a teraz do rzeczy. Złożyłem w końcu wszystko do kupy i przy wycinaniu ze sklejki o grubości do 20mm z użyciem podróbki dremla urządzenie radzi sobie wystarczająco jak na moje potrzeby, teraz kupiłem sobie wrzeciono 200W 48V na ali i zobaczymy jak sobie poradzi ale nie ważne...
Ciągle jednak odczuwałem niedosyt i kupiłem sobie laser 1500mw i tu niestety zaczyna się problem. Uruchomiłem go i działa ale przy grawerowaniu nadpala krawędzie, to raz a dwa to graweruje strasznie powoli jednak nie mogę zwiększyć prędkości do więcej niż 350mm/min ponieważ silnik gubi kroki co widać na 2 filmiku.
Sterowanie krokami mam ustawione na pełen krok i dalej do końca nie rozumiem co daje zmniejszanie mikrokroków do np 1/2 ale przy założeniu zworek chyba na 1/8 u mnie silniki w ogóle się nie poruszały, tylko piszczały...
Moje ustawienia grbl:
Druga sprawa to silniki strasznie się grzeją i hałasują
Trzy, przy grawerowaniu laserem na krawędziach silniki zwalniają przez co przypalają się krawędzie, czy można jakoś polepszyć płynność pracy tych silników aby się tak nie działo? Dodatkowo pomiędzy liniami wypalanymi przez laser czasem zdarzają się przerwy ale podejrzewam, że to przez krzywe śruby.
I ostatnia sprawa, czy może mi ktoś wytłumaczyć tak na chłopski rozum co da mi zmiana sterowania krokami np. na 1/2 czy 1/8?
Dodatkowo filmiki z pracy urządzenia:
Praca przy 400mm/min
350mm/min