Wybór wykrawarki laserowej
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
Pop9, jesli dobrze zrozumialem to najlepiej nie ruszac parametrow made by Trumpf bo to sa optymalne parametry. A co by bylo gdyby zmienic wszystkie parametry dla tej blachy, tak aby wykorzystac np 70-80% mocy rezonatora np. 4kW? Jak sadze musza byc jakies ograniczenia, jesli nie jest to zrobione w standardzie? Ciekawi mnie to, czy juz ktos kombinowal i szukal nowych wartosci do ciecia takiej blachy (1mm, blacha czarna) tak aby zwiekszyc wydajnosc maszyny (caly czas mowa o Trumpf 3030)?
Czekam na opinie i pozdrawiam
Czekam na opinie i pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zdzislawes, tak zarówno tabele technologiczne jak i reguły pracy dostarczone razem z maszyną zawierają optymalne parametry. Tak przynajmniej twierdzi TRUMPF
Są one cały czas aktualizowane (w czasie aktualizacji TruTopsa). Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pokombinować ze swoimi ustawieniami. Mogą to robić zarówno operatorzy bezpośrednio na maszynie, jak i programiści w TruTopsie, kopiując i modyfikując istniejące oryginalne tabele, należy jednak pamiętać o tym, aby zmodyfikowaną tabele przesłać razem z programem na maszynę.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
my zajmujemy się prawie samą nierdzewką i nasze tabele mają zmienione prawie wszystkie parametry względem domyślnych Trumpfa- część z nich Trumpf wrzucił nawet w swoje nowe tabele:) ogólnie operatorzy zmieniają parametry patrząc na rezultaty cięcia- czasem wystarczy inny dostawca blachy, żeby okazało się, że mamy grad, ślady po wpaleniu itp.
ogólnie rzecz ujmując popieram kolegę pop9- wszystkie zmiany powinny być poparte doświadczeniem.
ogólnie rzecz ujmując popieram kolegę pop9- wszystkie zmiany powinny być poparte doświadczeniem.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam Kolegów
przez 2 latka pracowałem w czechach na trumfie
paliłem stal czarna ale także nierdzewke i aluminium i przyznam że nie miałem za dużo problemów
obecnie pracuje już w Polsce i obsługuje 2 maszynki - LVD orion oraz wiekszego Impulsa 5 KW
na małym orionie nie ma problemów ale co do Impulsa to
przyznam że jak chce to pali jak nie to cuda sie dzieją
po ostatnim serwisie ( wymianie luster ) zaczął chodzić normalnie
( nie wiem czy to taka wadliwa sztuka sie trafiła czy naprawdę one są do bani , wiem ze chłopaki palą na takich maszynach i nie narzekają , ale ja mam na co narzekać )
ale powiem Wam że jestem za TRUMPfami
przez 2 latka pracowałem w czechach na trumfie
paliłem stal czarna ale także nierdzewke i aluminium i przyznam że nie miałem za dużo problemów
obecnie pracuje już w Polsce i obsługuje 2 maszynki - LVD orion oraz wiekszego Impulsa 5 KW
na małym orionie nie ma problemów ale co do Impulsa to
przyznam że jak chce to pali jak nie to cuda sie dzieją
po ostatnim serwisie ( wymianie luster ) zaczął chodzić normalnie
( nie wiem czy to taka wadliwa sztuka sie trafiła czy naprawdę one są do bani , wiem ze chłopaki palą na takich maszynach i nie narzekają , ale ja mam na co narzekać )
ale powiem Wam że jestem za TRUMPfami
AUTO_LAVIATUR
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Ale kolego Orion to technologia z prehistorii. Jeden stół, wolny jest i tyle.
Trzeba inwestować w nowe technologie. Za rok wszyscy producenci będą mieli lasery światłowodowe. Z tego co wiem i LVD i TRUMPH pracują nad tym już o jakiegoś czasu. Jak na razie tylko SALVAGNINI potrafił dopracować technologię i sprzedał w tym roku kilkadziesiat laserów światłowodowych na Świecie. Dwa w Polsce już są.
Trzeba inwestować w nowe technologie. Za rok wszyscy producenci będą mieli lasery światłowodowe. Z tego co wiem i LVD i TRUMPH pracują nad tym już o jakiegoś czasu. Jak na razie tylko SALVAGNINI potrafił dopracować technologię i sprzedał w tym roku kilkadziesiat laserów światłowodowych na Świecie. Dwa w Polsce już są.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Kontakt:
Odgrzewam kotleta ale trafilem na ten temat stad doloze swoje 3 grosze.
Co do LVD i Amady - ci producenci bazuja na sterowaniach i rezonatorach Fanuca. Poniewaz mam okazje je serwisowac, moge powiedziec ze okresowo sprawdzane maszyny naprawde nie sprawiaja trudnosci.
Szczegolnie moge polecic maszyny z rezonatorami 2kW i 4 kW. Roznica w budowie jest tylko taka ze 4kW ma dodatkowe 2 sciezki generacji wiazki stad zamiast 3 wewnetrznych luster prowadzacych jest sztuk 6. Oprocz tego pojedyczne lustra tylne i wyjsciowe, tak naprawde najdrozsze ze wszystkich. Obydwa maja po jednej turbinie pędzącej gaz wewnatrz rezonatora, stad duza przewaga w porownaniu do rezonatorow 4,5kW, 5kW i 6kW - tam sa juz 2 turbiny stad koszty utrzymania znacznie wzrastaja.
Co do serwisowania w Polsce - ze stroną maszyny obu producentów bywają problemy. Jesli chodzi o strone Fanuca czyli utrzymanie sterowania i rezonatora - zapewniam ze kadra jest wykwalifikowana i ma bardzo rozbudowane wsparcie ze strony kolegow z zachodu. Zarowno serwis jak i czesci zamienne sa do osiągniecia w ciągu 24 h.
Pozdrawiam
Co do LVD i Amady - ci producenci bazuja na sterowaniach i rezonatorach Fanuca. Poniewaz mam okazje je serwisowac, moge powiedziec ze okresowo sprawdzane maszyny naprawde nie sprawiaja trudnosci.
Szczegolnie moge polecic maszyny z rezonatorami 2kW i 4 kW. Roznica w budowie jest tylko taka ze 4kW ma dodatkowe 2 sciezki generacji wiazki stad zamiast 3 wewnetrznych luster prowadzacych jest sztuk 6. Oprocz tego pojedyczne lustra tylne i wyjsciowe, tak naprawde najdrozsze ze wszystkich. Obydwa maja po jednej turbinie pędzącej gaz wewnatrz rezonatora, stad duza przewaga w porownaniu do rezonatorow 4,5kW, 5kW i 6kW - tam sa juz 2 turbiny stad koszty utrzymania znacznie wzrastaja.
Co do serwisowania w Polsce - ze stroną maszyny obu producentów bywają problemy. Jesli chodzi o strone Fanuca czyli utrzymanie sterowania i rezonatora - zapewniam ze kadra jest wykwalifikowana i ma bardzo rozbudowane wsparcie ze strony kolegow z zachodu. Zarowno serwis jak i czesci zamienne sa do osiągniecia w ciągu 24 h.
Pozdrawiam