Długość narzędzi, problem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Długość narzędzi, problem
Cześć.
Zostałem poproszony o ogarnięcie frezarki Haas TM 2P.
Mam problem z długościami narzędzi. Pomiarów dokonałem czujnikiem zegarowym, wymiary narzędzi wyglądają ok w tabeli narzędzi, a jednak podczas frezowania różne narzędzia ustawiają się na różnych wysokościach. W momencie kiedy użyje G43 H, w tabeli narzędzi w kolumnie "wear" jestem zmuszony wpisać długość narzędzia z minusem, ale nadal występuje problem z tym, że narzędzia schodzą na różną wysokość. Pomożecie??
PozDRo
Zostałem poproszony o ogarnięcie frezarki Haas TM 2P.
Mam problem z długościami narzędzi. Pomiarów dokonałem czujnikiem zegarowym, wymiary narzędzi wyglądają ok w tabeli narzędzi, a jednak podczas frezowania różne narzędzia ustawiają się na różnych wysokościach. W momencie kiedy użyje G43 H, w tabeli narzędzi w kolumnie "wear" jestem zmuszony wpisać długość narzędzia z minusem, ale nadal występuje problem z tym, że narzędzia schodzą na różną wysokość. Pomożecie??
PozDRo
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Cześć.
Dzięki za szybką odpowiedź. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić że narzędzia są dobrze zmierzone, mierząc od czoła wrzeciona, wymiary się zgadzają, a jednak jedno narzędzie schodzi niżej o ok 10mm a drugie o ok 40mm. A takiego błędu w długości tych narzędzi na pewno nie ma. Pytanie mam do #2401. Może tu jest problem. Czy te zmienne są ciągle zapisane w pamięci. Dziś dopisze do kodu zerowanie tych zmiennych, ale czy to pomoże??
PozDRo
P.S.
Nie działa mi komenda T0. Jak zrobić, żeby we wrzecionie nie znajdowało się narzędzie i nie był przypisany żaden korektor??
Dzięki za szybką odpowiedź. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić że narzędzia są dobrze zmierzone, mierząc od czoła wrzeciona, wymiary się zgadzają, a jednak jedno narzędzie schodzi niżej o ok 10mm a drugie o ok 40mm. A takiego błędu w długości tych narzędzi na pewno nie ma. Pytanie mam do #2401. Może tu jest problem. Czy te zmienne są ciągle zapisane w pamięci. Dziś dopisze do kodu zerowanie tych zmiennych, ale czy to pomoże??
PozDRo
P.S.
Nie działa mi komenda T0. Jak zrobić, żeby we wrzecionie nie znajdowało się narzędzie i nie był przypisany żaden korektor??
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Moje Haas wyposażone są w sondę detalu i sondę narzędzia ....... , ale czasami (np. uwalone kowadełkotabak pisze:Cześć.
Dzięki za szybką odpowiedź. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić że narzędzia są dobrze zmierzone, mierząc od czoła wrzeciona, wymiary się zgadzają, a jednak jedno narzędzie schodzi niżej o ok 10mm a drugie o ok 40mm. A takiego błędu w długości tych narzędzi na pewno nie ma. .....

Robię to tak ;
Wpisać długość 0 (w offsecie narzędzia)
Przejść na G54 ,,Z''
Dotknąć wierzch materiału
Klik Part Zero Set
Uwaga
Wtedy sondą detalu nie mierzę Z w G54
Co to jest za wartość w tym settingu?.... Pytanie mam do #2401. Może tu jest problem. ....
.... wynik pomiaru , czy co (?)
W Haas nie ma narzędzia T0P.S.
p.s.
Tu poczytaj... , co nie co też znajdziesz
https://www.cnc.info.pl/topics90/haas-i ... 412,20.htm
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Ja na haasie jak namierzamy do sondy narzędziowej to mi namierza dobrze, jeżeli podczas namierzenie bazy w Z odejmę długość narzędzia, którym namieszał bazę. Czyli to wygląda tak:
- namierzamy do sondy narzędziowej
- łapię tym bardziej bazę detalu w Z
- robię korektę o długość narzędzia na minus.
Wtedy jest git. Pozdrawiam.
- namierzamy do sondy narzędziowej
- łapię tym bardziej bazę detalu w Z
- robię korektę o długość narzędzia na minus.
Wtedy jest git. Pozdrawiam.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Trzeba mieć talent aby z takim rozrzutem pomierzyć narzedzia.CFA pisze:Z tego co piszesz wynika, że są źle zmierzone.tabak pisze:Cześć.
Dzięki za szybką odpowiedź. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić że narzędzia są dobrze zmierzone, mierząc od czoła wrzeciona, wymiary się zgadzają,
Moim zdaniem gość tu coś miesza.
P.s.tabak pisze:.... Pytanie mam do #2401. Może tu jest problem. Czy te zmienne są ciągle zapisane w pamięci. Dziś dopisze do kodu zerowanie tych zmiennych, ale czy to pomoże??
....
@ tabak - ponawiam pytanie :
Co Ty kombinujesz w ten zmiennej ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Moim też. Do dzisiaj pamiętam jak pozostawiony sam na sam z maszyną i instrukcją - rozgryzłem prawie wszystko, ale z Z nie mogłem sobie poradzić. Dodatkowo każdy kto przynosi jakieś swoje doświadczenia do mojego grajdoła, to ma inny sposób interpretacji pomiaru narzędzi czy ich pozycjonowania względem bazy czy umownego zera.WZÓR pisze:Trzeba mieć talent aby z takim rozrzutem pomierzyć narzedzia.CFA pisze:Z tego co piszesz wynika, że są źle zmierzone.tabak pisze:Cześć.
Dzięki za szybką odpowiedź. Ale z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić że narzędzia są dobrze zmierzone, mierząc od czoła wrzeciona, wymiary się zgadzają,
Moim zdaniem gość tu coś miesza.
Ale jeśli narzędzia podjeżdżają mu do sztuki każda inaczej, to raczej coś on źle mierzy.
Maszyna nigdy się nie myli (no może poza opisanymi ostatnio przez Ciebie wyjątkami ;_)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Długość narzędzi, problem
Mi się wydaje że skoro narzędzia mu odjeżdżają na takie różnice to mierzy narzędzia w odniesieniu do pierwszego (bazowego) a jak potem baze w Z ustawi do innego narzędzia to mu rozjeżdża cały układ.