Dobór sterowników, centralki, zasilacza
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Dobór sterowników, centralki, zasilacza
Witam,
jako że jestem nowy na samym początku pragnę się przywitać.
Zakupiłem ostatnio silniczki o następujących parametrach:
* Prąd 1,2 A
* Napięcie 5,16 V
* 1,8 /step
* połączenie 6 przewodowe
* długość korpusu 42 mm
* szer/wys 42 mm
* długość całości 59 mm
* średnica ośki ok 5 mm
* średnica koła zębatego 9 mm
* waga 0,27 kg szt
Producent silnika to JAPAN SERVO model KH42JM2B111 (jeżeli ktoś posiada manuala to proszę o przesłanie, niestety przeszukałem google, elektrodę, stronę producenta i nic takiego nie znalazłem).
Planuję użyć centralki SSK-MB1, oraz sterownika SSK-B05, dodatkowo jako zasilacz planuję wykorzystać moduł MZ-01.
Wobec powyższego proszę o informacje:
1. Co myślicie o tych silniczkach, znalazłem opis na forum więc siłę spróbuję sobie policzyć i czy powyższe parametry będą wystarczające do obliczenia jej;
2. Czy prawidłowo dobrałem centralkę, sterowniki i zasilacz. Płytkę centralki oraz płytki sterowników mam już wykonane.
3. Czy istnieje możliwość otrzymania od kogoś wzoru płytki modułu zasilacza, lubię samemu wykonywać płytki. Na stronie znalazłem schemat, i mógłbym ją sobie sam zaprojektować, ale chciałbym aby była ona identyczna jak ta sprzedawana. Jeżeli udostępnienie tego widoku koliduje z prawami autorskimi to proszę uważać moją prośbę za nie ważną.
4. Gdzie mogę kupić układ TA8435H, znalazłem na avt za 40 zł, czy te ceny się tak kształtują? Bo tutaj na cnc nie mają tego układu no chyba, że w zestawie.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
jako że jestem nowy na samym początku pragnę się przywitać.
Zakupiłem ostatnio silniczki o następujących parametrach:
* Prąd 1,2 A
* Napięcie 5,16 V
* 1,8 /step
* połączenie 6 przewodowe
* długość korpusu 42 mm
* szer/wys 42 mm
* długość całości 59 mm
* średnica ośki ok 5 mm
* średnica koła zębatego 9 mm
* waga 0,27 kg szt
Producent silnika to JAPAN SERVO model KH42JM2B111 (jeżeli ktoś posiada manuala to proszę o przesłanie, niestety przeszukałem google, elektrodę, stronę producenta i nic takiego nie znalazłem).
Planuję użyć centralki SSK-MB1, oraz sterownika SSK-B05, dodatkowo jako zasilacz planuję wykorzystać moduł MZ-01.
Wobec powyższego proszę o informacje:
1. Co myślicie o tych silniczkach, znalazłem opis na forum więc siłę spróbuję sobie policzyć i czy powyższe parametry będą wystarczające do obliczenia jej;
2. Czy prawidłowo dobrałem centralkę, sterowniki i zasilacz. Płytkę centralki oraz płytki sterowników mam już wykonane.
3. Czy istnieje możliwość otrzymania od kogoś wzoru płytki modułu zasilacza, lubię samemu wykonywać płytki. Na stronie znalazłem schemat, i mógłbym ją sobie sam zaprojektować, ale chciałbym aby była ona identyczna jak ta sprzedawana. Jeżeli udostępnienie tego widoku koliduje z prawami autorskimi to proszę uważać moją prośbę za nie ważną.
4. Gdzie mogę kupić układ TA8435H, znalazłem na avt za 40 zł, czy te ceny się tak kształtują? Bo tutaj na cnc nie mają tego układu no chyba, że w zestawie.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
1) Nie rozumiem jak ty chcesz policzyć sobie siłe silnika? Możesz zmierzyć moment, silniki maja rozne napiecia i prady... i różne siły to nie mam pojęcia jak chcesz to zrobic
2) No nie za dobra ta konfiguracja dla tych silnikow...
4) W jakims elektronicznym, ja 2 ulice dalej znalazlem... sklepy elektronicze sprowadzaja takie uklady na zyczenie jak nie ma
2) No nie za dobra ta konfiguracja dla tych silnikow...
4) W jakims elektronicznym, ja 2 ulice dalej znalazlem... sklepy elektronicze sprowadzaja takie uklady na zyczenie jak nie ma
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Co do scalaków to można je kupić np tu http://www.piekarz.pl/index.php?page=of ... ch=ta8435h . Ale jak kolega wyżej napisał możesz je dostać u siebie. Możesz również zapytać się w akcesoria cnc. Silnik krokowy silnikowi nie równy, ale patrząc na prąd oraz wymiary, wydaje mi się, że silnik ma tak maksymalnie 1Nm. IMO sterowniki i płyta mogą być. Zasilacz MZ1 również. Pamiętaj, aby zastosować transformator o odpowiednim napięciu (napięcie zasilania ta8435h nie powinno przekroczyć 30 paru woltów-nie pamiętam dokładnie
). http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pcb.htm tutaj masz płytki jak coś
, co do otrzymania identycznej płytki to na pewno to koliduje z prawami autorskimi
. Powodzenia

Ostatnio zmieniony 28 lip 2009, 09:55 przez krzysiekgrab, łącznie zmieniany 1 raz.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Co do kostek to proponuję zajrzeć do http://www.lewandowscy.pl/sklep/advance ... =1&sort=3a .
