Dzień Dobry, Witam Wszystkich
Posiadam Tig Magnum THF 206P w pracy z tigiem jestem początkujący. Na co dzień spawam w metodzie 136/138, po pracy wykonuję lekkie konstrukcje z profili kwadratowych 20x20x1,5 oraz 2mm, prostokątnych 30x18x2. Z uwagi na estetykę i czasochłonność pracy związanej z ostatecznym wykończeniem (czyt.szlifowaniem) postanowiłem postawić na tiga. Niestety tutaj potrzebuje podpowiedzi praktyków w tej metodzie, jak ustawić parametry z pulsem i bez pulsu,jaką dobrać średnicę elektrody i co za tym idzie parametry oraz jakiej średnicy drut. Dodatkowa garść informacji naprowadzających pożądana.
Parametry Tig bez pulsu i z pulsem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Parametry Tig bez pulsu i z pulsem
Drut - do 2mm im bardziej zbliżony średnicą do grubości blach tym lepszy (topi się w porównywalnym tempie, jak powstaje jeziorko na powierzchni spawanej).
Przy estetycznych rzeczach z nierdzewki 1.5mm ja sobie działam na takim leniwym cyklu pulsu rzędu 70A ->0.25s / 8A -> 0.25s.
Puls powoduje, że mniej materiału "płonie"
Zacznij od małych parametrów, żeby nie wypalać dziur, a potem kiedy to jest nudne - podkręcaj amperażem.
Wszystkie końce profili do spawania trzeba liznąć fibrą, lamelką czy na taśmówce. Jakikowiek osad, to pryskanie i oblepiona elektroda.
Podstawowa zasada TIG LUBI CZYSTOŚĆ
Powodzenia!
Przy estetycznych rzeczach z nierdzewki 1.5mm ja sobie działam na takim leniwym cyklu pulsu rzędu 70A ->0.25s / 8A -> 0.25s.
Puls powoduje, że mniej materiału "płonie"

Zacznij od małych parametrów, żeby nie wypalać dziur, a potem kiedy to jest nudne - podkręcaj amperażem.
Wszystkie końce profili do spawania trzeba liznąć fibrą, lamelką czy na taśmówce. Jakikowiek osad, to pryskanie i oblepiona elektroda.
Podstawowa zasada TIG LUBI CZYSTOŚĆ
Powodzenia!