TSA 16 / 160 1954r - Jak to jest ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Jeżeli z tyłu tarczy zabierakowej jest nakrętka z okrągłymi nawierceniami to znaczy, że tarcza zabierakowa jest nasadzana na stożku i dociągana tą nakrętką. Gwint prawy. Wstaw zdjęcie.Źiaja25 pisze:Witam. Jestem posiadaczem takiej tokareczki tsa160 pewnie z pierwszych lat produkcji i widzę że konstrukcja wrzeciona różni się od tsa16. Może któryś z kolegow wie jak sciaga sie tarcze zabierakową w tym modelu?
Obrazek
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Tak wiem. Ta nakrętka jest od regulacji panewki. Mi chodzi o odkrecenie tarczy zabieraka ktora jest na gwint. Ciezka sprawa to odkręcić(kruszy sie i peka a nie chce sie odkręcić)! Można gdzieś dostac szczeki do takiego uchwytu Putm80? Raczej ciezko bedzie zalozyc inny uchwyt na takie wrzeciono z gwintem? Przerabiał ktoś taki temat ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Na ten zabierak możesz założyć inny uchwyt, jakiś leżak magazynowy o tej samej średnicy zamka, z tamtej epoki. Bywają takie uchwyty wystawione w necie. Możesz też dorobić przejściówkę na inny rozmiar zamka.
Jak cierpliwie poszukasz, to znajdziesz też szczęki, ale musisz sprawdzić wszystkie ich wymiary przed zakupem. Na przestrzeni lat normy fabryczne się zmieniały.
Jak cierpliwie poszukasz, to znajdziesz też szczęki, ale musisz sprawdzić wszystkie ich wymiary przed zakupem. Na przestrzeni lat normy fabryczne się zmieniały.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jak nie chce iść w żaden sposób to solidnie podgrzej palniczkiem na butan czy inną lutlampą gwintowaną tuleję zabieraka za tarczą, i wtedy próbuj... Musi iść..Źiaja25 pisze: Mi chodzi o odkręcenie tarczy zabieraka ktora jest na gwint. Ciezka sprawa to odkręcić(kruszy się i pęka a nie chce się odkręcić)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Re: TSA 16 / 160 1954r - Jak to jest ?
Witajcie. Jednak zostałem ostatnio zmuszony wrócić do tematu zmiany uchwytu. Mam Putm80 ,ale szczęki wewnetrzne są raczej nie osiągalne. Dlatego kupiłem używany drugi uchwyt z takimi szczękami i jak się juz pewnie domyślacie jest inne mocowanie na zamku. Mialem dorabiac przejściówke, ale wpadła mi w ręce planszajba i z niej zrobiłem chwilowo tarcze zabierakową. Wrzuce zdjęcie może komuś sie kiedyś przyda.