To jest pytanie o wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy.m.j. pisze:czy silnik 3-fazowy 0.37KW jest lepszy od 1-fazowego 0.55KW?
Silniki 3-fazowe do Nutoola....
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Pytałem, ponieważ miałbym możliwość dostania 3-fazowego silnika 0.37KW do przewinięcia za darmo, lecz gdy sprawę poprawiłby tylko 3-fazowy 0.75KW to zostaję na razie przy oryginalnym silniku.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Muszę odkurzyć
Jak sie sprawują silniki 0.75 kW 3 fazowe? Najbardziej mnie interesuje mozliwość hamowania falownikiem. Czy takie hamowanie jest wystarczająco skuteczne np przy gwintowaniu? Zastanawiam się nad nowym napędem i rozważam hamulec elektromagnetyczny albo serwo zamiast silnika fabrycznego. Może jednak falownik da radę. Wymienił bym tylko pasek klinowy na zębaty.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Nie wiem czy we wszystkich da się ustawiać identycznie, ale w mojej Yaskawie ustawiłem to bardzo dokładnie tak jak chciałem. Ustawiać można prąd hamowania jak i czas hamowania. Hamuje prądem stałym. Do gwintowania nie potrzebujesz zbyt wysokich obrotów więc będzie się zatrzymywał w miejscu praktycznie. Jak chcesz to podaj obroty wrzeciona jakie Cie interesują i zobaczysz jak to hamuje.ALZ pisze:Czy takie hamowanie jest wystarczająco skuteczne np przy gwintowaniu? Zastanawiam się nad nowym napędem i rozważam hamulec elektromagnetyczny albo serwo zamiast silnika fabrycznego. Może jednak falownik da radę. Wymienił bym tylko pasek klinowy na zębaty.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Myślę że tak samo jak moja pochodna C6 i wszystkie tego pokroju 1450. 0,75 też założyłem 1450. Mam dwie przekładnie pasowe. 0-1500obr. i drugą mocną - wolną 0-450obr. Tej drugiej nie używam bo nie ma potrzeby. Kręcę na 1500 obrotów wrzeciono prądem 80Hz. Pracować można swobodnie już od 5-6 Hz na minimalnych obrotach.ALZ pisze:Całkiem nieźle. Myślę to będzie dobre. Rozważam jeszcze serwo bo mam takie 600W. Tak na marginesie jakie obroty ma oryginalny silnik nutoola?
Dzięki za filmik
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Większość falowników oferuje dwa tryby hamowania : z wykorzystaniem rezystora hamującego i bez. Zastosowanie rezystora znacznie poprawia efektywność hamowania ale, szczególnie przy większych falownikach, nie jest tanie.senio pisze:Ustawiać można prąd hamowania jak i czas hamowania. Hamuje prądem stałym
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