Tworzenie narzędzia kształtowego w EdgeCam 2012
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Tworzenie narzędzia kształtowego w EdgeCam 2012
Witam,
Potrzebuję utworzyć narzędzie kształtowe i już po narysowaniu grafiki narzędzie, trzonka i oprawki gdy zapisuję grafikę narzędzia to pojawia mi się błąd ''Cutter or Shank CPL must be defined for Tooling Graphic''.
Proszę o pomoc jak to zapisać
Potrzebuję utworzyć narzędzie kształtowe i już po narysowaniu grafiki narzędzie, trzonka i oprawki gdy zapisuję grafikę narzędzia to pojawia mi się błąd ''Cutter or Shank CPL must be defined for Tooling Graphic''.
Proszę o pomoc jak to zapisać
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
W załączniku materiały do tworzenia narzędzi kształtowych.
- Załączniki
-
- Tworzenie narzędzi w EdgeCAM.pdf
- (1.01 MiB) Pobrany 1220 razy
-
Bardzo dziękuje, już udało mi się stworzyć odpowiednie narzędzie,
ale mam problem z tym, żeby wygenerowane ścieżki były dostosowane do geometrii frezu. Przy obróbce profilowaniem przy korekcji zaznaczam opcję geometria i wtedy powstaje błąd: "Kompensacja Promieniowa Narzędzia nie jest możliwa dla tej bryły lub jej części" i nie wiem czy można to jakoś zrobić, czy po prostu dla takiej geometrii jest to nie możliwe.
Czy narysowany frez kształtowy może tylko posłużyć do wyświetlenia symulacji ale w rzeczywistości nie wpływa na ścieżkę narzędzia.
ale mam problem z tym, żeby wygenerowane ścieżki były dostosowane do geometrii frezu. Przy obróbce profilowaniem przy korekcji zaznaczam opcję geometria i wtedy powstaje błąd: "Kompensacja Promieniowa Narzędzia nie jest możliwa dla tej bryły lub jej części" i nie wiem czy można to jakoś zrobić, czy po prostu dla takiej geometrii jest to nie możliwe.
Czy narysowany frez kształtowy może tylko posłużyć do wyświetlenia symulacji ale w rzeczywistości nie wpływa na ścieżkę narzędzia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Błąd który wyskakuje czyli "Kompensacja Promieniowa Narzędzia nie jest możliwa dla tej bryły lub jej części" związany jest z modelem bryły. Sprawdź czy na bryle:
- nie występują nieciągłości,
- czy bryła jest spójna,
- czy nie ma szczelin,
- czy są zachowane styczności lic.
Spróbuj z bryły ściągnąć automatycznie cechę typu: stempel 2d i jego wskazać w profilowaniu bądź ściągnij profil z krawędzi i wskaż profil.
- nie występują nieciągłości,
- czy bryła jest spójna,
- czy nie ma szczelin,
- czy są zachowane styczności lic.
Spróbuj z bryły ściągnąć automatycznie cechę typu: stempel 2d i jego wskazać w profilowaniu bądź ściągnij profil z krawędzi i wskaż profil.
-
-
-
Niestety nie zrozumieliśmy się, zobacz proszę na moją symulacje:
http://speedy.sh/kdssD/100-x-65-gora-1-250712-10-34.avi
EdgeCAM wygenerował takie ścieżki jak gdyby był to zwykły frez walcowy jedynie na symulacji pokazuje jego geometrię.
http://speedy.sh/kdssD/100-x-65-gora-1-250712-10-34.avi
EdgeCAM wygenerował takie ścieżki jak gdyby był to zwykły frez walcowy jedynie na symulacji pokazuje jego geometrię.