Bezpiecznik a spawarki
-
Autor tematu - Posty w temacie: 19
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
Jak był spadek na 3 metrowym kablu to chyba kabel do zasilania lampek choinki .
Przekrój odpowiedni do poboru prądu i długości przewodu. Długość przewodu podana, pobór prądu nie ...
[ Dodano: 2014-04-20, 15:18 ]
Ale pomóc się w dzisiejszych czasach da - oto kalkulator :
http://www.kwidzyn.strefa.pl/KALKULATOR.htm
Przekrój odpowiedni do poboru prądu i długości przewodu. Długość przewodu podana, pobór prądu nie ...
[ Dodano: 2014-04-20, 15:18 ]
Ale pomóc się w dzisiejszych czasach da - oto kalkulator :
http://www.kwidzyn.strefa.pl/KALKULATOR.htm
-
-
- Posty w temacie: 13
Potrzebujesz włącznik instalacyjny typu S (nazywany eską) na prąd 32A, aby zapewnić działanie instalacji w całym zakresie pracy spawarki.miron91 pisze:czyli potrzeba 30 amp bezpiecznika i 16 amp 3x2,5mm przewód ?
Przewód 3x4mm2 jeśli idzie bezpośrednio po ścianie lub w korytku, rurce, kanaliku itp., bo jak pod tynkiem to 3x5mm2.
Oczywiście taki przewód musi iść bezpośrednio od tablicy rozdzielczej za licznikiem, bo jak po drodze będziesz miał 2,5mm2 (i jakieś puszki instalacyjne), a tylko kawałek w warsztacie dasz 4mm2, to nic ci z tego nie wyjdzie. Inaczej mówiąc, musisz wydzielić sobie oddzielny odwód dla tej spawarki. Wówczas ew. inne urządzenie będą siadać, ale spawarka powinna dobrze spawać.
Podstawowe pytanie brzmi - jakie masz bezpieczniki na tablicy przy liczniku? Może się okazać, że nie masz odpowiedniego przydziału mocy, żeby podłączyć tak duże obciążenie.
-
Autor tematu - Posty w temacie: 19
Ale o jakiej spawarce aktualnie piszemy o tych inwentorowych czy transformatorze 400 amp ?
Do spawarek inwenterowych mam bezpośrednio gniazdko mam bezpiecznik 16 amp topnik przewody do licznika są bezpośrednio w ścianie mają przekrój 2,5 mm po drodze jest puszka lecz przewody nie zmniejszają się, długość pomiędzy instalacją a gniazdkiem do inwentorów to jakieś 4 metry.
Do spawarki 400 amp mam siłę na bezpiecznik 25-30 topnik ale nie znam grubości kabli długość pomiędzy gniazdem z siły a instalacją to jakieś 3 metry
Instalacja z 1991 roku,kable z tego samego roku. Wcześniej miałem transformator mma 200amp na 230V na 25 bezpieczniku na max prądzie był spadek jak cholera.
Więc jakie jest najlepsze wyjście ?
Do spawarek inwenterowych mam bezpośrednio gniazdko mam bezpiecznik 16 amp topnik przewody do licznika są bezpośrednio w ścianie mają przekrój 2,5 mm po drodze jest puszka lecz przewody nie zmniejszają się, długość pomiędzy instalacją a gniazdkiem do inwentorów to jakieś 4 metry.
Do spawarki 400 amp mam siłę na bezpiecznik 25-30 topnik ale nie znam grubości kabli długość pomiędzy gniazdem z siły a instalacją to jakieś 3 metry
Instalacja z 1991 roku,kable z tego samego roku. Wcześniej miałem transformator mma 200amp na 230V na 25 bezpieczniku na max prądzie był spadek jak cholera.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zrobić porządną 5 żyłowa instalację, dać z zapasem 5x6 mm2 przewód który ciągniesz od licznika do gniazdek ( warsztatu) które zasilają spawarki, inne rozwiązania to partyzantka.miron91 pisze:
Jeszcze jaką masz moc przydzieloną przez zakład energetyczny i jej zabezpieczenia przed licznikiem, jeśli wybije ci zabezpieczenia przed licznikiem to bulisz za przyjazd i wymianę bezpieczników przez zakład energetyczny.