Właśnie otwieram działalność gospodarczą i chciałbym sie zorientowac w pewnej bardzo waznej kwesti dla mnie.Potrzebuje maszyny dzieki której mógłbym wycinać rózne elementy z aluminium lub stali nierdzewnej o grubosci około 2 do 4mm.Powierzchnia robocza może być mała,spokojnie 50 x 50cm wystarczy albo mniej.Elementy które chce robić będą wykorzystywane na zewnątrz i mają mieć bardzo ładny wygląd zewnetrzny (chodzi o powierzchnie,powinna być albo lustrzana albo mieć takie ładne linie jaki ma aluminium np w kokpitach samochodowych).Dziennie chce produkować kilkadziesiąc sztuk a docelowo kilkaset.
Nie jestem pewien jakiej maszyny szukac,czy ma to być laser czy frezarka cnc czy jeszcze coś innego.Maszyna ma być tania w eksploatacji.
Nie wiem tez jakich kosztów mam sie spodziewac,wiem że laser to koszt idzie w setkach tysiecy ja bym chciał przeznaczyć na to kilka,kilkadziesiąt tysięcy złotych.Nie wiem ile dokłądnie,pokażcie prosze jakies propozycje z waszej strony co do mojej stosunkowo małej produkcji spełni moje oczekiwania i czy jest realne zeby zamknąc sie w kwocie np 10 000zl - moze byc maszyna uzywana.Generalnie chciałbym aby była sterowana przez komputer,najlepiej jakby program obslugujacy na podstawie skanu potrafił narysować przedmiot i zeby mozna bylo go potem odrazu wycinac.Moze trzeba zrobic maszyne na zamówienie przez jedngo z forumowiczów ??:)).
Przykładowy element:
Chciałbym aby koszt produkcji takiego elementu z materiałem nie przekroczył 10zl przy nakładzie np 50sztuk.

Czekam na odp
pozdrawiam
Adrian