Szybkość modulacji mocy lasera półprzewodnikowego

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
Pawel2420p
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Szybkość modulacji mocy lasera półprzewodnikowego

Post napisał: Pawel2420p » 29 lip 2023, 09:29

Potrzebuję zbudować specjalizowane urządzenie do laserowego znakowania z użyciem półprzewodnikowego lasera stosowanego w grawerkach typu CNC3018. Czy ktoś może wie jak szybko sterować mocą takiego lasera ? Tzn. po jakim czasie zmieni się moc lasera gdy zmieni się wypełnienie sygnału PWM służącego do jego sterowania ?
Przy okazji przeprowadzania eksperymentów zastanowiło mnie w jaki sposób CNC3018 rysuje np. na sklejce obrazy ze zdjęcia. W urządzeniu jest sterownik grbl 1.1 intepretujący rozkazy G-Code. Przy ich pomocy można sterować mocą lasera i przesuwać głowicę. Jest to jednak sekwencja operacji. Czyli kolejny rozkaz wykonuje się gdy poprzedni się zakończy. W przypadku rysowania "analogowego" obrazu moim zdaniem sterowanie mocą lasera powinno odbywać się w trakcie ruchu głowicy. Czy są jakieś specjalne rozkazy do tego celu ?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Szybkość modulacji mocy lasera półprzewodnikowego

Post napisał: atom1477 » 29 lip 2023, 10:54

Źle zadałeś tytułowe pytanie.
To o co pytasz w treści posta to nie szybkość modulacji lasera półprzewodnikowego, tylko szybkość modulacji sterownika wbudowanego w laser z CNC3018.
A to dwie różne rzeczy. Sam laser półprzewodnikowy ma bardzo wysoką szybkość modulacji (co najmniej jakieś megaherce). Za to sterownik który przyjmuje sygnał PWM, może mieć bardzo niską (herce, kiloherce).
Pytanie czy masz taki sterownik (żeby porobić jakieś zdjęcia).
Ja nie mam więc nie wiem co siedzi w tym sterowniku.

Autor tematu
Pawel2420p
Posty w temacie: 2

Re: Szybkość modulacji mocy lasera półprzewodnikowego

Post napisał: Pawel2420p » 29 lip 2023, 11:30

Rzeczywiście moje pytanie nie jest jednoznaczne. Chodzi oczywiście o szybkość modulacji mocy modułu laserowego. Mam jeden taki moduł kiedyś kupiony. Chyba ma 5W. Tych znakowarek potrzebuję kilka więc i tak będę musiał kupić nowe moduły. Z doczasowych eksperymentów wynika, że wystarczy niewielka moc (20% z 5W). Szacuję, że jeśli uzyskam częstotliwość włączania/wyłączania rzędu 20Hz to będzie OK.
Może wiesz czy w CNC3018 można sterować mocą lasera podczas ruchu głowicy ? Dzięki temu mógłbym wszystko sprawdzić w praktyce.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”