dokłądnośc wykonania

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
elwis_85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

dokłądnośc wykonania

Post napisał: elwis_85 » 28 maja 2009, 21:22

witam, projektuje maszynę do której będę potrzebował krążek z otworem umieszczonym mimośrodowo. ma to być swego rodzaju krzywka. do założeń projektowych muszę wiedzieć z jaka dokładnością można wykonywać takowe elementy. najistotniejsza dla mnie jest odległość osi otworu w krążku od jego osi obrotu(np 1mm). trakowy krążek chciałbym włożyć w łożysko, w ten sposób zewnętrzna część łożyska nie będzie sie kręcić a jedynie dociskać inny element.
Reasumując moje pytanie sprowadza sie do tego z jaka dokładnością można wykonać mimośrodowy otwór w krążku, jakiej odchyłki mogę się spodziewać??
Jeśli miałeś cierpliwość przeczytać mój post to dziękuje, jeśli jesteś w stanie mi pomoc będę również wdzięczny :)
pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CNCRob » 28 maja 2009, 21:25

dokładność 0,01 jest spokojnie do osiągnięcia, zależy na czym chcesz to robić i ile czasu na to przeznaczyć, również jaka dokładność jest potrzebna.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
elwis_85

Post napisał: elwis_85 » 28 maja 2009, 21:29

wykonanie czesci musiałbym komuś zlecić tak wiec spodziewałbym sie jakis standardowych maszyn cnc, dokładnosc 0,01 juz by mnie satysfakcjonowała :), dzieki za pomoc

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CNCRob » 28 maja 2009, 21:38

tylko wiesz, za dokładność rzędu 0,01 to troche zapłacisz, zastanów się czy aż taka jest tobie potrzebna...
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Autor tematu
elwis_85

Post napisał: elwis_85 » 29 maja 2009, 09:55

oj obawiam sie ze na taką dokładność mnie nie stac :/
taka standardowa dokładność wynosiła by ile ??

Awatar użytkownika

rafalxfiles
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: rafalxfiles » 29 maja 2009, 11:29

Daj jakiś rysunek.. i ludzie Ci powiedzą ile to by kosztowało.. jeżeli ktoś to będzie robił na cnc.. to chyba nie będzie większej różnicy czy 0.01 czy 0.1.. szczególnie że to jedna szt do wykonania.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 29 maja 2009, 15:02

elwis_85 pisze:jakiej odchyłki mogę się spodziewać??
Myślę, że pytanie powinno być zadane inaczej, tzn. potrzebuję konkretnej dokładności wykonania i pytam, gdzie i za ile to można zrobić. Wtedy jest łatwiej.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

MarekM1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: MarekM1 » 29 maja 2009, 15:30

Jak dobrze rozumiem, to Kolega chce żeby w krążku metalowym o średnicy równej wewnętrznej średnicy łożyska osiowo wywiercić otwór przesunięty nieco względem środka tego krążka.

W ten otwór zapewne będzie włożona i skręcona nakrętką(ami) - lub lepiej zaspawana - śruba mocująca - więc tolerancja dokładności tego otworu - to praktycznie "wiertło" czyli jaka wyjdzie z wiercenia, zaś tolerancja przesunięcia osi tego otworu od osi krążka - realnie 0.1 to będzie całkiem dość (a jak się z tego 0.1 zrobi 1.0 - to też bedzie działało ;) ).
Marek
"Diabeł jest mądry nie dlatego, że jest diabłem, tylko dlatego, że jest stary"

Awatar użytkownika

tanifon
Kontakt:

Post napisał: tanifon » 29 maja 2009, 19:50

Elwis znowu zmienił nika... !
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami

Autor tematu
elwis_85

Post napisał: elwis_85 » 30 maja 2009, 12:59

"W ten otwór zapewne będzie włożona i skręcona nakrętką(ami) - lub lepiej zaspawana - śruba mocująca - więc tolerancja dokładności tego otworu - to praktycznie "wiertło" czyli jaka wyjdzie z wiercenia, zaś tolerancja przesunięcia osi tego otworu od osi krążka - realnie 0.1 to będzie całkiem dość (a jak się z tego 0.1 zrobi 1.0 - to też bedzie działało ;) )"

dokładnie o to mi chodzi :), to ze działać będzie przy kazdej odległości od osi krążka to ja wiem tylko maszyna docelowo ma służyć do wytwarzania przemieszczeń o amplitudzie sterowanej w zakresie 20-50 MIKRO metrów i po głębszych przemyśleniach dochodzę do wniosku ze nawet dokładne usytuowanie otworu nie wiele pomoże skoro samo łozysko bedzie miało luz poprzeczny, ale mam juz pomysł na rozwiązanie tych wszystkich problemow, pracuję w inventorze wiec za jakis czas zamieszczę link do wizualizacji :)
pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”