ous 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
W MiniLathe i klonach tarcza zabierakowa stanowi całość z wrzecionem. U kolegi może wystąpić taki przypadek.upanie pisze:No a w Twojej tokarce uchwyt nie schodzi razem z zabierakiem?
Coś mnie to wytaczadło na stożku wrzeciona nie przekonuje - brak blokady jaką mamy w wiertarce, zwykle duża średnica wytaczania (i moment) oraz drgania mogą je wyluzować. Chyba, że stożek będzie miał gwint i dociągniemy go dorobionym trzpieniem jak np. w OUS1.
Jak zwykle czekamy na werdykt speców (chyba nie muszę podawać nicków

-
- Posty w temacie: 1

Zabierak to ta tarcza. Uchwyt będzie miał z tyłu otwór, który powinien nachodzić dość ciasno na tą wypukłą część właśnie, dzięki czemu uchwyt będzie wycentrowany.
Też mnie zastanawiało to zawsze, przecież jak wepchnę tylko do wrzeciona, to się nie poluzuje? We frezarce jest szpilka dociągająca.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2017, 11:37 przez Avalyah, łącznie zmieniany 2 razy.
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
Stożek wrzeciona nie ma gwintu. Gwint ma uchwyt stożkowy, który wkłada się do wrzeciona.
Każdy taki uchwyt ma ten gwint. No przynajmniej każdy jaki ja do tej pory miałem. Ja używam MK2 i one mają M10. Wystarczy szpilka gwintowana z marketu budowlanego.
Z jednej strony wkręca się w uchwyt a z drugiej nakrętką i/lub podkładką zapiera się o otwór wrzeciona.
Każdy taki uchwyt ma ten gwint. No przynajmniej każdy jaki ja do tej pory miałem. Ja używam MK2 i one mają M10. Wystarczy szpilka gwintowana z marketu budowlanego.
Z jednej strony wkręca się w uchwyt a z drugiej nakrętką i/lub podkładką zapiera się o otwór wrzeciona.
czilałt...
-
Sorry, nie napisałem, że mam na myśli gwint w stożku uchwytu, bo wydawało mi się to oczywiste. Dociągamy przecież uchwyt a nie wrzeciono.upanie pisze:Stożek wrzeciona nie ma gwintu. Gwint ma uchwyt stożkowy, który wkłada się do wrzeciona.
Widzę, że kol. podejrzewa mnie o kompletną ignorancję informując, że stożek wrzeciona nie ma gwintu