ocena Projektu Frezarka stalowa skręcana 600x850

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Geckos
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

ocena Projektu Frezarka stalowa skręcana 600x850

Post napisał: Geckos » 26 gru 2017, 21:42

Witam,
Jestem tutaj nowym użytkownikiem, chciałbym zaczerpnąć z waszej wiedzy, kilku informacji oraz prosić o ocenę mojego projektu frezarki. Frezarka będzie obrabiała aluminium, drewno, mdf, czasami grawerka w stali.
Frezarka będzie skręcana z płaskowników i blach o grubości od 10-25 mm w zależności, które elementy.
Łączenie elementów- będzie skręcana gwinty wewnątrz elementów przeważnie M8 dł. zależna od grubości i umiejscowienia gwintów.
Przewidziane komponenty
-silniki krokowe 3nm 3A (czy taka moc silników krokowych będzie wystarczająca? Jeżeli nie to jak dobrać odpowiednią moc silników do obrabiarki?)
-prowadnice wałki podparte fi16
-śruba 1605 kulowa
-wrzeciono mokry chińczyk 2.2kw er20 (na projekcie nie zamocowany)
a tutaj mój projekt do oceny:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podstawa plotera to płaskowniki 25X50, żebra podstawy 20X50, Boki bramy 20x250, podpory pod prowadnice 160X20 pod napęd 120X10 oś y konstrukcja grubość 20 szerokość od 120-90. blat roboczy zastanawiam się z czego zrobić więc nie mam konkretnej grubości.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc i uwagi.

Autor tematu
Geckos

Re: ocena Projektu Frezarka stalowa skręcana 600x850

Post napisał: Geckos » 27 gru 2017, 14:13

Nie mogę zedytować poprzedniego Postu, dlatego dodaje tutaj, jeszcze 2 rendery z zamocowanym wrzecionem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: MarioMAX » 27 gru 2017, 15:42

Całkiem nieźle, ja bym tylko zmienił stół.
Z tyłu, gdzie nie jest już podparty łożyskiem liniowym można go skrócić ( po co wiszący kawałek blachy do której nie dojeżdża frez ? )
Tak samo prowadnice od stołu dałbym bliżej środka ( do zakresu przejazdu wrzeciona ) zmniejszy to ugięcie na środku całego stołu.
Przy takich łożyskach i prowadnicach jak wszystko będzie dobrze wykonane powinno ci się udać frezować aluminium, z dokładnością do 0,1mm ( mam jeden ploter na takich prowadnicach i łożyskach, i są sporą piętą achillesową )

Autor tematu
Geckos

Post napisał: Geckos » 27 gru 2017, 18:28

Dziękuje za poradę tutaj rendery z poprawek konstrukcyjnych.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

projekt robiłem tak aby po sprawdzeniu konstrukcji, uzbieraniu większej kwoty wymienić prowadnice na Liniowe z wózkami i wymianę kilku blach aby dopasować do danego prowadzenia.

MarioMAX

Post napisał: MarioMAX » 27 gru 2017, 21:00

No było by ok, ten stół nawet bym zrobił węższy do długości prowadnic, bo i tak ci tam frez nie zajedzie. No i do czego się odnosi wymiar 600x850 ? Z reguły takie wymiary ludzie podają pod pole obróbcze, a u ciebie to chyba wymiar całej maszyny. Jakie na niej wyjdzie pole obróbcze? I jak możesz to daj jeszcze zdjęcie takie jak w pierwszym poście nr.2 tylko z zamontowanym wrzecionem, i najlepiej wyłączonym jednym bokiem bramy, i stołem przejechanym maksymalnie do silnika krokowego.

Autor tematu
Geckos

Post napisał: Geckos » 27 gru 2017, 21:32

Faktycznie, mój błąd. Wstępnie miała być większa frezarka, a potem patrząc na wszystko, stwierdziłem, że im większą zacznę budować tym większe koszty i waga i problemy ze sztywnością konstrukcji, stąd mój błąd. Poprawnie pole obróbcze wychodzi z projektu 450x450 +-5mm.
a tutaj zdjęcia
Obrazek

MarioMAX

Post napisał: MarioMAX » 27 gru 2017, 22:15

No więc względnie jest ok, pytanie tylko jaki masz budżet i oczekiwania. Ja bym sobie jeszcze wydłużył prowadnice w osi Z i dał wyżej te łożyska liniowe. Ile chcesz przeznaczyć na budowę ? Coś mi się wydaje że wyjdzie drogo, bo dużo płaszczyzn musisz mieć frezowanych. Przy dobrych wiatrach 6-7k jak masz u kogo obrobić części.

Autor tematu
Geckos

Post napisał: Geckos » 27 gru 2017, 23:21

Budżet, chciałbym w takim się zmieścić, ale wiadomo koszty czasem rosną bo trzeba coś poprawić ,dorobić ,zmienić. Mam trochę szczęścia robię w firmie gdzie mogę zamówić taniej materiał część materiału na konstrukcję załatwiłem a obróbkę to detale do 500mm spokojnie w firmie też mogę obrobić po kosztach. więc tym się nie martwię gorzej z doborem silników abym za słabych nie zamówił. Łożysk osi z nie dźwignę za bardzo bo trzyma mnie nakrętka
Obrazek
przy takim rozstawie, nie było możliwości dźwignąć, więc przerobiłem na coś takiego, oraz dźwignąłem o jakieś 55mm wrzeciono z uchwytem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

MarioMAX

Post napisał: MarioMAX » 29 gru 2017, 12:51

Cała konstrukcja jest ok, ale gdybym ja to budował, to nigdy bym tak nie przekombinował osi Y. Masz masę powierzchni bazowych, które musisz obrobić, strasznie zawyżając koszty i powodujących trudność w złożeniu, czemu tam nie zrobisz zwykłego krzyżaka i jedna płyta, która będzie miała śrubę kulową i prowadnice. Rozumiem, że chcesz osłonić śrubę kulową, więc zaprojektuj sobie tak obudowę śruby kulowej tak, żeby na laserze wyciąć i pogiąć osłonę, wyniesie cię taka osłona z 30zł ( jak nie znasz firmy która robi takie rzeczy to polecam firmę wawrzaszek, również wysyłają kurierem )
O takie coś mi chodzi, kiedyś projektowałem, wykonałem, i bardzo dobrze się sprawuje.
Obrazek
Tak wyglądała obudowa śruby kulowej
Obrazek

Autor tematu
Geckos

Post napisał: Geckos » 29 gru 2017, 14:26

Powiem szczerze kierowała mną obawa o
1.sztywność konstrukcji i bramy
2. zanieczyszczenia które mogą dostać się do śruby i prowadnic(jak widać na projekcie nie są one z najwyższej półki)
3. jest to moja 1 konstrukcja, a wiedzy jeszcze nie posiadam, na tyle aby wszystko zauważyć i zoptymalizować, aby była sztywność, osłona osi, brak bicia, dlatego poprosiłem was, bardziej doświadczonych a co też bardzo istotne aby ktoś z "zewnątrz" popatrzył na to świeżym okiem i ocenił po swojemu. postaram się przerobić trochę projekt aby uwzględnić twoje porady i wrzucę taką wersję.
a tak do twojego projektu pytanie mam, bo masz tam jedną płytę,
1. jakiej jest ona grubości i długości,
2. czy jakiś zastrzałów nie trzeba dawać, przy długości jaką u mnie mam (600mm)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”