Witaj też bardzo fajne rozwiązanie ,tym bardziej że im dłuższy otwór, tym powinno być lepsze prowadzenie ,a może zastosować mocowanie wiertarki do suportu i "szablon z otworem "Armstec pisze:Ja jak potrzebuje wiercic prostopadle dokładnie pozycjonowany otwór, a musze wiercic ręczną wiertarką czy wkrętarką to sięgam po takie rozwiązanie
mocuję solidnie grubą stalową kostke z prostopadłym otworem tej samej srednicy, który ciasno poprowadzi wiertło dalej dokładnie tym samym torem
Nie wiem jak na takie rozwiązanie własciwie się mówi ... szablon?
pomocy jaka to tokarka zdjecie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 27
Tagi:
-
Wielkie dzięki za odzew !! w jednym z postów zadałem pytanie czy uchwyt spoczywa na podtoczeniu w tarczy zabierakowej i ŚRUBACH czy też tylko na tym podtoczeniu a śruby tylko są po to by docisnąć uchwyt do tarczy zabierakowej ? czy śruby nie zostaną ścięte przy toczeniu ?Pirat pisze:Jeśli chodzi o te otwory w zabieraku to przecież wystarczy rozszlifować dremelkiem te kilka milimetrów i po sprawie. Z braku dremelka można użyć okrągłego pilnika, czy te otwory będą okrągłe czy podłużne to przecież bez znaczenia.
-
Witajcie uchwyt jest już zamontowany przeszlifowałem otwory pilnikiem w dół idealnie by nie było luzu około 0,4 mm ,mam pytanie do was:
Jakie bicie może mieć wrzeciono tokarki <jakie jest dopuszczalne ,wiem że do 0 się dąży i powinno być jak najmniejsze czy np,0,27 mm bicia to przepaść ? dzięki za info tabelki inne wiadomości pozdrawiam
Jakie bicie może mieć wrzeciono tokarki <jakie jest dopuszczalne ,wiem że do 0 się dąży i powinno być jak najmniejsze czy np,0,27 mm bicia to przepaść ? dzięki za info tabelki inne wiadomości pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
-
Witaj Andrzej 40 myślałem że 6 jest dlatego by sobie jakoś ułatwić zakładanie w tarcze zabierakową ?. Nie mam doświadczenia z małymi tokarkami toczyłem na troszkę większej tam plan szjba miała 2,5m średnicy i jakoś mnie mocowanie tam nie interesowałoAndrzej 40 pisze:To chwilowo masz mocowanie na 3 śruby a powinno być na 6. Konstruktorzy nie dają 6 bez powodu.
Bicie 0,27 ciut za duże. Gdzie i jak mierzone ? Na wrzecionie, na tarczy zabierakowej czy na uchwycie? Jeśli na wrzecionie to gdzie - kołnierz mocowania czy stożek wewnętrzny ?

Mierzyłem tarcze zabierakową z strony mocowania uchwytu i było bicie około 0,4 mm ,myślę że ktoś napawał i pokrzywiło ?
Później mierzyłem po górze tarczy 0,4mm .
Następnie otwór przelotowy od strony mocowania uchwytu tokarskiego ale powierzchnia dość chropowata i pomiar nie dokładny 0.4mm
Dalej tarcza zabieraka ale od drugiej strony na wrzecionie 0,5 mm i na końcu wrzeciona otwór wew o,6 mm .
Zauważyłem jednak że nakrętki kontrujące mogą być poluzowane więc pomiary będzie trzeba powtórzyć.
Myślę nad wysłanie do zakładu w celu wymiany panewek raptem dwie ,wykonania szlifu wrzeciona ? zastanawia mnie ile coś takiego mogło by kosztować? ma może ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Trgedia.anubis507 pisze:na końcu wrzeciona otwór wew o,6 mm .
Nie wiem ile biorą firmy za dorabianie panewek i szlif wrzeciona, ale słyszałem, że jednemu facetowii zaśpiewano za dorobienie nakrętki trapezowej z brązu do niewielkiej frezarki 700zł netto więc zapewne tanio nie będzie.Myślę nad wysłanie do zakładu w celu wymiany panewek raptem dwie ,wykonania szlifu wrzeciona ? zastanawia mnie ile coś takiego mogło by kosztować? ma może ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?
-
Witaj jeśli to prawda to nie wiadomo czy się śmiać czy płakaćPirat pisze:Trgedia.anubis507 pisze:na końcu wrzeciona otwór wew o,6 mm .Nie wiem ile biorą firmy za dorabianie panewek i szlif wrzeciona, ale słyszałem, że jednemu facetowii zaśpiewano za dorobienie nakrętki trapezowej z brązu do niewielkiej frezarki 700zł netto więc zapewne tanio nie będzie.Myślę nad wysłanie do zakładu w celu wymiany panewek raptem dwie ,wykonania szlifu wrzeciona ? zastanawia mnie ile coś takiego mogło by kosztować? ma może ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?

[ Dodano: 2017-09-20, 23:04 ]
PS... Tak mi się przypomniało odnośnie twojej przypowieści, kiedyś byłem świadkiem jak gość chciał nachromowywać detal taki mały i powiedziano mu 200 zł a drugi galwanizował rurę 2 m i zapłacił 150 hahahaPirat pisze:Trgedia.anubis507 pisze:na końcu wrzeciona otwór wew o,6 mm .Nie wiem ile biorą firmy za dorabianie panewek i szlif wrzeciona, ale słyszałem, że jednemu facetowii zaśpiewano za dorobienie nakrętki trapezowej z brązu do niewielkiej frezarki 700zł netto więc zapewne tanio nie będzie.Myślę nad wysłanie do zakładu w celu wymiany panewek raptem dwie ,wykonania szlifu wrzeciona ? zastanawia mnie ile coś takiego mogło by kosztować? ma może ktoś jakieś doświadczenie w tym temacie ?