Nie muszę pisać co to za sprzęt bo wiecie na pewno lepiej ode mnie . Jest to tokarka kupiona w Leroy Merlin w Krakowie 20.06.2008 mam fakturę - koszt zakupu 3090(wtedy myślałem, że to będzie ostatnia sztuka na rynku

Kupiłem ją prewencyjnie bo doszły mnie słuchy że mają ją wycofywać ze sprzedaży i nabyłem ją dużo wcześniej niż potrzebowałem = leżała w skrzyni przez rok

Dane techniczne chyba każdy w temacie zna więc nie będę się rozpisywał.
Maszynka przepracowała łącznie może jakieś 15-20 godzin więc jest jak nowa.
Do tokarki dodaje:
- wodoszczelną osłonę na silnik (widoczną na zdjęciu) którą dorobiłem z myślą o przyszłym chłodzeniu.
- jeszcze nie przymocowaną osłonę harmonijkową na łoże
- i nową prototypową jeszcze niedokończoną "płaską" zamkową osłonę na łoże
(nie będą pasowały do mojej przyszłej tokarki wiec dorzucam je dla zainteresowanego)
fotki:

Ewentualni zainteresowani mogą ją zobaczyć osobiście w Krakowie w godzinach wieczornych lub w weekendy.
Zamierzam się przesiąść na nieco większą tokarkę z rodziny Bernardo - może przy okazji ktoś uświadomiony powie mi coś na ich temat ? na co uważać czego można się spodziewać ?
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców majsterkowania

PS mam nadzieję że dobrze trafiłem z miejscem na temat, jeśli nie to przepraszam nie jestem aktywnym forumowiczem

Edit:
(fotki) http://83.13.104.186/tokarka/
Planowałem zakup Maktek PROFI 250X750
http://www.allegro.pl/item750012729_tok ... _gwar.html
ale po namyśle chyba poczekam ten miesiąc albo dwa i kupie coś "na dłużej":
MAKTEK Senior 320 x 920 lub Optimum OPTI D 320x630
Skłaniałbym się ku Opti bo jest mniejsza a 630 raczej na pewno wejdzie na mój stolik, a już przygotowałem sobie go wstępnie do chłodzenia i nie chciałbym robić wszystkiego od nowa.
Wiem wiem tokarki totalnie na wyrost ale chciałbym kupić jedną raz na zawsze i nie pluć sobie za kilka lat w brodę że nie ma tego czy tamtego.
Te mi bardzo pasują - według mnie brakuje w nich tylko T-rowków w łożu poprzecznym ale to zawsze jakoś można obejść.
Która według was jest lepsza ?
Edit
Szukałem i znalazłem Bernardo 700 QV teraz muszę ją tylko upolować. Jeśli ktoś ma informację gdzie w Polsce można taką zdobyć to prosiłbym o informację.