Czystość spawu stal nierdzewna (ZDJĘCIE)

Spawalnictwo i obróbka cieplna

luckash
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: luckash » 05 kwie 2014, 08:42

Po tym jak miałem raz problemu z alu stwierdziłem, że nie kupię więcej argonu z małej butli. I Wam też tak radzę!! Jeśli nie jeździsz z tigiem w "świat" to zainwestuj w dużą butlę. Raz, że ekonomiczniej dwa, że gaz o wiele lepszej jakości.
Zmień porcelankę na nr 7. Z ilością gazu bym nie przesadzał, bo też nie polepszy 8-10l jest ok.

Po wytrawieniu i tak nie będzie widać.

Tagi:

Awatar użytkownika

Vagabundo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Vagabundo » 05 kwie 2014, 09:34

InzSpawalnik pisze:Najlepiej popros o Data Sheet produktu albo jeszce lepiej MSDS w ktorym wszystko bedzie wypisane.
Oj dawno nie byłeś w Polsce... Data Sheet??? Powiem tak, jeśli jesteś osobą fizyczną to nie masz lekko. Duże firmy chcą abyś podpisał z nimi umowę a jednej butli to ci nie wymienią...

Wiem bo odbiłem się Wrocław (okolice) od Messera, Air Product... a z tymi małymi to różnie bywa, jedna z firm we Wrocławiu nakleja papierowe karteczki, że to jest niby legalizacja tej butli, inna nie zwraca uwagi na minimalną zawartość gazu a później może być nie halo z gazem...

A co do autora, spróbuj poszukać i podmienić przewód do TIG lub ewentualnie jakimś płynem pieniącym pomazać miejsca styku (tylko nie w samej maszynie), jeśli gdzieś spr....la gaz to będziesz miał odpowiedź...
Adam - podobno czasem i spawacz...

Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker

Marian1234
Posty w temacie: 1

Post napisał: Marian1234 » 05 kwie 2014, 20:36

Ten ciemny nalot na spawie to związki chromu które się wytwarzają przy słabej ochronie gazowej żeby to zredukować to sobie użyj taką soczewkę gazową albo jak ci efekt jeszcze nie będzie odpowiadał to porcelanki jumbo do tego i będziesz miał taki kolorowy lśniący spaw, oczywiście post gaz też sobie ustaw :wink: Zanim metal wyjdzie z osłony gazowej musi mieć po prostu odpowiednio niską temperaturę w której już nie reaguje z otoczeniem . Jak chcesz sprawdzić gaz to sobie wyczyść wszystko dokładnie ustaw gaz przed i po spawaniu a potem tylko cyknij zrób kropkę i wyłącz zobacz jaki kolor.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 06 kwie 2014, 13:42

PrezesAdam: duze firmy dlatego sa duze bo dostarczaja produkt o dobrej jakosci.
Linde, BOC, Messer, AirLiquid - od tych dostawcow zaczalbym jesli chodzi o profesjonalne spawanie.
MSDS i DataSheet to tez koniecznosc i trzeba o to pytac bo dostawca ma obowiazek dostarczenia tych dokumentow ( tylko kto z kupujacych zna swoje prawa ).

W stopce swojej wiadomosci masz Adam napisane ze szukasz pracy dla spawacza-napisz do mnie na privie-mozliwe ze cos bedzie.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-04-06, 13:50 ]
Golfr20: popytaj w sklepach spawalniczych o tester do gazu ( typu "purging" ) wykorzystuje sie go przy sprawdzaniu jakosci gazu wypelniajacego rure przy spawaniu nierdzewki.

Awatar użytkownika

Vagabundo

Post napisał: Vagabundo » 06 kwie 2014, 16:02

Wiadomo, masz rację, znam trochę realia, co nieco dla AIR Product prostych rzeczy zrobiłem, nawet tydzień spędziłem w Głogowie przy de/montażu linii z ciekłym tlenem... ale jeśli jesteś osobą fizyczną, tak jak ja... spawasz wyłącznie na własne (ewentualnie czyjeś) potrzeby, to nie masz możliwości wyboru...

Data Sheet??? Gdy kupowałem pierwszą butle to musiałem tłumaczyć Panu że ja jednak chcę Argon 4.8 do TIG, bo upierał się że lepsza będzie mieszanka z CO2..., mimo że upierałem się że jestem certyfikowanym spawaczem - ten swoje...

spawalnik69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: spawalnik69 » 09 kwie 2014, 17:22

prezesAdammm pisze:ale jeśli jesteś osobą fizyczną, tak jak ja... spawasz wyłącznie na własne (ewentualnie czyjeś) potrzeby, to nie masz możliwości wyboru...
chyba czegoś nie rozumiem? jak to nie ma możliwości wyboru? Czy to znaczy że te firmy nie chcą Wam sprzedawać gazów dlatego że nie macie działalności?

a co do czystości argonu to ja spotkałem się z firmą, która sprzedaje "argon" w butlach przerobionych z gaśnic. :smile:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 09 kwie 2014, 18:40

Kolego Spawalniku (69):

Z tego co zauwazylem odnosze wrazenie ze dostawcy gazu nie za bardzo garna sie do napelniania pojedynczych butli ( czesto tych najmniejszych rozmiarow ) dla takich malych hobbystow ktorzy potrzebuja raz na rok cos pospawac albo potrenowac. Zrozumiale jest dla mnie ze wola wielkich porducentow ktorzy zamiawiaja po kilkadziesiac butli na raz.

Pozdrawiam

spawalnik69

Post napisał: spawalnik69 » 09 kwie 2014, 21:45

no teoretycznie tak, ale ja mam do czynienia z trzema firmami i w żadnej nie ma problemu żeby np. raz na dwa miesiące wymienić butlę, przy czym obojętne im jest czy mają wypisać fakturę czy nie. (a może mam taki fart że trafiłem na takie firmy) :neutral:

Awatar użytkownika

Vagabundo

Post napisał: Vagabundo » 10 kwie 2014, 19:09

spawalnik69 pisze:chyba czegoś nie rozumiem? jak to nie ma możliwości wyboru? Czy to znaczy że te firmy nie chcą Wam sprzedawać gazów dlatego że nie macie działalności?
Ależ tak, firmy chcą mieć podpisaną umowę i nie sprzedadzą Ci gazu...

Do czasu pracy w zawodzie, używałem gazów Air Product, teraz korzystam z zasobów jednej z Firm, mają propan butan głównie ( no u nas niby rurociąg nie daleko, ale firmie się nie opłaca nas przyłączyć) ale również gazy techniczne...

Ja używam w domu sporadycznie, w zeszłym roku 1 40l Argonu i 8 l... w sobotę dokończyłem... Może Warszawa jest lepsza od Wrocka...

spawalnik69

Post napisał: spawalnik69 » 10 kwie 2014, 19:27

no to nieźle. u mnie do której firmy byś nie zjechał z pustą butlą to ci wymienią od ręki.

ciekawe co by na to powiedział Bu-cyrus ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”