Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem kilku maszyn(szlifierki, tokarka, frezarki).
W garażu zrobiłem sobie taki mały warsztat i chcę powoli zacząć coś robić na tych maszynach, ale problem w tym, że jestem młodą osobą (22lata) i nie znam się na tym - tzw. dopiero się uczę.
Wpadłem sobie na pomysł by zrobić 2 krążki na siłownie.
Na frezarce zamontowałem taki materiał(patrz foto) - jest to jakaś stal "narzędziowa", chciałbym ją przeciąć na frezarce, zamontowałem jakiś frez fi12(patrz foto), ale nie wiem czy ten frez się do tego nada - więc wrzucę foto tych frezów co mam - może doradzicie mi jakiś inny.
Ustawiłem obroty 560 i jakiś posów, ale chyba zły bo za 1 przejściem mogę zebrać 1mm a nawet mniej.
Po przecięciu tej płyty na 2 kwadraty chciałbym je przerobić na krążki - myślałem aby zamontować do tego koła obrotowego te kwadraty i tam frezem je wykulać - co o tym myślicie ? wiem, że można to zrobić na tokarce - ale uważam, że jeszcze brak mi na to umiejętności.
Wrzucam niżej kilka fotek - może coś mi doradzicie.
Ps. Wiem, że taniej byłoby kupić takie krążki itp. ale tu nie chodzi o czas wykonania i koszty, tylko o to bym coś sam zrobił i powoli zaczął nabierać doświadczenia.
Wszystkie podpowiedzi mile widziane.

[ Dodano: 2014-06-12, 11:57 ]
Nikt nic nie podpowie ?