Cena robi różnicę.
Swego czasu jeszcze w Krotoszynie dobre ceny chodziły w Mediasort Karol Kałużny, ale niewiem czy dalej ten interes się kręci..
Pozdrawiam.
Cena robi różnicę.
Swego czasu jeszcze w Krotoszynie dobre ceny chodziły w Mediasort Karol Kałużny, ale niewiem czy dalej ten interes się kręci..
Pozdrawiam.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Dzięki koledzy, za te odpowiedzi, jednak chciałbym podrążyć temat odnośnie tych sterowników kolega @konlab napisał że konfiguracja jest niezbyt dobra do tych silników, dlaczego? czy może zastosować inny sterownik? Nadmieniam, że jest to moja pierwsza konstrukcja i nie wiążę z nią jakichś większych nadziei. Dlatego wszelkie pomysły i sugestie mile widziane.
Serdecznie pozdrawiam.
Serdecznie pozdrawiam.
-
Szkoda, że kolega Konlab nie sprecyzował, co mu chodzie po głowie. Przeglądając noty katalogowe silników rozmiaru 42 firmy JS zgadzam się z oceną kolegi Leoo. W najlepszym założeniu silnik ma coś ok . 0,27Nm. Poszukaj na googlach KH42JM2. Generalnie zgodnie z "ichnim" systemem oznaczeń końcówka 111 oznacza tylko rodzaj uzwojenia - choć pewien nie jestem.
Piszesz o "konstrukcji" - OK, ale co to ma być? Napisz co to ma w założeniu być, bo to może pomóc ocenić, czy te silniczki do czegoś się zdadzą. Tego rodzaju silniczków to używałem do uruchamiania sterowników - ot kręcą lub nie. Może się okazać, że będziesz potrzebował większego momentu, a co za tym idzie inne silniki, sterowniki...
Piszesz o "konstrukcji" - OK, ale co to ma być? Napisz co to ma w założeniu być, bo to może pomóc ocenić, czy te silniczki do czegoś się zdadzą. Tego rodzaju silniczków to używałem do uruchamiania sterowników - ot kręcą lub nie. Może się okazać, że będziesz potrzebował większego momentu, a co za tym idzie inne silniki, sterowniki...
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
Witam,
przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale niestety brak czasu. Znalazłem następujący link
tam jest podobny do mojego i faktycznie ma ok. 0,23Nm.
Jeżeli chodzi o użycie to póki co chciałbym odpalić sterowniki i całą elektronikę. Zbudować konstrukcję drewnianą i z jej pomocą początkowo grawerować w drzewie, a następnie jak by się to udało to jakieś delikatne grawerki szkła. No i właśnie interesuje mnie czy te sterowniki będą się nadawały.
Aktualnie posiadam:
- 3 sterowniki SSK-B05 (narazie bez TA8435H) czekam na przesyłkę;
- 1 centralkę SSK-MB1 (bez przekaźników RM81);
- płytkę zasilacza MZ-01: zamówiona i czekam na przesyłkę.
P.S.
Czy istnieje możliwość sprawdzenia samej centralki, narazie bez podpinania sterowników?
Pozdrawiam
michaug
przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale niestety brak czasu. Znalazłem następujący link
Kod: Zaznacz cały
http://www.japanservo.co.jp/digital/english/general/pdf/KH42J.pdf
Jeżeli chodzi o użycie to póki co chciałbym odpalić sterowniki i całą elektronikę. Zbudować konstrukcję drewnianą i z jej pomocą początkowo grawerować w drzewie, a następnie jak by się to udało to jakieś delikatne grawerki szkła. No i właśnie interesuje mnie czy te sterowniki będą się nadawały.
Aktualnie posiadam:
- 3 sterowniki SSK-B05 (narazie bez TA8435H) czekam na przesyłkę;
- 1 centralkę SSK-MB1 (bez przekaźników RM81);
- płytkę zasilacza MZ-01: zamówiona i czekam na przesyłkę.
P.S.
Czy istnieje możliwość sprawdzenia samej centralki, narazie bez podpinania sterowników?
Pozdrawiam
michaug
-
Przekaźniki mieć możesz, ale nie musisz. Co do samej konstrukcji "grawerki" to pewnie cięta po kosztach i budowana w oparciu o market budowlany / moja taka jest / - jeżeli tak, to sliniczki te zostaw sobie do zabawy, bo ciężko będą miały. Przydadzą Ci się do wstępnego uruchomienia sterowników. Napisz coś o przeniesieniu napędu, prowadnicach, polu pracy jakie planujesz mieć. To ma wpływ na dobór elementów. Jakim napięciem planujesz to zasilać?
Co do "centralki", to jeżeli polutowana dobrze, to będzie chulać. Praktycznie wszystko co można na chwilę obecną zrobić to kontrowa montażu i ewentualnie pobawianie się z podłączeniem krańcówek - jeżeli takie planujesz oraz zabawa z konfiguracją programu sterującego.
Pozdrawiam.
Co do "centralki", to jeżeli polutowana dobrze, to będzie chulać. Praktycznie wszystko co można na chwilę obecną zrobić to kontrowa montażu i ewentualnie pobawianie się z podłączeniem krańcówek - jeżeli takie planujesz oraz zabawa z konfiguracją programu sterującego.
Pozdrawiam.