Potrzebuję pomocy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Potrzebuję pomocy
Czy powie mi ktoś jak mogę nadać wgłębienie na frezarce do pliku plt utworzona za pomocą programu Corel?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
kieszeń? jak prosta to można ręcznie w G-kodzie rozpisać ale łatwiej użyć CAM maszyna czyta od razu plt czy konwertujesz na Gkod?Mathiass pisze:wgłębienie
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Frezarka czyta pliki plt. Nie mogę użycz innych programów chodzi np o wycięcie listwy. Trzeba ją nie tylko wyciąć, ale w połowie listwy trzeba zrobić wcięcie by można było ją zgiąć i zamontować jako kantówkę. Dla tego muszę nadać różne wgłębienia. Słyszałem że można to zrobić jakoś za pomocą różnych kolorów, ale jak nadać wartość wgłębienia frezu?
-
- Posty w temacie: 2
A co na to instrukcja obsługi Twojego oprogramowania. faktycznie też kiedyś słyszałem że niektóre plotery działy tak jak opiszesz
ale zadać wartości zapewne trzeba w twoim sterowaniu.Mathiass pisze:za pomocą różnych kolorów, ale jak nadać wartość wgłębienia frezu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
Nie frezarka tylko program sterujacy. Spróbuj zrobić takMathiass pisze:Frezarka czyta pliki plt. Nie mogę użycz innych programów chodzi np o wycięcie listwy. Trzeba ją nie tylko wyciąć, ale w połowie listwy trzeba zrobić wcięcie by można było ją zgiąć i zamontować jako kantówkę. Dla tego muszę nadać różne wgłębienia. Słyszałem że można to zrobić jakoś za pomocą różnych kolorów, ale jak nadać wartość wgłębienia frezu?
narysuj w corelu koło
wyznacz obrys jako linnie jak najcieńszą czarną <włosowy>
ustaw wypełnienie jako skale szarości tak aby w środku koła był kolor biały a na obrzeżach czarny
zapisz jako plik plt
otwórz w sterowniku frezarki i zobacz czy wyszła pólkoła do góry czy na dół.
Napisz co Ci wyszło - nie musisz tego frezować. Ewentualnie napisze Ci jak dalej to robić aby półkula była do góry
Plik plt oznacza wysokość bryły kolorami. Dokładnie nie pamietam ale czarny oznacza doł a biały góre. Ale może też być odwrotnie - jak wspominałem dokładnie nie pamiętam. Jest to metoda "rysowania" płaskorzeźb którą stosują takie programy jak artcam czy vectric. Nie napisałeś jakim masz program sterujacy frezarką.
Jeżeli Twój program nie odczyta tego pliku to napisz bo na to też jest lekarstwo.
robert
-
Bardzo chciałem wszystkim podziękować za pomoc i odzew. Jesteście wielcy! ^^ A wracając do mojego problemu. Na studiach mieliśmy projekty zrobione w Corelu które miały dwa kolory czarny robił grawer króliczka a czerwony zagłębiał się bardziej na oczach. Chciałem osiągnąć ten sam efekt za pomocą programu Corel. Program sterujący frezarką to CncGraf 4, a do dyspozycji mam jeszcze artcama 2015, ale jestem całkowicie zielony z niego i ten program coś nie chce mnie słuchać mimo że pracowałem na edgecamie i trudność programów powinna być porównywalna to coś sobie nie radzę i nie wiem czemu. Dla tego chciał bym rozwiązać ten problem za użyciem Corela by wygrawerować i wyciąć element który potrzebuję. Potrzebuję nadać dwie głębokości na poziomie tego programu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
oraz zależnie od drukarki nawet do 256 kolorów pióra któremu przyporządkowano grafikę. I dlatego PLT jest 2,5D.w plt to raczej masz dwa wymiary
[ Dodano: 2016-07-18, 19:56 ]
szukaj w ustawieniach programu maszynowego - tam powinien być parametr dla każdego konkretnego koloru którym zadasz jego głębokość ( albo przyrost względny od koloru podstawowego)Mathiass pisze:Program sterujący frezarką to CncGraf 4
Pasjonat