STÓŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
wannę na wióry zamówiłem u dekarza a stół to samoróbka (był już w garażu gdy go kupowałem) z gotowym stołem to może być problem .. dobrze go zrobić samemu i dopasować pod siebie jego funkcjonalność i własnoręcznie zadbać o jego sztywność
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
zgadzam się całkowicieadam Fx pisze:wannę na wióry zamówiłem u dekarza a stół to samoróbka (był już w garażu gdy go kupowałem) z gotowym stołem to może być problem .. dobrze go zrobić samemu i dopasować pod siebie jego funkcjonalność i własnoręcznie zadbać o jego sztywność
stół najlepiej zrobić samemu
pierwszy po miesiącu sprzedać albo dać w prezencie

drugi będzie taki jaki potrzeba
dostosowany do naszych potrzeb i wymagań
-
witam.
jak będziesz robił stół to zwróć uwagę na jego wysokość i na to żebyś mógł wygodnie stanąć przy maszynce .
jak będzie za niski - to garbik
- jak za wysoki to będą Cię stopy boleć - cały czas na paluszkach .
no i żebyś nie musiał się wychylać i walić nogami - tak będzie jak dasz sobie " zgrabną " poprzeczkę na wysokości goleni .
już te błędy popełniłem swojego czasu - więc wiem jak to boli
no i nie żałuj na wadze ( właściwie masie) - docenisz to jak będziesz coś robił na dużych obrotach i całość nie będzie drgać i jęczeć ( jak pacjent u dentysty ) .
pozdrawiam .
jak będziesz robił stół to zwróć uwagę na jego wysokość i na to żebyś mógł wygodnie stanąć przy maszynce .
jak będzie za niski - to garbik

no i żebyś nie musiał się wychylać i walić nogami - tak będzie jak dasz sobie " zgrabną " poprzeczkę na wysokości goleni .
już te błędy popełniłem swojego czasu - więc wiem jak to boli

no i nie żałuj na wadze ( właściwie masie) - docenisz to jak będziesz coś robił na dużych obrotach i całość nie będzie drgać i jęczeć ( jak pacjent u dentysty ) .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 2
Ja stolik pod swoją zrobiłem sam:

posiada kółka obrotowe do łatwiejszego przestawiania po podniesieniu wibroizolatorów (waga całości ok 350kg!)
Wannę dostałem razem z tokarką, ale można zrobić samemu z ocynkowanej blachy, byle nie za wysokie ranty- łatwiej wybierać wióry. Z tego samego powodu najlepiej tokarkę w wannie postawić na drewnianych (drewno tłumi drgania) klockach wys ok 5-10 cm, najlepiej dębowych i przykręcić przez całość śrubami do stołu.
Ja tego nie zrobiłem i się trochę męczę, muszę poprawić.
Edit. Zmieniłem rozmiar, bo nic nie widać.

posiada kółka obrotowe do łatwiejszego przestawiania po podniesieniu wibroizolatorów (waga całości ok 350kg!)
Wannę dostałem razem z tokarką, ale można zrobić samemu z ocynkowanej blachy, byle nie za wysokie ranty- łatwiej wybierać wióry. Z tego samego powodu najlepiej tokarkę w wannie postawić na drewnianych (drewno tłumi drgania) klockach wys ok 5-10 cm, najlepiej dębowych i przykręcić przez całość śrubami do stołu.
Ja tego nie zrobiłem i się trochę męczę, muszę poprawić.
Edit. Zmieniłem rozmiar, bo nic nie widać.