Przecinarka plazmowa , przeróbka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Przecinarka plazmowa , przeróbka
Noszę sie z zamiarem kupna taniej przecinarki plazmowej w przedziale cenowym 1500-2000zł. Zapewne taka przecinarka nie zda egzaminu i chciałebym ją trochę przerobic dorabiając dodatkowe złacze do dużego transformatora o napieciu takim samym jak w orginale . Czy taki plan jest dobry ?
Tagi:
-
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
Jaki kolwiek chinski plazmak ze wzgledu na pudełko , przełaczniki , palnik.....i takie tamMariuszczs pisze:Dorabiając złącze ? to jest ten plan według którego ktoś ma wiedzieć o co chodzi ?
A jaką masz na oku kijową przecinarkę z tym przedziale cenowym z transformatorem ?

Złącze , taka przenośnia . Chodziło o odłączenie jednofazowego trafa i zastapienie go 3 fazowym z mostkiem prostowniczym. Regulacja prądu by była na pierwotnym triakami .Narazie pozostawiłem ten palan, bo chcę zrobic własny jonizator łuku plazmowego. Łuk elektryczny bedzie miał 10kV tylko nie wiem jaka minimalna częstotliwość i jaki minimalne natęrzenie prądu. Dobrze by było jakby natęrzenie prądu nie przekraczało 0,5mA ze wzgledów bezpieczeństwa. W fabrycznych Plazmotronach łukowych jest 2Mhz, Ale może to być spowodowane tym by móc odseparować dławikiem wysokie napięcie 10kV od niskiego napiecia 100V. Dławik jest to cewka która tłumi prąd 6db/okt , dobrze myślę ?
Pytanie padło o minimalne wymagania łuku plazmowego bo nie wiem jakiej częstotliwości generator uda się dla mnie wykonać. Wiem że czym wyższa częstotliwość to tym bardziej bezpieczne urządzenie ( naskórkowość )
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-