Frezarka z konstrukcji aluminiowej.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Frezarka z konstrukcji aluminiowej.
Witam
Chciałbym zbudowac własna frezarke CNC z profili aluminiowych. Zastanawiam sie nad dwoma sprawami:
Po pierwsze czy budowac mała maszynke na poczatek czy odrazu zabrac sie za duzy projekt maszyny.
A druga sprawa niewiem jak dobierac parametry silnikow krokowych napedow osi i wrzeciona. Chciałbym poprostu maszyne do drewna, aluminium, metali miekkich.
Chciałbym zbudowac własna frezarke CNC z profili aluminiowych. Zastanawiam sie nad dwoma sprawami:
Po pierwsze czy budowac mała maszynke na poczatek czy odrazu zabrac sie za duzy projekt maszyny.
A druga sprawa niewiem jak dobierac parametry silnikow krokowych napedow osi i wrzeciona. Chciałbym poprostu maszyne do drewna, aluminium, metali miekkich.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezarka z konstrukcji aluminiowej.
Weż po uwagę ze profile są dosyć drogie w zakupie. Ja mam maszynkę z używanych a i tak sporo $ na profile poszło. Dodatkowo nie używałem oryginalnych łączników, które są mega drogie, tylko wierciłem profile i skręcałem. No chyba że masz kilometry profili pod ręką to nie ma co się zastanawiaćMarsuc pisze:Witam

Napisz może co zamierzasz na maszynce obrabiać, w sensie gabaryty.
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Może i opis nie wyczerpujący no ale jestem pczatkujacy. Zaczolem pracę na frezarce mazaka i strasznie mnie to zainspirowało. Chciałbym zbudować swoją w domu aby nabrać trochę doświadczenia i ogólnie do nauki może kiedyś do pracy na zarobek. Wiem że profile są drogie ale chyba najlepsza konstrukcja byłyby te profile aluminiowe. Docelowo interesuje mnie maszyna o stole roboczym 1000x1000 mm może nawet większą. Co o tym sądzicie?. Wystarczająca wielkość do pracy czy zbyt mała?.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Wywarzyć to możesz wywar z melisy poprzez warzenie. Wyważyć - otwarte drzwi, natomiast konstrukcję po spawaniu się odpręża poprzez wyżarzanie lub wibrowanieMarsuc pisze:Myślałem o profilach zamkniętych 25x25x2.5 żeby zrobić konstrukcję maszyny w sensie obrys maszyny i układ osi Z stół myślę zrobić z aluminium.
Po prostu pytam czy konstrukcji metalowej po spawaniu nie trzeba dac do wywarzenia do takiej maszyny!.

Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów