Ploter laserowy 5mm
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 9
Ploter laserowy 5mm
Witam
Jestem zielony jesli chodzi o konstrukcje ,rysunki techniczne ,oraz nie mam pojecia z dziedzny budowy maszyn ,obróbki metali .
Znam się dobrze na komputerach oraz szybko łapie programy graficzne .
Pytanie czy jestem w stanie zbudować ploter tnący /grawwerujacy w szkle ,oczywiście z waszą pomoca ,gdyż jak widze od dłuzszego czasu to idzie wam to bez problemów.
założenia :
Ploter o wymiarach 100cm /60cm pole robocze
tnacy min 5mm blachę
koszt ok 5-6 tys
Tylko nie szydzcie tyle wiem ,poprostu pytam i prosze o pomoc
Jestem zielony jesli chodzi o konstrukcje ,rysunki techniczne ,oraz nie mam pojecia z dziedzny budowy maszyn ,obróbki metali .
Znam się dobrze na komputerach oraz szybko łapie programy graficzne .
Pytanie czy jestem w stanie zbudować ploter tnący /grawwerujacy w szkle ,oczywiście z waszą pomoca ,gdyż jak widze od dłuzszego czasu to idzie wam to bez problemów.
założenia :
Ploter o wymiarach 100cm /60cm pole robocze
tnacy min 5mm blachę
koszt ok 5-6 tys
Tylko nie szydzcie tyle wiem ,poprostu pytam i prosze o pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Ploter laserowy 5mm
Kolego zapomnij o cięciu blachy. Przynajmniej jeśli chodzi o laser.bodziowola pisze: tnacy min 5mm blachę
Może plazmą ale w tym budżecie też się nie zmieścisz.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
-
-
-
Tak jak napisałem większość maszyn cnc ma podobne działanie i jak poznasz jedną będzie ci prościej wejść w temat kolejnych.
Poczytaj sobie o silnikach krokowych, sterowaniu nimi, zobacz stronę sponsora forum tam też dużo rzeczy masz opisane , pooglądaj sobie jak inni zrobili swoje pierwsze maszynki poczytaj o błędach które popełnili żebyś wiedział na co masz zwrócić uwagę. To wszystko wydaje się takie straszne i nie do przejścia sam to przeszedłem z pomocą tylko i wyłącznie tego forum dużo czytałem analizowałem i udało się
Uwierz tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania jak co zrobić gdzie kupić jak podłączyć. Poświęć trochę czasu i poczytaj trochę tematów na tym forum ale nie do końca na tym dziale. Na twoim miejscu przygodę bym zaczął od frezarka - konstrukcja drewniana. Najtańszy koszt wiele wybacza a do nauki idealna tym bardziej jak pisałeś nie masz pojęcia z czym co się je
Ja też nie miałem i to była moja pierwsza konstrukcja na której się uczyłem i poznawałem zasadę działania .
Poczytaj sobie o silnikach krokowych, sterowaniu nimi, zobacz stronę sponsora forum tam też dużo rzeczy masz opisane , pooglądaj sobie jak inni zrobili swoje pierwsze maszynki poczytaj o błędach które popełnili żebyś wiedział na co masz zwrócić uwagę. To wszystko wydaje się takie straszne i nie do przejścia sam to przeszedłem z pomocą tylko i wyłącznie tego forum dużo czytałem analizowałem i udało się

Uwierz tutaj znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania jak co zrobić gdzie kupić jak podłączyć. Poświęć trochę czasu i poczytaj trochę tematów na tym forum ale nie do końca na tym dziale. Na twoim miejscu przygodę bym zaczął od frezarka - konstrukcja drewniana. Najtańszy koszt wiele wybacza a do nauki idealna tym bardziej jak pisałeś nie masz pojęcia z czym co się je

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Sam budowałem frezarkę i wiem że w 6 tys zł mozna się spokojnie zamknąć z solidną konsrukcją.
Myślę również że za 6 tys można zbudować laser, nie będzie to niewiadomo co ale do zabaw spokojnie starczy.
Co bedziesz potrzebował do lasera:
sterowanie - od 100 zł do kilku tys.
silniki
prowadnice osi,
paski, koła zębate
źródło lasera i tu cenowo polecam e-bay i sciągnięcie z chin części (najtaniej wyjdzie) podobnie ma się sprawa z zasilaniem tego lasera.
optyka (3 lustra, 1 soczewka)
konstrukcja
napisz do chińskich producentów laserów, od nich części można sciągnąć nawet na 1/10 cen u polskich dystrybutorów. tymbardziej jak nie prowadzisz firmy, wyślą jako gift i nie będzie cła ani vatu
Myślę również że za 6 tys można zbudować laser, nie będzie to niewiadomo co ale do zabaw spokojnie starczy.
Co bedziesz potrzebował do lasera:
sterowanie - od 100 zł do kilku tys.
silniki
prowadnice osi,
paski, koła zębate
źródło lasera i tu cenowo polecam e-bay i sciągnięcie z chin części (najtaniej wyjdzie) podobnie ma się sprawa z zasilaniem tego lasera.
optyka (3 lustra, 1 soczewka)
konstrukcja
napisz do chińskich producentów laserów, od nich części można sciągnąć nawet na 1/10 cen u polskich dystrybutorów. tymbardziej jak nie prowadzisz firmy, wyślą jako gift i nie będzie cła ani vatu