Robię frezarkę cnc na bazie własnego projektu, na razie skompletowałem urządzenia do 1 osi, są to: płyta główna SSK MB1, sterownik M545, zasilacz MZ01, 2 identyczne trafa 16V/5A połączone w szereg, silnik krokowy podłączony równolegle 2,83A/1,9Nm. Sterowanie PC stacjonarnym z windowsem 7 po LPT z wykorzystaniem Mach3.
Problem jaki występuje to nierównomierna praca silnika, nie naturalne wibracje i dźwięki.
Z tego co sam zauważyłem wydaje mi się że jest problem z połączeniem płyty głównej i sterownika. Pomierzone sygnały dla pracy silnika na płycie głównej mają DIR= 3V, ENA = 0,15V (Low Action, 0 w tym sterowniku to pozwolenie na pracę), CLK = 0,15V, a z tego co wyczytałem sterownik jest wyzwalany z 5V.
Jak dotąd próbowałem dwóch różnych podłączeń. Za pierwszym razem podłączyłem wszystko zgodnie z schematem i silnik nawet nie ruszył - zero reakcji. zamieszczam schemat:

Po jakimś czasie stwierdziłem że silnik i sterownik nie ruszają bo nie ma podłączonej masy, więc podłączyłem płytę i sterownik po swojemu w taki sposób:

I teraz rzeczywiście silnik rusza, zatrzymuje się na moje komendy, jednak w jego pracy występują zakłócenia.
Martwi mnie to że nigdzie nie jest podłączone VCC z płyty głównej pod sterownik jak w pierwszym schemacie.
Czytałem wątek:
https://www.cnc.info.pl/topics12/napiec ... t57046.htm
I podobno sterowania mają mieć wartość 5V, a sterownik wystarczy zasilić 5V z zasilacza, lecz nie wiem do końca w jaki sposób. Czy mam mu na sztywno podłączyć zasilanie 5V pod PUL+ i masę na PUL-? Czy w ten sposób nie uszkodzę płyty głównej a co gorsze LPT ?
Post z forum nie daje do końca odpowiedzi na to pytanie.
Liczę na pomoc doświadczonych użytkowników M545, jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły czemu może występować nierównomierna praca silnika to również jestem otwarty na propozycję, wszystko będzie sprawdzane na bieżąco.
Dla rozluźnienia wrzucam zdjęcie całości

Pozdrawiam i z góry dziękuje za zainteresowanie