trudny wybór
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 18
trudny wybór
Witam!
Planuje zakup tokarki do zastosowan modelarskich. Nie do balsy czy plastiku ale do metali kolorowych i stali. Dwa najwazniejsze kryteria dla mnei to DOKŁĄDNOSC i ROZMIARY ELEMETU tczonego. Nie moge sie zdecydowac pomiedzy Opti D 180 x 300 VARIO http://www.kupsprzedaj.pl/maszyny/przem ... 65,18.html# a znana wszystkim Einhell MTB 3000 Set. Ktora z nich wybrac? A mzoe bardziej doswiadczeni koledzy doradza mi jeszce cos innego?
Wybieram tekze frzarke (Proma FPX-25E albo Quantum BF 16 Vario) ale o tym w dziale FrezarkaMetalowa:)
Koledzy czekam na rade:)
Planuje zakup tokarki do zastosowan modelarskich. Nie do balsy czy plastiku ale do metali kolorowych i stali. Dwa najwazniejsze kryteria dla mnei to DOKŁĄDNOSC i ROZMIARY ELEMETU tczonego. Nie moge sie zdecydowac pomiedzy Opti D 180 x 300 VARIO http://www.kupsprzedaj.pl/maszyny/przem ... 65,18.html# a znana wszystkim Einhell MTB 3000 Set. Ktora z nich wybrac? A mzoe bardziej doswiadczeni koledzy doradza mi jeszce cos innego?
Wybieram tekze frzarke (Proma FPX-25E albo Quantum BF 16 Vario) ale o tym w dziale FrezarkaMetalowa:)
Koledzy czekam na rade:)
Tagi:
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
W zasadzie obie tokarki mają podobne parametry bo zastosowanie jest ich takie samo. Tokarka Opti ma dokładniej opisane swoje parametry a Einhell tylko podstawowe. Ceny są podobne, trudno powiedzieć coś o dokładności to wszystko okaże się w praktyce. Ja zdecydował bym się na Opti jest coś co mnie do niej przekonuje.
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Po pierwsze to toczenie nad łożem 900mm tam jest 800mm Łoże pryzmowe , nie wien jakie tam , prześwit przez wrzeciono 21mm, może to drobiazgi ale Opti jest o pół kroku do przodu .To moje prywatne zdanie .Ja mam TSA-10 na płaskim łożu i jestem zadowolony. Mawtwi mnie tylko moc silnika podana jest ,,znaczna ,, to zapewne jakaś unijna jednostka ja znam Watty. dobrzeby było gdyby miał 1.1kW tam będzie około 350-góra 550W. A ma możliwość toczenia stożków przesunięciem konika.
-
Rozumiem. Opti ma 600W Einhell tylko 400W. I tak do 1.1kW daleko jednakze mieszkam w bloku i wstawienie tu czegos wiekszego niz 50kg i zalilanego 400V nie wchodziw rachube. C3 na przykłąd ma tytko 350W, podobnie Proma.
Znasz jeszcze cos innego godnego polecenia a o podobnych parametrach czy tez Opti jest w swojej klasie najlepsza?
Znasz jeszcze cos innego godnego polecenia a o podobnych parametrach czy tez Opti jest w swojej klasie najlepsza?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !! mocami to bym się nie sugerował
. w swojej samoróbce mam silnik od pralki wiatka - ma podobno 180W a jakoś idzie , a kupiłem na allegro wiertarkę co podobno ma 900W - oczywiście bzdura jak ma 180 to było by świetnie . wg. mnie podstawowe parametry to - przelot wrzeciona , długość toczenia i max. średnica toczenia . a co do precyzji to tylko jak ktoś ma taką maszynkę to powinien sie wypowiadać , to co piszą wytwórcy to może być " nieścisłe "
. pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Co do precyzji to i tak niektórzy (np. ja) toczą nie dokładniej niż 0.1 mm, a potem dochodzą do wymiarów tolerowanych pilnikiem i szmerglem. (zwłaszcza jak ktoś robi na takim g*** jak ja).
Co do mocy im większ moc tym szybciej możesz robić. Jak masz słaby silnik to dajesz małą głebokość skrawania i posuw.
odnosnie ważnych parametrów to dodam jeszcze że przydaje się skręcana szufladka do stożków. Ta regulacja konika w Opti może się przydać bardziej do ustawienia konika w osi.
Co do mocy im większ moc tym szybciej możesz robić. Jak masz słaby silnik to dajesz małą głebokość skrawania i posuw.
odnosnie ważnych parametrów to dodam jeszcze że przydaje się skręcana szufladka do stożków. Ta regulacja konika w Opti może się przydać bardziej do ustawienia konika w osi.