Sprzedam Nutool 550

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
kamyk
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Sprzedam Nutool 550

Post napisał: kamyk » 23 wrz 2009, 21:57

Witam

Nie muszę pisać co to za sprzęt bo wiecie na pewno lepiej ode mnie . Jest to tokarka kupiona w Leroy Merlin w Krakowie 20.06.2008 mam fakturę - koszt zakupu 3090(wtedy myślałem, że to będzie ostatnia sztuka na rynku :P ).
Kupiłem ją prewencyjnie bo doszły mnie słuchy że mają ją wycofywać ze sprzedaży i nabyłem ją dużo wcześniej niż potrzebowałem = leżała w skrzyni przez rok :D Ostatnio ją rozpakowałem wyczyściłem, ustawiłem i nasmarowałem. Po kilku drobnych pracach doszedłem do wniosku, że potrzebuję większą tokarkę :P więc z powodu braku miejsca w garażu na dwie maszyny (z resztą nie potrzebuje dwóch) sprzedam ją w dobre ręce.

Dane techniczne chyba każdy w temacie zna więc nie będę się rozpisywał.
Maszynka przepracowała łącznie może jakieś 15-20 godzin więc jest jak nowa.
Do tokarki dodaje:
- wodoszczelną osłonę na silnik (widoczną na zdjęciu) którą dorobiłem z myślą o przyszłym chłodzeniu.
- jeszcze nie przymocowaną osłonę harmonijkową na łoże
- i nową prototypową jeszcze niedokończoną "płaską" zamkową osłonę na łoże

(nie będą pasowały do mojej przyszłej tokarki wiec dorzucam je dla zainteresowanego)

fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ewentualni zainteresowani mogą ją zobaczyć osobiście w Krakowie w godzinach wieczornych lub w weekendy.

Zamierzam się przesiąść na nieco większą tokarkę z rodziny Bernardo - może przy okazji ktoś uświadomiony powie mi coś na ich temat ? na co uważać czego można się spodziewać ?

Pozdrawiam wszystkich zapaleńców majsterkowania :)

PS mam nadzieję że dobrze trafiłem z miejscem na temat, jeśli nie to przepraszam nie jestem aktywnym forumowiczem :)

Edit:
(fotki) http://83.13.104.186/tokarka/

Planowałem zakup Maktek PROFI 250X750
http://www.allegro.pl/item750012729_tok ... _gwar.html
ale po namyśle chyba poczekam ten miesiąc albo dwa i kupie coś "na dłużej":

MAKTEK Senior 320 x 920 lub Optimum OPTI D 320x630

Skłaniałbym się ku Opti bo jest mniejsza a 630 raczej na pewno wejdzie na mój stolik, a już przygotowałem sobie go wstępnie do chłodzenia i nie chciałbym robić wszystkiego od nowa.

Wiem wiem tokarki totalnie na wyrost ale chciałbym kupić jedną raz na zawsze i nie pluć sobie za kilka lat w brodę że nie ma tego czy tamtego.

Te mi bardzo pasują - według mnie brakuje w nich tylko T-rowków w łożu poprzecznym ale to zawsze jakoś można obejść.

Która według was jest lepsza ?

Edit

Szukałem i znalazłem Bernardo 700 QV teraz muszę ją tylko upolować. Jeśli ktoś ma informację gdzie w Polsce można taką zdobyć to prosiłbym o informację.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 22:11 przez kamyk, łącznie zmieniany 7 razy.

Tagi:

jawor4x4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jawor4x4 » 24 wrz 2009, 10:03

z czego zrobiłes ta osłone harmonijkową na łoże?

Autor tematu
kamyk
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kamyk » 24 wrz 2009, 10:42

Osłona jest zrobiona z dość grubej foli (widoczna pod spodem niebieska) i na nią naklejona jest najgrubsza jaką znalazłem samoprzylepna okładzina meblowa (czarna dla estetyki).

Całość złożona w harmonijkę, a krawędzie zgięte na ciepło (żelazkiem) :P

Miałem robić wersję z gumy którą widać na drugiej "płaskiej" osłonie ale jest ona za gruba i nie ma pamięci kształtu takiego jak folia+okładzina

PS. Dodam jeszcze, że jeśli ktoś będzie chciał taką sobie zrobić to niech dobrze dobierze wysokość profilu harmonijki. Jeśli będzie za niski po złożeniu będzie ona bardzo gruba no i trzeba będzie się dużo naskładać, a jak będzie za wysoki to przy toczeniu większych przedmiotów wysunięte szczęki uchwytu tokarskiego mogą z nią kolidować. Dlatego właśnie zacząłem eksperyment z druga płaską osłoną która może po dopracowaniu będzie idealna, bo całkowicie pokryje łoże tokarki a jej grubość będzie miała może 5-10 mm ale nie wiem czy to będzie działać ale jak już mi wpadło do głowy to chciałem sprawdzić :P

[ Dodano: 2011-04-16, 19:46 ]
Do piszących do mnie wiadomości w sprawie kupna tokarki.

Zrezygnowałem ze sprzedaży ponieważ jest to nieopłacalne.

Jeśli administrator uzna że temat jest do kasacji i nie wnosi nic, to proszę usunąć.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”