Mini Tokarka EINHELL MTB 3000
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
http://allegro.pl/item139764828_tokarka ... nhell.html
Tutaj pisze ze toczy przedmioty do srednicy max. 75 mm. ja jestem tylko ciekawy jak radzi sobie ze stalą ... czy faktycznie da jej rade. No i ponawiam pytanie czy te male elementy dala by rade wytoczyc ze stali ? Nie wiem czy jest sens na nią zbierac czy kupic OUS 1.
Tutaj pisze ze toczy przedmioty do srednicy max. 75 mm. ja jestem tylko ciekawy jak radzi sobie ze stalą ... czy faktycznie da jej rade. No i ponawiam pytanie czy te male elementy dala by rade wytoczyc ze stali ? Nie wiem czy jest sens na nią zbierac czy kupic OUS 1.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kurcze z tym katownikiem to faktycznie dali ciała, ale jako frezer gwarantuje ze bez znajomosci metod obrobki przygotowek jak np. pręt walcowany, kuty i wszystko inne co wychodzi z huty to naprawde jest trudno zrobic na frezarce równoległość i prostopadłość, dochodzi jeszcze do tego odpowiednie ustawienie imadła i dobre poszlifownie szczek imadła wiec jako frezerowi wstyd mi jest za tamtych kolesi widocznie robili na odpier....
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Wodzu pisze:Kurcze z tym katownikiem to faktycznie dali ciała, ale jako frezer gwarantuje ze bez znajomosci metod obrobki przygotowek jak np. pręt walcowany, kuty i wszystko inne co wychodzi z huty to naprawde jest trudno zrobic na frezarce równoległość i prostopadłość, dochodzi jeszcze do tego odpowiednie ustawienie imadła i dobre poszlifownie szczek imadła wiec jako frezerowi wstyd mi jest za tamtych kolesi widocznie robili na odpier....
wlasnie od czwartku sie gimanstykuje z ceownikami 180 do swojej maszyny. jeden bok nawet wzglednie trzyma kat prosty,a drugi na swoje szerokosci 70mm ucieka jakies 3mm. na szczescie tylko jeden z krotszych bokow ma dla mnie jakies znaczenie, wiec ten ktory jest taki koslawy bedzie obrobiony tylko na malutkim odcinku.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
w tym zestawie z einhelem chyba nie wiedzieli jak nazwać coś pod numerkiem 7, pewnikiem chodzi o gitare 
jednak zastanawia mnie co innego, po co dla tak małej przestrzeni roboczej - max 300mm dają podtrzymkę skoro max grubości wióra nie będzie więcej jak 0,5mm ?
ciekawa jest jeszcze opcja z tą tarczą zabieraka, ciekawe czy mozna tu toczyć talerze o max średnicy 75 mm, sprzedający chyba nie kojarzy pojęć odległośc osi od łoża czy osi od suportu albo promień przedmiotu obrabianego
a te noże to pewnie mają przyciagać uwagę że niby w zestawie, mogli dac dwa składaki a nie bandę wygietych prawych, jakiś odsadzony przecinak, jakiś wygiety lewy i cześć,
a ja czekam na swój cud techniki rodem z ChRL:)

jednak zastanawia mnie co innego, po co dla tak małej przestrzeni roboczej - max 300mm dają podtrzymkę skoro max grubości wióra nie będzie więcej jak 0,5mm ?
ciekawa jest jeszcze opcja z tą tarczą zabieraka, ciekawe czy mozna tu toczyć talerze o max średnicy 75 mm, sprzedający chyba nie kojarzy pojęć odległośc osi od łoża czy osi od suportu albo promień przedmiotu obrabianego
a te noże to pewnie mają przyciagać uwagę że niby w zestawie, mogli dac dwa składaki a nie bandę wygietych prawych, jakiś odsadzony przecinak, jakiś wygiety lewy i cześć,
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
bartuss1 pisze:w tym zestawie z einhelem chyba nie wiedzieli jak nazwać coś pod numerkiem 7, pewnikiem chodzi o gitare
taaak... kompetencja, wiedza, praktyka itd....
podtrzymka sluzy do podtrzymywania wiotkich detali przy toczeniu. nie przetoczysz dokladnie walka o srednicy np. 30mm na dlugosci 300mm bez podtrzymki. a juz na pewno nie uda ci sie naciac gwintu tej dlugosci, a w koncu ta tokarka rowniez do tego teoretycznie ma sluzyc.
tarcza zabierakowa sluzy miedzy innymi do mocowania przedmiotow o nieregularnych ksztaltach i wbrew pozorom bywa przydatnym uchwytem, nawet jesli ma sluzyc do mocwania tylko niewielkich detali.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Posty w temacie: 1
A np po to żeby wytoczyć cos w środku detalu który jest grubszy niż przelot wrzeciona i znacznej długości . A grubość wióra tu nie ma znaczenia . Zresztą kto powiedział ze 0.5 mm to max . ? Np w jakimś tworzywie śmiało pójdzie z 5 mm jak nie więcejbartuss1 pisze:jednak zastanawia mnie co innego, po co dla tak małej przestrzeni roboczej - max 300mm dają podtrzymkę skoro max grubości wióra nie będzie więcej jak 0,5mm

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
noo dziki czepiasz sie, jak na mój gust na tej zabawce toczenie szpilki o długosci 300mm byłoby wykonalne gdyby maszyna była dokładna i bardziej masywna, a ponieważ einhel, rolstal, metal worker itp to wszytko ChRL, także nie byłbym taki pewien tego co na obrazku ładnie wygląda. tarcza zabierakowa z plastrem np stali daje chyba duzy moment bezwladności a maszyna nie wydaje się zbyt ciężka, no chyba że trzeba ją wpierw przytwierdzić do podłogi,
grubość wióra jest wprostproporcjonalna do mocy napędu w tym przypadku
grubość wióra jest wprostproporcjonalna do mocy napędu w tym przypadku

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign