Suport tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Suport tokarki
Mam takie pytanie jak blokujecie suport przy toczeniu , żeby nóż nie odpychał go w czasie toczenia od obrabianego przedmiotu ?. Nie widzę tam żadnej blokady .
Noże tokarskie 12x12 sa za duże i trzeba je planować ich wymiary handlowe są zawsze większe np: 12,6 . Czytałem że występują problemy z mocą silnika . Jestem ciekaw jak to się objawia ? bo u siebie nie zauważyłem spadku mocy przy toczeniu .
Jakie stosujecie wytaczaki do małych nieprzelotowych otworów?
Noże tokarskie 12x12 sa za duże i trzeba je planować ich wymiary handlowe są zawsze większe np: 12,6 . Czytałem że występują problemy z mocą silnika . Jestem ciekaw jak to się objawia ? bo u siebie nie zauważyłem spadku mocy przy toczeniu .
Jakie stosujecie wytaczaki do małych nieprzelotowych otworów?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Nie blokuj poprzez otwory na podtrzymkę bo uszkodzisz sobie łoże. Poza tym trzeba te otwory zaślepić aby tam nie wpadały wióry bo one także doprowadzą do porysowania łoża-to ważne.
U mnie dolna płytka imaka ma 8,7 mm i mocuję typowego składaka 12 z podkładką 0,1 mm.
Można przetoczyć tak aby nóż był bez podkładki ale może się tak zdarzyć że płytki innego producenta są wyższe.
U mnie dolna płytka imaka ma 8,7 mm i mocuję typowego składaka 12 z podkładką 0,1 mm.
Można przetoczyć tak aby nóż był bez podkładki ale może się tak zdarzyć że płytki innego producenta są wyższe.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, 19:50 przez ALZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A jak kręci wasz silniczek ? Po opisach na forum miałem kupić większy ale stwierdziłem że zero problemów przy toczeniu . Twierdzą wszyscy że to moc 370w. Ale według mnie to naprawdę 550w .
[ Dodano: 2009-01-24, 19:49 ]
[ Dodano: 2009-01-24, 19:50 ]
[ Dodano: 2009-01-24, 19:49 ]
Właśnie to zauważyłem i już nie blokuję tak . i za dobrą radą zaślepięALZ pisze:Nie blokuj poprzez otwory na podtrzymkę bo uszkodzisz sobie łoże. Poza tym trzeba te otwory zaślepić aby tam nie wpadały wióry bo one także doprowadzą do porysowania łoża-to ważne.
[ Dodano: 2009-01-24, 19:50 ]
Szperałem ale nie znalazłemlukadyop pisze:Poszperaj na forum jest "DTR" do takiej tokarki więc nie będziesz miał problemu.
-
Tak to wygodne bo jak zmierzyłem przy dokładnej wysokości noża 12mm wszystko jest dobrze . Ale jak mamy noże ze stali szybkotnącej lub zwykłe z lutowanymi płytkami to wysokości są przypadkowe . Podtoczenie jest wtedy dobrym pomysłem ( np: o 1mm wtedy pod firmowe będzie jedna stała podkładka . )
Kupiłem komplet chinek 12mm wysokość dobra ale widia szybko się wyłupuje (delikatnie ).
Znalazłem tylko DTR od BV-20 ale po angielsku.
Kupiłem komplet chinek 12mm wysokość dobra ale widia szybko się wyłupuje (delikatnie ).
Znalazłem tylko DTR od BV-20 ale po angielsku.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1