pęknięty kolektor prosze pomóżcie

Spawalnictwo i obróbka cieplna
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 09 maja 2010, 21:40

nokitel pisze:A co z kruchością ? nie będzie tak że gdy np od tyłu po wywierceniu otworu i uderzeniu w wgniecenie odleci, ułamie sie kawałek? nie chce sie sam bawić bo sie boje rozwalić. Jak myślicie ile może kosztować spawanie takiego czegoś? z tego co sie dowiedziałem to jest to aluminium na 100% ale nie wiem jaki rodzaj
A kto tu mówi o uderzaniu, po to właśnie ten otwór aby założyć śrubę i powoli wyciągnąć to na zewnątrz. Zresztą aby z tym cokolwiek sensownego zrobić i tak trzeba to wyrównać, i nie ma tutaj znaczenia czy to będzie spawanie czy jakiekolwiek inne czary.

Tagi:

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: numerek » 09 maja 2010, 22:15

ja tak OT
czym się różnią kolektory do ST od zwykłych ?

swego czasu też miałem mondeo i najładniejszą częscią samochodu jest ten kolektor :) pokusiłem się nawet o zrobienie projektu kolektora z polerowaniej nierdzewki ale... wkład pracy ogromny i jakoś mi przeszło - chociaż kto wie może powrócę do tematu - jak widzę ST ciągle w modzie :)

Seemann
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Seemann » 10 maja 2010, 14:41

Na pewno jest inna przepustnica.

Co do spawania to będziesz musiał się chyba przejechać z tym do wrocka lub do zielonej góry. Popytaj mechaników w lubinie, można znają w okolicach firmy gdzie spawają np głowice.

Autor tematu
nokitel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: nokitel » 10 maja 2010, 19:07

dzięki śliczne panowie. Na razie jest jeden magik chętny do zrobienia tego na miejscu. Chwalą go (koleś koło 55 lat i rzekomo od 25 spawa obiecał sie tym zająć koszt 100zł. Mówi tylko że jeszcze nie wie jak to zrobi ale wstępnie wyciągnie i zespawa w ostateczności wytnie i wspawa coś w zamian.

acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: acetylenek » 13 maja 2010, 00:39

Wg. moich doświadczeń ze spawaniem tego typu elementów to bez wycięcia się nie obejdzie.
Jest prawie niemożliwe prawidłowe oczyszczenie powierzchni przed spawaniem bez dostępu do wszystkich powierzchni (wewnętrznych). Dość dobra cena na moje oko. Pochwal się fotkami jak już to fachowiec pospawa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”