Uchwyt czteroszczękowy do małej tokarki

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
ptoki
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Uchwyt czteroszczękowy do małej tokarki

Post napisał: ptoki » 01 gru 2013, 13:56

Przymierzam się do zakupu małej hobbystycznej tokarki,
Narazie albo lerojowy LD albo maktek 500.
I chciałbym wyjaśnić czy mogę w prosty sposób założyć do nich uchwyt czteroszczękowy.

I znalazlem na pazegro takowy uchwyt i nie wiem czy będzie pasował:

"CHUCKS" K12-100 Self-Centring, jest to odpowiednik Polskiego "Bizona".
Parametry:
rozmiar uchwytu 100mm
średnica zamka 72mm
rozstaw śrub 84mm
średnica przelotu 22mm
grubość ze szczekami 74,5mm
głębokość zamka 55mm
rodzaj śrub 3x M8

Czy ten, lub jakiś inny ale też sensownie wyceniony uchwyt bedzie pasował do tych tokarek?

Zależy mi na czteroszczekowcu bo bedę wiekszośc elementów wykonywał z surowca o przekroju kwadratowym.

Pozdrawiam.
Łukasz.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 gru 2013, 14:40

Uchwyty są wykonywane w dwóch standardach, "europejskim" i chińskim.
Różnice w wymiarach są niewielkie, ale na tyle istotne, że nie ma mowy o wymienności.
Przede wszystkim chodzi o rozmiar zamka i rozstaw śrub mocujących.
Jeśli zamierzasz kupić chińską tokarkę, to na 99% będziesz potrzebował uchwytu w chińskim standardzie, więc żadne ISO i żaden Bizon.
Uchwyty w obu standardach są powszechnie dostępne, nawet te w chińskim tańsze.
Jedyny problem jaki napotkałem, to w uchwycie czteroszczękowym niezależnym, mocowanie było na cztery śruby a nie na trzy jak w zabieraku.
Trochę z tym tańca było żeby idealnie dorobić dwa nagwintowane otwory w uchwycie, ale wszystko na spokojnie, dziesięć razy zmierzyć zanim się raz wywierci, i się udało.

.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 01 gru 2013, 16:13

tuxcnc pisze:Uchwyty są wykonywane w dwóch standardach, "europejskim" i chińskim.
tuxcnc pisze: Jeśli zamierzasz kupić chińską tokarkę, to na 99% będziesz potrzebował uchwytu w chińskim standardzie, więc żadne ISO i żaden Bizon.
Nie spodziewałem się po kol.tuxcnc takich wypowiedzi. Po co mieszać w młodych głowach? :shock:
Po pierwsze nie ma standardów chińskich i europejskich. Są natomiast różne normy i typy mocowań uchwytów tokarskich, stosowane przez różnych producentów maszyn. Różnią się średnicą zamka i /lub sposobem mocowania. Wystarczy zajrzeć do katalogu Bisona. Tam jest czarno na białym, z rysunkami wymiarowymi.
Po drugie, jest to dział poświęcony chińskiej tokarce Nutool 550, do której pasuję uchwyty Bisona typu 32xx, pasują też innych producentów ( w tym chińskich) o tym samym typie.
Uchwyty czteroszczękowe samocentrujące tego typu mają 3 otwory mocujące i bezpośrednio pasują na tarczę zabieraka, niezależne mają 4 otwory i wymagają przejściówki lub przeróbki uchwytu.
Rozważania o rodzaju uchwytu mają sens tylko wtedy, kiedy odnosimy się do konkretnej tokarki, a nie np. do "tokarki stołowej"
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 gru 2013, 16:38

clipper7 pisze:Nie spodziewałem się po kol.tuxcnc takich wypowiedzi.
Chciałem żeby mnie zrozumiał ktoś kto tokarkę widział trzy razy w życiu, może trochę przesadziłem.
Ty z kolei niby masz rację, ale odsyłasz gościa do katalogów, norm i proponujesz uchwyt za tysiąc złotych.
Też niedobrze.

.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 01 gru 2013, 16:48

czytałeś? https://www.cnc.info.pl/topics89/uchwyt ... vt5674.htm w opisie w LM jest chyba błąd bo nutool ma 125 i jak chcesz 100 to jest inny zamek 95mm chyba
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 01 gru 2013, 18:32

tuxcnc pisze:Ty z kolei niby masz rację, ale odsyłasz gościa do katalogów
Mamy 21 wiek, wystarczy wygooglować "Bison uchwty tokarskie", prościej chyba się nie da. Akurat w katalogu Bisona jest to wszystko ładnie pokazane, zdjęcia, rysunki z wymiarami itp.
tuxcnc pisze:proponujesz uchwyt za tysiąc złotych
Niczego nie proponowałem, wręcz napisałem, że Chińczycy też robią takie uchwyty, sam mam czteroszczękowy Fuerdy. Nowa tokarka też jest przecież zaopatrzona w uchwyt i nie jest to Bison :mrgreen: Poza tym, na Alle.... można łatwo upolować nowego Bisona 125 za dużo mniej niż 1k zł. I, moim zdaniem, warto :grin:
adam Fx pisze:nutool ma 125
Dlatego należy dokładnie sprawdzić swój egzemplarz tokarki. Wszystkie Nutoole jakie widziałem miały uchwyty 125mm, ale koledzy pisali na tym Forum o LD550 z uchwytem 100 mm, trzeba więc być czujnym :cool:
Pozdrawiam wszystkich Nutoolowców :!:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Docenty
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Docenty » 01 gru 2013, 19:46

a ja proponuje kupić najtańszy chiński uchwyt czteroszczękowy 125mm- dużo więcej możliwości ;] a potem jedynie przejściówke, wycentrować, a same szczęki przeszlifować- bicie to ma nawet ori tokara ;p

Autor tematu
ptoki

Post napisał: ptoki » 01 gru 2013, 21:21

Dziękuję bardzo za wyjasnienia i za linke do innego tematu.
Poszperam sobie nieco i zakupy bedę robił o kolei a nie naraz. No chyba ze uda sie kupić tak aby sprzedawca skompletował całośc tak aby się zgadzało.

Pozdrawiam.
Łukasz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”