Witam
Zdobyłem małego chińczyka Co2 ale brakuje mu karty sterującej (zasilanie , tuba 40w , silniki są ok ) .
I moje pytanie Czy da się jakoś sterować laserem używając karty slim3s z mixpolu (ciecie wystarczy) ? lub czy możecie polecić jakiś w miarę tani sterownik do tego ?
Pozdrawiam
Zdobyłem małego chińczyka Co2 ale brakuje mu karty sterującej (zasilanie , tuba 40w , silniki są ok ) .
I moje pytanie Czy da się jakoś sterować laserem używając karty slim3s z mixpolu (ciecie wystarczy) ? lub czy możecie polecić jakiś w miarę tani sterownik do tego ?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
-
Wszystko jest w instrukcji.
http://*/slim3s.pdf
http://*/slim3s.pdf
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
W laserze chińskim DC-K40II mam taką samą taśmę. Od tego lasera mam do sprzedania płytkę która jest montowana w laserze i do niej przychodzi ta taśma. Do obsługi jest program z kluczem USB MosirDraw. Jak jesteś zainteresowany to bliższe szczegóły pisz na PW. A zasilanie jedno idzie na tą płytkę a drugie chyba na zasilacz WN
KW
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Myślę że większość da się podłączyć, tylko trzeba dobrze. Ja mam np. podłączoną kartę SLIM 3S do PICO i nie ma żadnych problemów. Co prawda używam jej we frezarce, ale na laser nie ma problemów. Do sterowania laserem używam karty EzCad i sterowniki mam od kolegi z forum Moarko. Też działają dobrze. Wszystko kwestia dobrego podłączenia. Sterownik Slim jest wrażliwy na napięcie nie powinno przekraczać 24V. Po spaleniu kilku układów obniżyłem napięcie na trafie do 22V i mam spokój.
KW
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 8
Na dniach zamówię nowa płytę pewnie tb6050 ale ciogle mnie gnębi podleczenie , sprawdcie czy dobrze kombinuje .
W kolejności tak jak na zdjęciu oznaczyłem przewody.
1.. 4 przewody od silnika -tu nie powinno być problemu wkładam w X , następnye przewody od silnika lutuje przedłużam i w Y .
2..2 przewody czarny i zółty - myślę ze to zasilanie do karty wiec daje do zasilania
3.. 2 niebieskie przewody - wynika ze to musi być laser on/off , tylko gdzie na karcie go podłączyć jak do osi Z to w który z 4 wejść (czy to bez różnicy ) i czy to na pewno pod Z a nie inne miejsce na karcie i zmiana w machu ?

W kolejności tak jak na zdjęciu oznaczyłem przewody.
1.. 4 przewody od silnika -tu nie powinno być problemu wkładam w X , następnye przewody od silnika lutuje przedłużam i w Y .
2..2 przewody czarny i zółty - myślę ze to zasilanie do karty wiec daje do zasilania
3.. 2 niebieskie przewody - wynika ze to musi być laser on/off , tylko gdzie na karcie go podłączyć jak do osi Z to w który z 4 wejść (czy to bez różnicy ) i czy to na pewno pod Z a nie inne miejsce na karcie i zmiana w machu ?