dokładność frezarki po bazowaniu

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
tomk38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

dokładność frezarki po bazowaniu

Post napisał: tomk38 » 08 lut 2015, 19:31

Panowie prosze wybaczyć pytanie laika, ale, mam taką kwestię.

Bazuję frezarkę, od spotkania krańcówki, mam ustawione że ma zjechać po 70 mm z każdej osi.

I teraz, zeruje sobie współrzędne materiałowe ( mam sterownik piko, tych współrzednych maszynowych oczywiście nie dotykam) i mam zero x zero y.

I klikając znów bazowanie- czyli jazde referencyjną ,
frezarka zawsze stanie na pozycjach 0.000 do trzeciego miejsca po przecinku.

Czy to znaczy że mam taką dokładną frezarkę ?

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 08 lut 2015, 19:44

Nie.

Licznik liczy impulsy do momentu, kiedy określona ilość impulsów zostanie zliczona i wówczas pokazuje ile impulsów zliczył.

Czy to oznacza, że maszyna przejechała co do mikrona tę samą drogę - no niekoniecznie. To oznacza tylko, że za każdym razem z układu pomiarowego do licznika zostało podane tyle samo impulsów, a na dokładność frezarki mają wpływ i inne rzeczy. Luz (jeśli impulsy idą ze śruby), sztywność maszyny (czasem maszyna się giba, czego układ pomiarowy nie wychwytuje) temperatura itd.

Nawiasem mówiąc każda maszyna zachowa się w ten sam sposób. Jeśli chcesz sprawdzić dokładność maszyny, to czujnik mikronowy we wrzeciono, na stole jakaś kostka, przejedź kawałeczek do tej kostki i porównaj, co pokazuje czujnik, a co zegar, cofnij się, zobacz, co masz teraz na czujniku, a co na zegarze.

A że na obróbkę ma wpływ sztywność maszyny, to weź kawałek belki drewnianej i dopchnij ją (dźwignia) stół. Będziesz widział, czy poruszy się licznik, czy zegar będzie stał w miejscu, czy pod wpływem obciążenia siłą zmieni wartość.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”