I pytanie 2: silniki gdy trzymają a nie chodzi program wydają dziwny odgłos jak by na cewkach - takie lekkie piszczenie - to też normalne czy coś nie tak.
Silnik krokowy ma trzymacenigma pisze:Mam sterownik Mixpol'a, do tego 3x silniki 1,9 ustawione na 2,5A. Moje pytanie: Po załączeniu sterownika silniki zaczynają trzymać (jak mniewam to normalne), po puszczeniu jakiegoś g-coda z macha normalnie się zaczynają kręcić. Czy takie trzymanie silnika nie zabija go powoli? czy to całkowicie zdrowy objaw?
I pytanie 2: silniki gdy trzymają a nie chodzi program wydają dziwny odgłos jak by na cewkach - takie lekkie piszczenie - to też normalne czy coś nie tak.
No takenigma pisze:1,9Noprawcafotografii pisze: Pytanie czy silnik nominalnie 1.9A pedzony 2.5A wytrzyma
J.
2 lata zabierałem się do własnego CNC, teraz tak mnie to pochłonęło, projektowanie, sprawdzanie i wyliczanie że żona się zastanawia co ja w tym takiego widzę. A powiem jedno wciągamarkcomp77 pisze:kiedyś przeczytałem w klasyfikacji silników, że silnik krokowy należy do grupy "silniki DC"...
co ciekawe - ale z tego wynika, że jego naturalnym stanem pracy jest postój - trzymanie...
czyli jest to silnik, który z definicji nie kręci się - a stoi...
a jak chcemy aby zrobił krok - sterownik zmienia położenie zasilania DC na fazach
zazdrosna jestenigma pisze:żona się zastanawia co ja w tym takiego widzę