Wycięcie rysunku.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Wycięcie rysunku.
Witam:)
Mój pierwszy post raczej totalnego laika. (Jeśli nie ta kategoria, proszę o przeniesienie)
Mam element do wycięcia, który posiada również otwory.
Nie mam dokładnych wymiarów.
Ale element leży na siatce w calach.
Mam to zapisane jako obraz (jpg)
Jak przenieść ten element (obrysować?) do programu (jakiego?), żeby później ktoś mógł mi go wyciąć na cnc?
Mój pierwszy post raczej totalnego laika. (Jeśli nie ta kategoria, proszę o przeniesienie)
Mam element do wycięcia, który posiada również otwory.
Nie mam dokładnych wymiarów.
Ale element leży na siatce w calach.
Mam to zapisane jako obraz (jpg)
Jak przenieść ten element (obrysować?) do programu (jakiego?), żeby później ktoś mógł mi go wyciąć na cnc?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
sproboj to obrysowac w corelu
Potem zapiszesz jako plik dxf i bedzie mozna to wyfrezowac lub wyciac laserem
Zalezy jeszcze co to za material i jaka grubosc
Potem zapiszesz jako plik dxf i bedzie mozna to wyfrezowac lub wyciac laserem
Zalezy jeszcze co to za material i jaka grubosc
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij 
Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Zaznaczyłem, że chodzi mi o soft działający pod linuksem.
Myślę, że zamiast corela mogę użyć programu jaki jest moim nickiem tutaj na tym forum
Załóżmy chwilowo, że element do wycięcia to krążek z otworem do połowy grubości krążka. Jak mam przekazać tą 'informację'? Choć lepszym byłoby pytanie jakim programem?
Poczytałem tutaj na forum, że inkscape ma plugin, który można zainstalować do generacji g-codu.
Dobry jest mój trop?
Myślę, że zamiast corela mogę użyć programu jaki jest moim nickiem tutaj na tym forum

Załóżmy chwilowo, że element do wycięcia to krążek z otworem do połowy grubości krążka. Jak mam przekazać tą 'informację'? Choć lepszym byłoby pytanie jakim programem?
Poczytałem tutaj na forum, że inkscape ma plugin, który można zainstalować do generacji g-codu.
Dobry jest mój trop?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Trop jest dobry jeśli będziesz sam to wycinał na własnej maszynie . G-kody są różne dla rożnych maszyn .inkscape pisze:Poczytałem tutaj na forum, że inkscape ma plugin, który można zainstalować do generacji g-codu.
Dobry jest mój trop?
Jeśli chcesz to zlecić komuś to tak jak kolega wcześniej napisał obrysuj to sobie tym swoim programem i zapisz w DXF . Chyba ze wykonawca pracuje na tym samym programie wtedy sam sobie zrobi z niego dxf , g-kod czy co mu tam trza . Jeśli nie znasz się na rysunku technicznym to po prostu napisz ze jakieś tam otwory są na przelot a otwór np fi 25 na głębokość powiedzmy 5mm . Przy bardziej skomplikowanych rzeczach nie obejdzie się bez porządnego rysunku lub modelu . Ale skoro ty wiesz co ma być w tym detalu zrobione z jpg-a to po prostu go również dołącz wykonawcy .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Po co ? Kolego przygotuj dxf-a i to wszystko . Nie ma co kombinować . Nikt nie będzie marnował czasu na zabawy z jakimś linuxem live . Podstawa to rysunek a w jaki sposób będzie przygotowany to nie twój problem . Czy darmowymA jakbym dostarczył płytę z powiedzmy jakimś live linuksem i swoim plikiem w konkretnym programie to to zadziała?

Moj chomik