Gubienie kroków- cncgraf
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Pomocy !! Mamy ten sam problem. Pomagam znajomemu przy ustawieni jego frezarki - przy każdym ruchu gubiony jes dokładnie jeden impuls ( sprawdziliśmy czujnikiem zegarowym). Podejrzenie padło na ustawienie przełącznika S3. Tyle że po jego przestwieniu CNC Graf nie chce ruszyć (wyskakuje bardzo dziwna informacja w okienku - niestety sam tego nie widziałem, bo maszyna jest daleko ode mnie a prosiłem znajomego o test przez telefon). Nie widziałem w dokumentacji informacji żeby po przestawieniu coś jeszcze trzeba było zrobić - ale może ?miernik2 pisze:Nareszcie problem rozwiązany![]()
![]()
Pomogło przestawienie przełącznika S3 na płytce SMC4D. Dziękuję wszystkim za porady, a w szczególności koledze PC-cnc.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Spotykałem się z podobnymi problemami jeśli po drodze na step/dir są kiepskiej jakości transoptory - jeśli są w podstawkach to często wystarczy zamienić transoptory step i dir miejscami (dla osi gubiącej kroki) - po analizie sygnału okazało się, że przy zmianie DIR a następnie pojawieniu się zbocza STEP za transoptorami jest odwrotnie
- jest to spowodowane sporym rozrzutem parametrów czasowych optoizolatorów.

-
- Posty w temacie: 3
Po drodze jest dobrej jakości płyta bazowa ( chyba bez transoptorów) oraz serwopaki Yaskawy.
Problemem jest to, że walczyliśmy z tym wczoraj do północy w warsztacie nie mając dostępu do sieci. Dopiero dziś znalazłem info na sieci i próbowałem pomóc przez telefon - ale tu taki zonk. Ciekawe czemu CNCGraf się burzy. Oj chyba niestety producent będzie się musiał pofatygować tam z serwisem
Problemem jest to, że walczyliśmy z tym wczoraj do północy w warsztacie nie mając dostępu do sieci. Dopiero dziś znalazłem info na sieci i próbowałem pomóc przez telefon - ale tu taki zonk. Ciekawe czemu CNCGraf się burzy. Oj chyba niestety producent będzie się musiał pofatygować tam z serwisem

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Co do transoptorów to miałem kiedyś uszkodzony i też mi tokareczka traciła kroki dopiero się wydało jak wyjąłem ten transoptor i testowałem pwm i okazało się ze on kuleje po zamianie na inną sztukę problem znikł
szukać problemu też w płycie lpt czy na pewno płynie wystarczający prąd do zapalanie transoptora w m542
kiedyś rozmawiałem z markcomp77 i podobno nie wszystkie piny w płytce nadają się do step i dir a po zatem jest tryb portu lpt może w tym tkwi problem , może coś się przestawiło
szukać problemu też w płycie lpt czy na pewno płynie wystarczający prąd do zapalanie transoptora w m542
kiedyś rozmawiałem z markcomp77 i podobno nie wszystkie piny w płytce nadają się do step i dir a po zatem jest tryb portu lpt może w tym tkwi problem , może coś się przestawiło