Obecnie uczę się czytania rysunku, oznaczeń chropowatości, tolerancje itd. z książki "rysunek techniczny dla mechaników". Uczę się podstaw programowania z książek "programowanie obrabiarek CNC", "Podstawy programowania CNC w systemie CAD/CAM Mastercam", "Programowanie obrabiarek CNC na przykładzie układu sterowania Sinumerik 810D/840D" i ostatnio znalazłem "Podręcznik obsługi - Fanuc 16i, 18i, 160i, 180i" - ok. 900 stron czytania, które z chęcią przestudiuję.
Jestem bardzo ambitny i zdeterminowany, ale zauważyłem, że im więcej umiem tym więcej pytań staje na mojej drodze

Aha no i najbardziej podoba mi się programowanie, chętnie przestudiuję tyle ile mój mózg będzie w stanie pomieścić.
Mam do Szanownych kolegów kilka pytań, mam nadzieję, że nie są strasznie głupie:
1) Zauważyłem, że programy CAD/CAM (jakieś SolidWorksy, Mastercamy itd.) same generują kody, na podstawie wykonanego rysunku i wprowadzonych parametrów. Powinienem krok po kroku uczyć się programowania Sinumerika, później Fanuca i innych układów czy może powinienem studiować, któryś z programów CAD/CAM, które same generują kody ? A może muszę umieć to i to ?
2) Jakie są wymagania na programistę, muszę umieć tworzyć rysunki, czy wystarczy, że na ich podstawie napiszę dobry program ?
3) Polecicie mi jakieś książki dzięki którym będę mógł się rozwijać i uczyć przydatnych rzeczy ? Czy narazie wystarczą te, które mam ?
4) Czy w najbliższej przyszłości będzie opłacało mi się wykupić któryś z programów CAD/CAM i "wykuć na blachę" ? Mam dużo hajsu i mogę w siebie inwestować. Jestem zapisany na 160godzinny kurs, ale póki co nie ma odpowiedniej liczby chętnych osób żeby go rozpocząć

5) Czy Sinumerik i Fanuc są kompletnie inne czy mogę się ich uczyć równolegle i są do siebie podobne ?
To nie jest tak, że chciałbym wszystko naraz, ale co najmniej te 6-8 godzin dziennie poświęcam na naukę. Postaram się więcej, ale muszę wiedzieć czego się uczyć, przynajmniej tak mniej-więcej. Dzięki wszystkim z góry