Niestety odbije się to na jakości powierzchni oraz wymiarach.
Zmiana na przeciwbieżnie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Zmiana na przeciwbieżnie
Zaraz, jeśli zmieniasz G41 > G42 to znaczy że zmieniasz kompensację na niezmienionym konturze, to chyba raz ci pójdzie nad konturem, a raz pod? Przypomnijcie sobie, czym się różni frezowanie wypustu (po zewnątrz) od frezowania kieszeni. Chyba, że wyjdzie błąd, bo nie takie narzędzie, sam nie wiem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.
Następna sprawa to pytanie czy to frezujemy 2.5D czy 3D, bo jeśli to drugie to nie spotkałem się z gotowym programem z cama który miałby możliwość zmiany promienia narzędzia, po prostu cały program jest ze ścieżką centralną dla założonego przez programistę narzędzia.
Następna sprawa to pytanie czy to frezujemy 2.5D czy 3D, bo jeśli to drugie to nie spotkałem się z gotowym programem z cama który miałby możliwość zmiany promienia narzędzia, po prostu cały program jest ze ścieżką centralną dla założonego przez programistę narzędzia.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
No a jeśli dam G42 i odbije lustro przez G101 to może da radę. Jutro przetestuje i zobaczymy jak wyjdzie, przynajmniej rozwieje wszelkie moje wątpliwości.jasiu... pisze: ↑29 wrz 2020, 19:46Zaraz, jeśli zmieniasz G41 > G42 to znaczy że zmieniasz kompensację na niezmienionym konturze, to chyba raz ci pójdzie nad konturem, a raz pod? Przypomnijcie sobie, czym się różni frezowanie wypustu (po zewnątrz) od frezowania kieszeni. Chyba, że wyjdzie błąd, bo nie takie narzędzie, sam nie wiem.
-
mheli pisze:G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.
Ty tak na poważnie?
mheli pisze:2.5D czy 3D, bo jeśli to drugie to nie spotkałem się z gotowym programem z cama który miałby możliwość zmiany promienia narzędzia
Jeszcze wiele przed tobą
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 11
U mnie też jeszcze sporo nauki ale warto sprawdzać wszelkie rozwiązania a być może się to sprawdzi
Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i miłego wieczoru oraz dnia.

-
-
Nie masz racji, przecież zmieniając korekcję na przeciwną albo zwiększysz wymiar frezowanego gabarytu o 2xD narzędzia albo zmniejszysz.wojtek10916 pisze: ↑29 wrz 2020, 21:12mheli pisze:G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.
Ty tak na poważnie?mheli pisze:2.5D czy 3D, bo jeśli to drugie to nie spotkałem się z gotowym programem z cama który miałby możliwość zmiany promienia narzędzia
Jeszcze wiele przed tobą
Zresztą autor tematu napisał że odbija przez lustro robiąc "lewy" detal a skoro mu to wychodzi to program jest bez korekcji i tyle w temacie.
I proszę nie pisz tekstów w stylu że wiele przede mną chyba że chcesz mnie obrazić, a zdaje się nie o to chodzi tutaj.
-
Ależ oczywiście ale nie uważaj siebie za alfę i omegę bo skoro nie widziałeś to nie znaczy że czegoś nie ma.mheli pisze:I proszę nie pisz tekstów w stylu że wiele przede mną chyba że chcesz mnie obrazić, a zdaje się nie o to chodzi tutaj.

Dodane 31 minuty 42 sekundy:
mheli pisze:G41/G42 to kompensacja promienia narzędzia i nic nie ma do tego czy frezowanie jest współbieżne czy przeciwbieżne.
No faktycznie nie zmienia to kierunku narzędzia ale ma znaczenie czy obróbka współbieżna czy nie

-
Czytaj że zrozumieniem dokładnie... Czy ja napisałem że Cam'y nie mają takich opcji? Nie, ja napisałem że nie spotkałem się w ciągu 23lat z programem z działu programistów który miałby możliwość edycji promienia narzędzia. Dlaczego tak jest? Ano dlatego żeby ograniczyć możliwość pomyłki do minimum. A były to programy zarówno w ISO jak i na HH. Tak jest ogólnie przyjęte i nie ja to wymyśliłem.
A co do konkretnego przypadku mamy autora tematu który dostaje gotowy program i chce zrobić jednym programem dwa detale jeden w oryginale a drugi po lustrze nie zmieniając przy tym całego programu. Przy czym zależy mu na jakości powierzchni itd.
I w przypadku obróbki miedzi stali itp. najlepiej jest to zrobić generując z cama drugi program.
Przez lustro można robić ale np. w graficie i też nie zawsze.
A co do konkretnego przypadku mamy autora tematu który dostaje gotowy program i chce zrobić jednym programem dwa detale jeden w oryginale a drugi po lustrze nie zmieniając przy tym całego programu. Przy czym zależy mu na jakości powierzchni itd.
I w przypadku obróbki miedzi stali itp. najlepiej jest to zrobić generując z cama drugi program.
Przez lustro można robić ale np. w graficie i też nie zawsze.